Pretraga

VIDEO: Režije su postale skupe, a uz ovaj koncept račun za struju bio bi manji: ‘Želimo promijeniti zakon’

A- A+

Značajan dio budžeta mnoga kućanstva troše na režije. To uključuje i račun za struju, koji bi, ako zaživi priča oko građanske energije, mogao biti puno manji. Naime, kućanstva koja mogu proizvoditi struju putem solarnih elektrana mogla bi putem ovog koncepta struju dijeliti s onima koji nemaju iste mogućnosti. Ili bi oni koji imaju više nekretnina na jednoj mogli proizvoditi energiju, a onda si je dijeliti na drugu i tako smanjivati račun za električnu energiju.

struja

Foto. Unsplash

Na portalu srednja.hr smo povodom Dana planeta Zemlje organizirali treću online konferenciju ekoLucija 101. Ugostili smo docenticu Mirnu Gržanić Antić i izvanrednog profesora Tomislava Capudera sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Oboje su zaposleni na sa Zavodu za visoki napon i energetiku. Među ostalim, objasnili su nam koncept građanske energije oko koje su dosta angažirani. Kako je naveo profesor Capuder, u ovom slučaju nije nužno zarađivati prodajom te energije, nego je dijeliti s drugima.

– U nekom trenutku vi proizvodite električnu energiju, i primjerice, imate rodbinu koja nema uvjete za proizvodnju solarne energije ili nema novaca, a vi biste podijeli s njima energiju. Ili ljudi imaju vikendicu na obali, što u Hrvatskoj relativno dosta čest slučaj, imaju tamo mogućnost proizvodnje na kući putem solarne elektrane, ali ovdje žive u stanu. Zašto oni ne bi na svojoj vikendici tijekom, recimo sada proljeća kada nisu tamo nego su u Zagrebu, proizvodili ondje energiju putem solarnih elektrana i dijelili, odnosno sebi smanjivali račun za električnu energiju. I tu su nekakvi koncepti koji se dosta u zadnje vrijeme promoviraju, odnosno pokušavaju kreirati kako bi potaknuli baš građane da tako nešto se odluče koji se zovu građanska energija, energetske zajednice i tako dalje, naveo je Capuder.

Oko toga je i znanstveno i društveno angažirana docentica Gržanić Antić.

Organiziramo brojne, zapravo, panele odnosno rasprave, policy labove, gdje smo uključili i regulatorna tijela i sve entitete, zapravo iz Hrvatske elektroenergetike kako bismo zapravo uspjeli malo, rekla bih, i zakon promijeniti. Odnosno na neki jednostavniji način smanjiti administrativnu proceduru da se zapravo ljudima omogući to lokalno dijeljenje viška električne energije iz vlastitih solarnih elektrana, navela je Gržanić Antić.

Više o studiju Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora pročitajte na web stranici.

Čitavu konferenciju ekoLucija 101 pogledajte u videu ispod.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca