Pretraga

Ako su vam zakinuta studentska prava, ovo su osobe koje vam mogu pomoći

A- A+

U zgradi zagrebačkog Sveučilišta u četvrtak je održan sastanak studentskih pravobranitelja sastavnica, zbog međusobne koordinacije s ciljem kvalitetnije zaštite studentskih prava. Prema sjednici održanoj u Vijećnici UNIZG-a na nekim se fakultetima još uvijek premalo važnosti daje ovom predstavničkom tijelu pa pravobranitelji nemaju prostoriju za rad, a iz Ureda pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu ističu kako je za njih ključan problem što njihove kolege ni ne znaju da postoji netko tko ih može zaštiti.

foto: Anton Mezulić

Sastanak je otvorio Matija Kikelj, studentski pravobranitelj cijelog Sveučilišta u Zagrebuprezentacijom o anketi koju su proveli među zagrebačkim studentima kako bi saznali percepciju svojih kolega o njihovim pravima. Najavio je da im je u planu slično istraživanje provesti i na razini cijele Hrvatske.

Prema anketi koju su proveli u Zagrebu, čak 46 posto studenata kaže da su imali povrijeđena prava, što pokazuje koliko je važno postojanje tijela koje ih može zaštiti u takvim situacijama.

Izdvojeni članak

Studentski pravobranitelj pozvao studente da pošalju pritužbe o studentskim poslovima

Studentskom centru u četvrtak poslali prijedlog za niže cijene smještaja

Na sastanak pravobranitelja stigao je i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Petar Labrović. Odmah je istaknuo kako se nada da će sutra sanacijsko vijeće SC-a prihvatiti nove cijene smještaja te da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već u ponedjeljak potpisati cjenik koji je predložio Zbor.

– U zadnjih deset dana mi smo svaki dan raspravljali sa Studentski centrom. Dobili smo sve dokumente i nakon njihove analize smo odredili po nama prihvatljive cijene za smještaj u domovima te ih danas kasno popodne poslali SC-u. Međutim, nadam se da će sanacijsko vijeće to uspjeti uvrstiti na dnevni red. Ne mogu vam sada otkriti konkretne cifre, ali one su niže od trenutnih i prihvatljive za studente, a sačuvali smo samoodrživost SC-a, izjavio je u četvrtak Labrović i najavio da će odmah nakon odluke poslati i priopćenje za medije.

Tijekom sjednice rekao je kako i Studentski zbor brine o popravljanju položaja studentskih pravobranitelja te da na tome rade kroz izradu novog Zakona o studentskom organiziranju, za koji se nada da će biti na snazi u trećem kvartalu 2016.

Na pravu odlično uhodan ured

Kao pozitivan primjer dobre prakse navedeno je tijelo pravobranitelja na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Studentica Ivona Vidović pohvalila se s brošurom o osnovnim studentskim pravima koju su izradili za informiranje svojih kolega, a navela je kako na fakultetu imaju odlično uhodan ured te su izuzetno zadovoljni trenutnim stanjem zbog dobre suradnje s upravom. Posebno im je važna prostorija koju su dobili od fakulteta na korištenje, gdje im se studenti mogu doći požaliti, jer je puno kvalitetnije i lakše kroz izravni pristup rješavati probleme kolega.

Predsjednik Zbora Labrović istaknuo je da se slaže kako su prostori pravobranitelja vrlo važni za njihovo kvalitetno funkcioniranje te je pozvao sve kolege koji nemaju ured da svoje djelatnosti mogu obavljati u prostoriji SZZG-a u Studentskom centru.

Zvonimir Beljo s Fakulteta političkih znanosti istaknuo je kako su uspjeli napraviti veliki napredak jer su ostvarili odličnu suradnju s fakultetom, ali još uvijek nemaju službenu prostoriju te se nadaju da će i to uskoro riješiti.

Izdvojeni članak

Savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja: ‘Volim zakučaste stvari kao i rješavati pravne slučajeve’

Pravobranitelji se ne smiju zavaditi s upravom pa ponekad ne mogu zaštiti prava studenata

Raspravljalo se i o Pravilniku o studiju, prema kojem studenti četvrti i osmi izlazak moraju odgovarati pred komisijom. Pravobranitelji su istaknuli kako je problem što je u samoj komisiji jedan od članova i nositelj kolegija.

Studenti koji padaju ispite zbog lošeg odnosa s profesorom, ne dobivaju puno s komisijom, jer opet ocjena nositelja kolegija uglavnom najvažnija. Jedna pravobraniteljica istaknula je kako u takvom slučaju oni ništa ne mogu napraviti da pomognu svojim kolegama, kako se ne bi posvađali s upravom.

Na sastanku je predstavljen i projekt Podrška studentima s invaliditetom, kojim se želi potaknuti razvoj strukturiranog dijaloga i aktivne suradnje između mladih s invaliditetom, studentskih pravobranitelja i predstavnika institucija relevantnih u području visokog obrazovanja. Svi koji se žele uključiti više informacija mogu saznati na web stranici Udruge Zamisli.

Za kraj je Matija Kikelj predložio da se na sljedećem sastanku detaljnije raspravlja o ovom problemu te se nada da će dobar odaziv biti i za dva mjeseca, kada planiraju održati novu sjednicu.