Pretraga

Objavljeno je koliko će studenata dobiti subvenciju za privatni smještaj ako ne upadnu u dom

A- A+

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih objavilo je koliko će studenata po gradovima u sljedećoj akademskoj godini dobiti subvenciju za privatni smještaj ako ne upadnu u dom. Sveukupno će subvencija biti za 2.805 studenata, a ona će i dalje iznositi 60 eura mjesečno. I dok je kvota studenata za subvenciju u Zagrebu ostala ista kao ove godine, do značajnog povećanja doći će u Splitu – tamo će subvenciju naredne godine dobiti 450 studenata.

školska ploća zamusana s kredom i novčanice eura

Novac | foto: Canva

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih sljedeće će akademske godine dodijeliti 2.805 subvencija studentima podstanarima za privatni smještaj ako ne upadnu u dom. To je za gotovo 300 subvencija više nego u ovoj akademskoj godini kada se dodjeljivalo njih 2.538. Ta subvencija od ove akademske godine iznosi 60 eura mjesečno, a tako će biti i sljedeće.

Izdvojeni članak

Veliki SC studentima podijelio preko 100.000 eura: Evo koji projekti dobivaju novac

Studentski centri novac mogu podijeliti u sklopu natječaja za dom ili u posebnom natječaju

Najviše subvencija odlazi u Zagrebu gdje 1.275 studenata može dobiti mjesečni iznos od 60 eura. U Osijeku subvenciju može dobiti 175 studenata, a u Rijeci njih 315. Do značajnijeg povećanja dolazi u Splitu. Tamo je subvenciju ove godine moglo dobiti 280 studenata, dok će sljedeće to biti moguće za 450 studenata. Kvote za druge gradove možete vidjeti niže u tablici u posljednjem stupcu.

– Sredstva za smještaj studenata kod privatnih stanodavaca u iznosu od 212.356,40 EUR osigurana su Sporazumom o suradnji vezanog uz subvencionirano stanovanje studenata kod privatnog stanodavca u akademskoj godini 2024./2025. između Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Ministarstva demografije i useljeništva. Studentski centri i visoka učilišta mogu natječaje za smještaj kod privatnoga stanodavca provesti u sklopu natječaja za subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima ili odvojeno kao dodatan națječaj, a najkasnije do 15. prosinca 2024., stoji u odluci.

subvencije studenti privatni najam

Subvencije za studente podstanare | foto: MZOM

Lani u Zagrebu nisu bile podijeljene sve subvencije, u Splitu studenti dobivali 100 eura mjesečno

Podsjetimo da ove akademske godine u Zagrebu nisu podijeljene sve subvencije jer nije bilo dovoljno prijava studenata. Iz zagrebačkog Studentskog centra ranije su nam objasnili da je odaziv na natječaj bio slab, a kao razlog vide prijavu boravišta. Studenti u Splitu pak su zahvaljujući inicijativi Studentskog zbora dobivali 100 eura mjesečno umjesto 60. Naime, Splitsko-dalmatinska županija odlučila je dodatno sufinancirati subvencije za studente podstanare. Napomenimo i da je nedavno Sveučilište u Zadru donijelo odluku o subvencioniranju smještaja za 100 studenata u iznosu od 100 eura mjesečno. Ta će subvencija biti dodijeljena studentima koji su ostali ispod crte u natječaju za studentski dom.

– U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom, Ministarstvo će u potpunosti snositi troškove stanovanja u studentskim i učeničkim domovima studenata u redovitom statusu koji su ostvarili pravo na subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2024./2025., a koji imaju prebivalište na području gradova i općina Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije koji mogu Studentskome centru ili učeničkome domu dokazati da su im nekretnine na adresi njihova prebivališta oštećene u potresu označene kategorijom NI, N2 – Neuporabljivo, piše u odluci Ministarstva.

Cijelu odluku Ministarstva možete vidjeti u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab