Pretraga

Autonomna vozila i pametni gradovi: Fakultet koji obrazuje studente za poslove budućnosti

A- A+

Kako bi izgledao život u svijetu u kojem promet ne funkcionira kao glatko podmazana mašinerija? Na cestama bi vladalo bezvlađe, ne bismo mogli putovati u udaljene zemlje, pošiljke ne bi pristizale na prave adrese, a police trgovina bi bile prazne jer nitko ne bi kontrolirao sustav transporta i dostave. No, naše društvo ipak nije divlji zapad zahvaljujući brojnim stručnjacima i znanstvenicima kojima je promet profesija. Obrazuju se na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, a o njihovoj važnosti govori i činjenica da je na upisima na preddiplomske sveučilišne studije prethodne akademske godine (2020./2021.) baš studij Promet bio među traženijim studijima na visokoobrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Uz to, pomogli su brucošima u savladavanju matematike i fizike s posebnim pripremama što se pokazalo kao puni pogodak.

Fakultet prometnih znanosti, FPZ

FPZ je na upisima na preddiplomske sveučilišne studije prethodne akademske godine (2020./2021.) bio među traženijim studijima. | foto: Fakultet prometnih znanosti

Prometnim stručnjacima dugujemo što se kotačići modernog društva uredno okreću, no oni su svoj posao obavljali daleko od očiju javnosti – sve do nedavno. U novim okolnostima u kojima živimo, značaj nekih struka, pa tako i ove, postao je očitiji. Više nego prije razmišljamo o važnosti točne dostave paketa koje naručujemo online kada ne možemo u trgovine, ili o sigurnoj prometnoj infrastrukturi koja omogućuje dostavu pomoći u slučaju prirodnih katastrofa.

Fakultet prometnih znanosti (FPZ) Sveučilišta u Zagrebu izvodi tri sveučilišna studijska programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini: Promet, Aeronautika te Inteligentni transportni sustavi i logistika. Izvode se kao trogodišnji preddiplomski, dvogodišnji diplomski studij i trogodišnji doktorski studij, a nude i jednogodišnje poslijediplomske specijalističke studije. Studenti se nakon završetka studija zapošljavaju u danas iznimno traženim tvrtkama iz sektora prometa i logistike, te kao piloti i kontrolori leta, otkriva nam kroz razgovor prodekan za nastavu i studente Fakulteta prometnih znanosti Ivan Grgurević.

Buduće studente FPZ-a itekako privlači. Na zadnjem ljetnom upisnom roku studij Promet bio je među deset najpoželjnijih preddiplomskih studija u Hrvatskoj, od preko 850 ponuđenih studijskih programa. Na jesenskom upisnom roku 2020. bio je drugi najpoželjniji preddiplomski studij (od 685 dostupnih).

– Upisna kvota Fakulteta bila je skoro u potpunosti popunjena za akademsku godinu 2020./2021., bez obzira radi li se o studiju za redovite ili izvanredne studente, pohvalio se dobrim upisnim rezultatima prodekan Grgurević.

Uzbudljive tehnologije i gradovi budućnosti

Studiji koje nudi FPZ savršen su odabir za sve koje privlači STEM područje u kojem se nalaze prometne znanosti, posebno one koji žele proučavati i razvijati nove i uzbudljive tehnologije u funkciji autonomnih vozila, kooperativnih sustava u prometu, umjetne inteligencije u prometu i logistici, Internet of Things (IoT), dronova, Industry 4.0/5.0, smart city, ali i upravljanja logističkim lancima ili povratnom logistikom.

Osim toga, mnogi brucoši u ovim studijima vide priliku za nastavak prethodno završenog srednjoškolskog obrazovanja (tehničar za cestovni promet, tehničar za špediciju i logistiku, tehničar za željeznički promet, tehničar vuče – strojovođa, tehničar za telekomunikacije, tehničar za poštanske i financijske usluge i dr.).

Fakultet prometnih znanosti, FPZ

Studenti se nakon završetka studija zapošljavaju u danas iznimno traženim tvrtkama iz sektora prometa i logistike, te kao piloti i kontrolori leta | foto: Fakultet prometnih znanosti

Prodekan nam pojašnjava kako postoji sve veća tržišna potreba za određenim smjerovima Fakulteta, što studenti prepoznaju kao jednu od najvećih prednosti studiranja na FPZ-u.

– Određeni smjerovi razvoja Fakulteta se sve više prepoznaju kao zanimanja budućnosti. Primjerice, prometni planer, upravitelj prometnih procesa, upravitelj logističkih procesa i drugi, pojasnio nam je prodekan.

FPZ je pobjednik sveučilišne e-sport lige

Fakultet prometnih znanosti ukupni je pobjednik UniSport ZG e-Sport natjecanja u akademskoj godini 2019./2020. Nakon završenog online izdanja u četiri e-Sport igre: League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Hearthstone i FIFA 20, studenti Fakulteta prometnih znanosti istaknuli su se kao najbolje visoko učilište u e-Sportu!

Zašto se mnogi odlučuju baš za ovaj studij?

FPZ je doskočio i onima koje zanima STEM područje, ali su nesigurni u svoje znanje iz prirodnih predmeta ili se boje da će zaostajati za drugima koji možda znaju više. Fakultet je za brucoše ove akademske godine, krajem rujna 2020., uveo program ponavljanja i pripreme gradiva za studij. Kako nam je objasnio prodekan Grgurević, trenutno nude ponavljanje baznih predmeta kao što su Matematika (20 nastavnih sati) i Fizika (15 nastavnih sati), ali zbog odličnih rezultata planiraju program proširiti i ponuditi predmete kao što su Elektrotehnika, Računalstvo i Inženjerska grafika i dokumentiranje.

Program su uveli s ciljem lakšeg snalaženja studenata tijekom prve godine, ali i izjednačavanja razine znanja između upisanih studenata. Ponavljanje i priprema gradiva snimljena je i dostupna studentima putem fakultetskog sustava za e-učenje i služi kao pomoć prilikom učenja tijekom cijele akademske godine. Prodekan Grgurević je napomenuo kako je sustav digitalne transformacije Fakulteta u potpunosti proveden, a nastava za izvanredne studente će se i u budućnosti održavati na daljinu (online).

Buduće studente privlači i mogućnost rada u dvadesetak opremljenih laboratorija Fakulteta u kojima obavljaju dio praktične nastave i stječu realna znanja i vještine koje će im trebati na tržištu rada. Osim toga, studenti FPZ-a mogu iskoristiti pogodnosti programa za mobilnost kao što su ERASMUS+ ili CEEPUS zahvaljujući značajnom broju sporazuma o suradnji koje je Fakultet sklopio sa srodnim visokoškolskim ustanovama u Europi, saznali smo od prodekana.

Fakultet prometnih znanosti, FPZ

FPZ ima dvadesetak opremljenih laboratorija u kojima studenti obavljaju dio praktične nastave i stječu realna znanja i vještine | foto: Fakultet prometnih znanosti

Prodekana smo pitali o nekim prednostima studiranja na Fakultetu prometnih znanosti, uz ove o kojima smo već razgovarali, a koje studentima možda nisu ni poznate.

– Kao najveće prednosti studiranja na Fakultetu prometnih znanosti ističu se dostupnost mentora (za savjetovanje, pomoć u studiju, usmjeravanje u rješavanju problema, odabir izbornih kolegija i dr.), različite stipendije koje dodjeljuju tvrtke iz Gospodarskog savjeta Fakulteta, rad u timovima na konkretnim projektnim zadacima s tvrtkama iz gospodarstva, iskustvo u radu na međunarodnim i stručnim projektima, upoznavanje s novim tehnologijama u prometu i transportu, laboratorijska i informatička opremljenost za realizaciju nastavnih i istraživačkih aktivnosti te internacionalizacija studija i razvoj standarda kvalifikacija Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO), zaključio je prodekan Grgurević.

O Fakultetu prometnih znanosti

Fakultet prometnih znanosti izvodi nastavu na tri studijska programa kao redovni i izvanredni studij, od kojih svaki ima nekoliko smjerova. Tako na primjer na studiju Promet je moguće studirati smjerove Cestovni promet, Gradski promet, Informacijsko-komunikacijski promet, Poštanski promet, Vodni promet, Zračni promet i Željeznički promet; na studiju Inteligentni transportni sustavi i logistika moguće je odabrati smjerove Inteligentni transportni sustavi ili Logistika; a na studiju Aeronautika, moguće je odabrati smjerove Civilni pilot, Vojni pilot i Kontrola leta. Više o studijima moguće je pronaći na ovoj poveznici.

_________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studija portala srednja.hr i Fakulteta prometnih znanosti