Pretraga

Bizaran istup biskupa: Misle da država može zabraniti studije koji nisu u skladu s uvjerenjima većine građana

A- A+

Oko pokretanja Rodnih studija na Filozofskom oglasila se i komisija ‘Iustitia et pax’ Hrvatske biskupske konferencije. Sami sebe procjenjuju slobodnima svih ‘ideoloških i političkih rasprava’, ne žele, kažu, zadirati u akademske slobode. No, željeli bi ‘istaknuti neke vidove rodne teorije koji mogu dugoročno štetiti hrvatskom društvu’. Pa tako citiraju papu i njegovu zabrinutost ‘zbog promicanja rodne ideologije’, a otišli su i toliko daleko da navode da ‘zakonodavac ima pravo, čak i dužnost, ograničiti i zabraniti studijske programe na javnim sveučilištima koji nisu u skladu s uvjerenjima većine građana’. Takvo što, zakon, dakako ne omogućuje.

Foto. srednja.hr/unsplash

Sada se već teško može pronaći osoba u javnom prostoru koja nema mišljenje o pokretanju diplomskog studija Rodni studiji. Krajem lipnja objavili smo kako taj dvopredmetni studiji pokreće Filozofski fakultet u Zagrebu i da je plan da se na njega od 2025. upisuje 20 studenata. Glasno su protiv njegova pokretanja ustale desne političke opcije, a sada se oglasila i komisija ‘Iustitia et pax’ Hrvatske biskupske konferencije, čije priopćenje prenosi Informativna katolička agencija.

Citiraju Papu

Sebe smatraju slobodnima od ‘svih ideoloških i političkih rasprava’, navode i da ne žele zadirati  u akademske slobode i zakonitu autonomijom znanosti, ali žele  ‘pridonijeti većoj jasnoći i istaknuti neke vidove rodne teorije koji mogu dugoročno štetiti hrvatskom društvu’. Nakon što su se obrušili na Istanbulsku konvenciju, spominju papu Franju kao i da je on ‘u više prigoda izrazio zabrinutost zbog promicanja rodne ideologije te istaknuo da je ona jedna od najvećih opasnosti današnjeg vremena’.

– U govoru sudionicima znanstvenog skupa Muškarac – žena, slika Božja. Za jednu antropologiju zvanja (1. ožujka 2024.), pozvao je da se provedu studije o ovoj strašnoj ideologiji našeg vremena koja poništava razlike i čini sve jednakima. Upozorio je da je poništavanje razlika zapravo poništavanje čovječanstva te istaknuo da naše postojanje u svijetu nije puki plod slučajnosti, nego smo dio plana Božje ljubavi. Pozvani smo izaći iz izolacije samoreferentnoga ega i ostvariti Božji plan ljubavi za sebe i za druge, navodi se u priopćenju.

Dotiču se i Deklaracije Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu Dikasterija za nauk vjere, koja se također bavila rodnom ideologijom.

– Naglašeno je da za Crkvu nije prihvatljiva ideološka kolonizacija koja nameće neka nova prava, nedosljedna u odnosu na izvorno definirana prava u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda i koja nisu uvijek prihvatljiva. Rodna ideologija je stoga vrlo opasna, jer zahtjevom da svi budu jednaki briše razlike među ljudima (usp. br. 56). Primjenjivati ljudska prava na način da se potpuno uklanja demokratski pristup i vladajući osjećaj za javni moral i ispravnost stvari, zapravo je određen oblik nasilja, navodi komisija ‘Iustitia et pax’ HBK.

Izdvojeni članak

Filozofski fakultet uskoro pokreće Rodne studije: Upisivat će 20 studenata, ovo su neki od kolegija

Značajni dio priopćenja odnosi se na crkvenu interpretaciju ‘rodne ideologije’

U nastavku priopćenja osvrću se i na ljudski život da ‘htjeti raspolagati samim sobom, kako to propisuje rodna teorija, bez obzira na ovu temeljnu istinu ljudskog života kao dara, ne znači ništa drugo nego pokleknuti pred drevnom kušnjom ljudskog bića koje postaje bogom i tako ulazi u natjecanje s pravim Bogom ljubavi, kojeg nam objavljuje Evanđelje (br. 57)’. U značajnom dijelu svog priopćenja potom se osvrću i na razliku u spolu i rodu.

– Ne smije se zaboraviti da se biološki spol (sex) i društveno-kulturna uloga spola (gender) mogu razlučiti, ali ne i odijeliti. Stoga se mora odbaciti sve one pokušaje koji zamagljuju upućivanje na neuklonjivu spolnu razliku između muškarca i žene: ne možemo odvojiti ono što je muško i ono što je žensko iz Božjeg djela stvaranja, koje prethodi svim našim odlukama i iskustvima, i gdje postoje biološki elementi koje je nemoguće ignorirati, navodi komisija ‘Iustitia et pax’ HBK.

U zaključku svog priopćenja ističu i da su svjesni da se  između rodnih studija i ideologije roda ne može staviti znak jednakosti. Međutim, imaju problema s kolegijima koje bi zainteresirani studenti pohađali. Feministička teorija, Rodna povijest, Feministička metodologija, Queer lingvistika, kažu u komisiji ‘ipak stvaraju dojam da se (ne)izravno nastoji uvući rodnu ideologiju u obrazovni sustav Republike Hrvatske’.

– Pitanje rodne ideologije vrlo je kompleksno jer je ona sama vrlo fluidna i ima mnogo podvrsta i smjerova. Povijesno gledano, na njezino oblikovanje utjecalo je mnogo čimbenika i različite ideologije, a među njima značajnu ulogu ima i marksistički feminizam na koji se upravo oslanjaju rodni studiji koje se želi kod nas uvesti. Prema toj teoriji, ženu ne čini spol nego društveno okruženje te je žena u svojoj ulozi u obitelji zarobljena i potlačena. Stoga se s pravom nameću određene sumnje i pitanje treba li nam nakon iskustva komunističkog režima ponovno uvođenje neomarksističkih ideja u hrvatsko društvo?, navodi komisija ‘Iustitia et pax’ HBK.

Nisu za to iznijeli konkretne brojčane dokaze, ali u priopćenju pišu i da ‘dosadašnje iskustvo u drugim državama jasno pokazuje kako rodni studiji često promiču koncept rodne ideologije prema kojoj spola uopće nema’.

– Svatko, jer je ‘slobodan čovjek’ može samovoljno izabrati svoj spol, spolnu orijentaciju, rodni identitet i rodni izražaj. Papa Franjo je jasno istaknuo da brišući razlike između spola i roda, zapravo se niječe njihova važnost, te poziv na nediskriminaciju zapravo skriva ideologiju koja niječe naravnu razliku i uzajamnost muškarca i žene. Različitost među ljudima, međutim, ne predstavlja diskriminaciju. Brisanje razlike između spola i roda istodobno rađa individualistički mentalitet koji ne razlikuje istinsku slobodu od shvaćanja prema kojemu svatko može činiti što ga je volja i da je sve dopušteno (usp. Franjo, Amoris Laetitia, br. 34). Ovakvo ideologizirano shvaćanje čovjeka zapravo nužno vodi u ideologizirano shvaćanje roda, a što za posljedicu ima otvoreno nijekanje smisla i značenja spola i spolne različitosti u oblikovanju osobnog identiteta pojedinca. Stoga se nužno treba pitati hoće li predloženi Rodni studiji promicati znanstveno istraživanje o rodu ili ideologizaciju roda i rodnih teorija, pita se komisija.

Izdvojeni članak
udžbenici biologije

Šokiraju vas izljevi desničara? Kurikulumi nalažu da o razlici između spola i roda uči tek trećina srednjoškolaca

Misle da država može zabraniti studije ‘koji nisu u skladu s uvjerenjima većine građana’

U svom posljednjem pitanju – gdje će se po završetku zaposliti stručnjaci koji završe Rodne studije i jesu li potrebni društvu – iznose i dosad nečuvenu tezu protivnika rodnih studija.

– Vrijedno je naglasiti da i zakonodavac ima pravo, čak i dužnost, ograničiti i zabraniti studijske programe na javnim sveučilištima koji nisu u skladu s uvjerenjima većine građana, ili umjesto znanstvene misije promiču ideološki aktivizam, navodi komisija HBK.

Taj navod nije u skladu sa zakonom koji uređuje područje visokog obrazovanja, Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. U spomenutom zakonu nigdje se ne navodi ništa vezano uz uvjerenja građana, niti ‘promicanje ideološkog aktivizma’ što bi uvjetovalo odobravanje ili neodobravanje nekog studijskog programa.

– Poštujući vrijednost i dostojanstvo svake osobe, ne smijemo zaboraviti podsjetiti da je dužnost svake vlasti, u zakonom predviđenoj proceduri, poštivati ljudska prava, ali i onemogućiti ideološki aktivizam, isključivost i teror postavki koje niječu ne samo Božju istinu, nego i evolucijske činjenice. Teror manjine nad većinom ne smije voditi nijekanju temeljnih civilizacijskih postavki i profaniranju ljudske osobe, svodeći je na kategorije/identitete nepoznate zdravom razumu. Produbljivanje ideoloških sukoba ne pridonosi razvoju hrvatskog društva, nego rađa izvore novih zala čije će neslućene posljedice, kao golem teret, na svojim leđima nositi naraštaji koje dolaze. Promicanje ideologije u pitanje dovodi temeljne postavke opstojnosti i budućnosti naraštajâ hrvatskoga društva koji dolaze i koji imaju zadaću očuvati vlastiti identitet u vremenu za mlade zbunjujućih, neprirodnih i održivosti ljudske civilizacije protivnih tumačenja. Može se reći da je Bog stvorio slobodu, ali je grijeh našeg doba što smo tu slobodu odvojili od istine koja nas jedina čini slobodnima (usp. Iv 8,32), poruka je komisije HBK.

Kako smo jučer pisali, nepoznavanje ključnih pojmova ‘spol’ i ‘rod’ među desnim političkim opcijama u Hrvatskoj nije iznenađenje, ako se u obzir uzme da kurikulumi nalažu da se razlika uči tek na sociologiji u gimnazijama. Gimnazije, podsjetimo, pohađa tek trećina srednjoškolaca. Ustavna stručnjakinja Sanja Barić, redovita profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci za srednja.hr je prije nekoliko dana komentirala političke pritiske desnice da se ne pokrene ovaj studij. Navela je da žalosti činjenica da postoje političari koji ne ovladavaju temeljnim znanjem o akademskim slobodama, o njima se nisu pokušali informirati, a javno govore o tome da kao dio vlasti neće podržati implementaciju studijskog programa.

– Imajući u vidu prisutnu rodnu neravnopravnost (ekonomsku, socijalnu, političku), povijesno zaobilaženje ili prešućivanje autorica i teoretičarki u postojećim obrazovnim kurikulima, normalizaciju seksizma u učionicama i u literaturi, kao i stalne prijetnje za ukidanjem izborenih ženskih prava, rodni studiji postaju vrlo važni u prepoznavanju, analiziranju, istraživanju i korigiranju rodne nejednakosti, rekla je za srednja.hr Ankica Čakardić, voditeljica studija.