Pretraga

Borongaj opet u igri: TVZ planira preseljenje na Kampus i za to će tražiti sredstva iz EU fondova

A- A+

Kampus Borongaj svečano je otvoren prije 10 godina, a od tada se gotovo ništa nije promijenilo iako je bilo govora da se radi o najvećoj investiciji hrvatskog obrazovanja. Ove je godine ponovno pokrenuta priča kada je rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras imenovao povjerenstvo za realizaciju projekta Kampusa, a od tada su održane dvije sjednice tog tijela. Dekanica TVZ-a prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić, koja vodi Povjerenstvo, rekla nam je da se krenulo u pozitivnom smjeru te da TVZ planira preseljenje na Borongaj, no projekt se neće moći nastaviti onako kako je zamišljen prije 10 godina.

Izdvojeni članak

Deset godina nakon pompoznog otvaranja kampusa Borongaj, sve stoji na početku: Gdje je i zašto zapelo?

Kampus Borongaj otvoren je još 2007. godine. Od tada su tamo smješteni Hrvatski studiji, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Fakultet prometnih znanosti i dio stručnih studija Ekonomije. U posljednjih 10 godina, unatoč pričama o stvaranju studentskog grada, Kampus se malo promijenio, a uvjeti za preseljenje drugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu nisu ostvareni.

Međutim, ove se godine priča ponovno zakuhala kada je rektor prof. dr. sc. Damir Boras sredinom travnja imenovao Povjerenstvo za realizaciju projekta kampusa Borongaj u kojem sjede predstavnici ne samo Sveučilišta, već i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Grada Zagreba te Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva državne imovine. O tome više pročitajte ovdje.

Od imenovanja održane su dvije sjednice Povjerenstva na kojima su dogovorene načelne smjernice rada i određeni prvi koraci.

Izdvojeni članak

Država presporo radi pa je propala izgradnja nacionalnog projekta – kampusa Borongaj

Tehničko veleučilište u Zagrebu planira preseljenje na kampus Borongaj, a sve sastavnice Sveučilišta koje su planirale preseliti morat će se očitovati

Vrlo otvoreno smo popričali s dekanicom TVZ-a prof. dr. sc. Slavicom Ćosović Bajić koja je jedna od voditeljica Povjerenstva. Pri samom početku razgovora natuknula nam je da TVZ planira preseljenje na kampus Borongaj.

– Cilj je snimiti postojeću situaciju, uočiti probleme i na neki način dati nove smjernice u postupanju. To znači da će ovo Povjerenstvo biti regulatorno tijelo koje će pokrenuti procese jer smo došli do zaključka, mi koji smo potencijalni budući korisnici, da bi se moglo obaviti preseljenje na kampus Borongaj nešto se mora poduzeti, rekla nam je Ćosović Bajić.

Usto nam je objasnila kako je Povjerenstvo odmah uočilo da su za razvoj Kampusa najbitniji čisti zemljišno-knjižni papiri. U tom se pogledu, kaže, već dosta napredovalo pa je Kampus sada podijeljen na parcele na koje se pojedina institucija može aplicirati. Među prvim koracima bitno je odrediti tko planira preseljenje na Kampus, a onda slijedi raspodjela troškova i rješavanje vlasničkih odnosa. To su nužni preduvjeti.

– TVZ je zainteresiran za jedan objekt koji će obnoviti ili na njegovom mjestu sagraditi novi. Tražimo vlasničko i građevinsko pravo na tu parcelu, a papiri bi trebali biti riješeni do kraja srpnja. Kad se to riješi onda se možemo prijaviti za sredstva iz EU fondova, kaže nam dekanica Ćosović Bajić pritom napominjući da se u imovinsko-pravnim poslovima dosta angažirala Vesna Škare Ožbolt, inače nekadašnja ministrica pravosuđa.

Sređeni imovinsko-pravni odnosi su bitni, napominje dekanica, jer je to preduvjet za potraživanje sredstava iz Europske unije, a financijere u Hrvatskoj ne bi bilo lako naći. Povjerenstvo će kontaktirati sve sastavnice koje su u posljednjih 10 godina planirale preseljenje na kampus Borongaj koje će se morati pisano očitovati o tome ostaju li pri svojoj odluci. Potom će svaka sastavnica riješiti vlasništvo nad parcelom, dakle, spomenute imovinsko-pravne odnose nakon čega se može nastaviti s razvojem Kampusa u cjelini.

Izdvojeni članak

Država darovala zemljište za kampus Borongaj

Dekanica TVZ-a: ‘U ovom trenutku mislim da se neće moći raditi na projektu onako kako je zamišljeno prije deset godina’

Po svemu što nam je rekla Ćosović Bajić, projekt se nastavlja. No, dogodit će se dekompozicija u smislu da će razvoj započeti pojedinačnim rješavanjem sastavnica i njihovih parcela i prostora.

Kada je projekt konceptualno i arhitektonski zamišljen, još 2011. godine, u planu je bilo napraviti megalomanski Kampus nalik na svojevrsni studentski grad. Jedna od trodimenzionalnih vizualizacija dostupna je ovdje, a iz nje je vidljivo da se radilo o konceptu ultra modernih i luksuznih objekata. Međutim, dekanica TVZ-a nam kaže da je to nerealno.

– Kada je megalomanski projekt kampusa Borongaj nastao, bilo je prilično nerealno očekivati financijere iz Hrvatske. U ovom trenutku mislim da se neće moći raditi na projektu onako kako je zamišljeno prije deset godina, zaključila je Ćosović Bajić.

Kako će se svaka sastavnica Sveučilišta očitovati o tome planira li preseljenje na kampus Borongaj, postoji određena šansa da će neka odustati. U tom slučaju, navodi Ćosović Bajić, nije isključena opcija da se ide u izgradnju nekog sportskog centra ili studentskog doma. Osim toga, projekt kampusa Borongaj vidi kao jednu izvrsnu priliku za internacionalizaciju obrazovanja. Zbog geopolitičke pozicije Hrvatske, smatra, mogu se privući studenti srednje i istočne Europe.