Pretraga

Brucoš osmislio autonomno električno vozilo, no nikako do investitora

A- A+

Ivan Golubić brucoš je mehatronike na Tehničkom veleučilištu Zagreb koji je osmislio Mobile Vehicle – autonomno električno vozilo. Projekt je u početnoj fazi jer su studentu iz Pisarovine potrebna financijska sredstva kako bi jednog dana našim cestama provozao vozilo slično triciklu s karakteristikama automobila.

Foto: Facebook

Genijalci se poznaju od malih nogu, a u slučaju Ivana Golubića iz Pisarovine njegov inovatorski potencijal otkriven je već u osnovnoj školi. Danas brucoš mehatronike na TVZ-u iza sebe ima brojne uspješne i nagrađivane projekte, no ipak je odlučio napraviti korak dalje te izumiti nešto od čega bi mogao zarađivati za život. Stoga je Ivan osmislio autonomno električno vozilo na solarno punjenje koje bi korisnici mogli pozvati na vožnju putem pametnih telefona.

Izdvojeni članak

Mate Rimac svojim izumom promijenio život mladiću u električnim kolicima

Vozilo na poziv pametnim telefonom

– Projekt je u početnoj fazi jer nemam investitora koji bi uložio financijska sredstva kako bi proizvodili autonomno električno vozilo. Konstrukcija je dovršena i ispitana, a prednost je u tome što za izradu vozila nisu potrebne velike hale jer se lako gradi. Problem je financiranje baterije, što je najskuplji dio vozila koje bi se solarno punilo, objašnjava Ivan Golubić.

Radi se o električnom i ekološki prihvatljivom vozilu povoljne cijene za jednu osobu. Korisnici i vozilo mogli pozvati putem pametnih telefona te naučiti rute koje s njim trebaju prelaziti. Kako objašnjava student TVZ-a, ne bi koristio GPS čiji je nedostatak gubitak signala. – Kad pozovete vozilo, ono do vas dođe naučenim putem, potom vi sjedate i upravljate njim, otkriva nam Ivan detalje svog izuma za koje kaže da je malo veći tricikl koji ima karakteristike automobila.

Izdvojeni članak

Pet srednjih škola radi na stvaranju solarnog električnog automobila


Nagrada za najbolju inovaciju

Mladi inovator Golubić od ostalih projekata izdvojio je Multifunkcionalnu laboratorijsku jedinicu s kojom je na međunarodnoj izložbi osvojio nagradu za najbolju inovaciju. Za završni rad u Tehničkoj školi Ruđer Bošković u Zagrebu izradio je Home TLC – jeftiniju verziju sustava za pametnu sobu. Radi na principu središnjeg kontrolora koji regulira temperaturu, rasvjetu, razinu zvuka i ventilaciju.

U potrazi za investitorima

Na upit kad je i kako došao na ideju Mobile Vehiclea, brucoš iz Pisarovine nam je otkrio kako se tim stvarima bavi od osnovne škole te da mu je jedne noći na um palo kako bi mogao izumiti nešto od čega bi mogao zarađivati, jer to nije uspio učiniti s prijašnjim projektima, od kojih su neki i nagrađivani.

– Trenutno su mi problem financije jer me nedostatak istih koči u dovršetku projekta autonomnog električnog vozila. Javljao sam se nekim institucijama i udrugama ne bih li došao do investitora, ali svi su mi dali negativan odgovor, istaknuo je Golubić.

Ivan je kucao na vrata Hrvatske udruge inovatora koji su mu obećavali pomoć, no na kraju do toga nije došlo. Kako kaže, iz Udruge su mu rekli da mu mogu pomoći oko eventualne izložbe, ali ne u skupljanju financijskih sredstava. Potom se obratio i Gradu Zagrebu otkud su ga odbili jer je rođen u Zagrebačkoj županiji pa su ga usmjerili na drugu adresu.

– Iz županije sam dobio odgovor da trebam osnovati udrugu kako bi mi oni financijski pomogli, no sredstva koja bih u tom slučaju dobio u znatnoj mjeri morao bih potrošiti na dokumentaciji i osnivanju udruge, rekao nam je student TVZ-a.