Pretraga

Čak i ako se ispišete s faksa u jednom slučaju možete biti novčano kažnjeni, i to s više tisuća kuna

A- A+

Neki studenti su se opekli jer nisu upisali faks na kojem su ostvarili upisno pravo. Fakultet im je naplatio oportunitetne troškove jer su zauzeli mjesto koje na kraju nisu popunili. Sada si maturanti međusobno savjetuju da faks, na kojem očito ne žele studirati, upišu pa ispišu, i tako izbjegnu plaćanje oportunitetnih troškova od više tisuća kuna i umjesto toga plate samo ispisninu. Pitali smo Ministarstvo što s takvima.

studenti predavanje

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Iako su se rijetki opekli, od davnih je dana poznata priča da moraš paziti kad prijavljuješ fakultete za upis. Ako si nakon konačnih rezultata na listi ostavio faks koji ne planiraš upisati, i dalje ostvaruješ pravo upisa. A ako ostvariš pravo upisa i dobiješ upisni broj, tako zauzmeš mjesto, i ne dođeš se upisati na faks – možeš dobiti kaznu. Tako ti, prema propisima, faks na kojem si ostvario upisno pravo može naplatiti oportunitetne troškove čak i u iznosu jedne godine školarine na tom fakultetu.

Studenti se služe trikovima

Naši su nesuđeni studenti to s godinama skužili, ali svake godine barem nekoliko padobranaca koji se ne sjete niti pobrisati s liste onaj studij koji znaju da neće upisati, a na njemu ostvaruju pravo upisa. Pa uslijedi panika. Ne žele to upisati, a opet, ne žele ni potencijalno platiti tisuću eura jer su nekome ‘ukrali’ mjesto. Tako su pronašli sivu zonu. Ili barem misle da je siva. U kratkim crtama, upišu faks, ali se ispišu prije početka akademske godine, odnosno predavanja. Kako su upisi u srpnju ili rujnu, a nastava počinje u listopadu, uvijek postoji barem nešto vremena za ispisati se.

Logika otprilike ide da ispisnica košta nekoliko stotina kuna i da je to, matematički gledano, bolji ishod od plaćanja nekoliko tisuća kuna. No, je li to to? E, pa nije sve tako jednostavno. Pitali smo za pojašnjenje ove specifične situacije Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a oni su nam rekli da sukladno svojim općim aktima neke kandidate koji se upišu pa ispišu, faks može kazniti tako da im prilikom ispisa naplati trošak školarine.

Kaznit će i one koji se ispišu

Zašto uopće fakulteti imaju taj legitimitet i pravo, vrlo je lako objasniti. Naime, javne visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj – visoke škole, veleučilišta, sveučilišta, fakulteti – za svakog redovito upisanog studenta dobivaju subvenciju školarine. Zbog toga svi danas misle da je studiranje besplatno, dok je u stvarnosti subvencionirano. E sad, tu je naglasak na upisanim studentima. Sredstva za subvenciju školarine dobivaju učilišta po broju upisanih studenata. To u praksi znači da ako imaju 60 upisnih mjesta, i svih 60 popune, ali se na kraju upiše tek 58 studenata – subvenciju dobivaju za njih 58.

Drugim riječima, gube iznose za dvoje neupisanih koji su, recimo, ostvarili pravo na upis, ali se nisu fizički došli upisati. Isto tako, oni koji su se upisali, ali se ispišu prije početka akademske godine, također se u ovom kontekstu smatraju neupisanima pa ni za njih Ministarstvo fakultetima ne doznačava sredstva za subvenciju školarine.

Zbog toga, pojašnjavaju nam, visoka učilišta zadržavaju pravo naplatiti oportunitetne troškove kandidatima koji se nisu fizički upisali, ali i onima koji su se upisali pa ispisali prije no što su uopće počela predavanja. Zaključak je, dakle, da trik kojim se naši studenti u zadnje vrijeme pokušavaju služiti baš i ne uspijeva jer im se također može naplatiti iznos od više tisuća kuna jer su nekome oduzeli mjesto, odnosno fakultet indirektno opustošili za iznos subvencije koju bi faks dobio da je student ostao upisan.

SUBVENCIJE SE ISPLAĆUJU U RATAMA

Sredstva za subvenciju školarine doznačavaju se visokim učilištima u ratama i to u pravilu do prosinca tekuće akademske godine 10 posto ukupnih sredstava, do veljače tekuće akademske godine 60 posto sredstava, a do srpnja preostala sredstva.