Pretraga

Dan žalosti u Hrvatskoj, studenti ispred FESB-a zapalili svijeće za preminule kolege: ‘I Nebo treba dobre ljude’

A- A+

Stravična tragedija u novogodišnjoj noći dogodila se u mjestu Tribistovo kod Posušja u BiH. Osmero mladih, svi 2001. godište, pronađeno je mrtvo u vikendici gdje su slavili doček nove godine. Sahranjeni su jučer i prekjučer, a ovaj utorak Vlada je proglasila danom žalosti u Hrvatskoj. Sinoć su se od kolega paljenjem svijeća oprostili i studenti Sveučilišta u Splitu, gdje je troje preminulih ove godine započelo studij.

Studenti su ispred FESB-a zapalili svijeće za preminule kolege | foto: Dalmacijanews.hr

Sinoć su se od troje preminulih studenata Sveučilišta u Splitu, paljenjem svijeća i bijelim ružama ispred FESB-a, oprostili i splitski studenti, prenosi Dalmacijanews.hr. Napisali su svijećama i inicijale imena troje studenata sa svog sveučilišta – Mirele Rezo, Marije Pavković i Stipe Romića, i uz kratku molitvu poručili kako nikad neće biti zaboravljeni.

Oni su, uz još petero svojih prijatelja, pronađeni mrtvi u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja u BiH, gdje su čekali novu godinu. Istraga još nije dovršena, ali prema dosad obavljenom očevidu policija sumnja na gušenje plinom iz agregata. Sahranjeni su u nedjelju i ponedjeljak, a od njih se oprostilo stotine sugrađana i prijatelja.

Dan žalosti u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je povodom smrti osmero mladih ovaj utorak proglašen danom žalosti.

– Vlada Republike Hrvatske proglašava utorak, 5. siječnja 2021., danom žalosti u Republici Hrvatskoj povodom tragičnog stradanja osmero mladih pripadnika hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koji su izgubili život uslijed nesretnog slučaja na području Posušja u novogodišnjoj noći, stoji u odluci koju je jučer donijela Vlada RH.

Zastave na javnim ustanovama spuštaju se na pola koplja, ne održavaju se zabavne priredbe i televizijski te radijski programi trebaju biti prilagođeni.

Svih osmero preminulih bili su studenti, 2001. godište. Troje je ove godine započelo studij na Sveučilištu u Splitu. Mirela Rezo studirala je na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Splitu, a Marija Pavković i Stipe Romić na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Ostalih petero studiralo je na Sveučilištu u Mostaru. Ivan Miličević bio je student Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković Filozofskog fakulteta, Mia Soldo studentica Pravnog fakulteta, Stipe Pavković student Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike i Stjepan Jukić student Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Od studenata se oprostili i rektori

Rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić te rektor Sveučilišta u Mostaru, Zoran Tomić uputili su posljednji pozdrav svojim studentima.

– U novogodišnjoj noći tragično je prekinuto osam mladih života, osam studenata Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Splitu koji su tek zakoračili u svoj studentski i akademski život, u svoju mladost. Samo su usnuli, u zajedništvu i prijateljstvu kako su i živjeli. Nastade neizmjerna bol, krik, tjeskoba i na koncu tišina. Ali i Nebo treba dobre ljude, najbolje ljude koji svojom dušom tkaju Raj. Nebeski zbor anđela bogatiji je za četiri djevojke i četiri mladića čiji osmijesi i snovi neće i ne smiju biti zaboravljeni. Stojimo s upaljenom svijećom uz molitvu da obiteljima stradalih podari utjehu i umnoži snagu da podnesu bol koja ih je zadesila, stoji u poruci dvojice rektora.