Pretraga

Nastavnici fizike imaju priliku sudjelovati u CERN-ovom programu u Ženevi: Evo kako se prijaviti

A- A+

Znanstvenici s FESB-a, IRB-a i PMF-a objavili su poziv za Hrvatski nacionalni program za nastavnike fizike, pružajući priliku istraživanja u CERN-u. Rok za prijavu je 15. veljače 2024., a program nudi nastavnicima zanimljivo petodnevno iskustvo u Ženevi sa serijama predavanja, laboratorijskim demonstracijama i posjetima CERN-ovim laboratorijima. Zbog toga svake godine CERN-ove programe pohađa nekoliko tisuća nastavnika iz Europe, ali i drugih dijelova svijeta.

fizika i školska ploča s formulama

foto: Unsplash

Znanstvenici s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, Instituta Ruđer Bošković (IRB) te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) izvijestili su da se otvaraju prijave za Hrvatski nacionalni program za nastavnike u CERN-u. Namijenjen je upravo nastavnicima fizike, koji će im pružiti priliku istražiti čudesni svijet elementarnih čestica i nuklearne fizike. Svi zainteresirani nastavnici fizike pozvani su prijaviti se, a rok za prijavu ističe 15. veljače 2024. godine.

Program pohađa nekoliko tisuća nastavnike svake godine

Program se održava u Ženevi od 24. do 28. ožujka 2024. godine. Kroz intenzivan petodnevni program u Ženevi, nastavnici će imati priliku sudjelovati u serijama predavanja, laboratorijskih demonstracija te posjetama raznim laboratorijima CERN-a, koje i zbog toga svake godine pohađa nekoliko tisuća nastavnika iz Europe, ali i drugih dijelova svijeta.

Kao najveći svjetski institut za proučavanje elementarnih čestica i nuklearne fizike, CERN prepoznaje ključnu ulogu nastavnika u oblikovanju budućnosti znanosti i inovacija. Program je dizajniran kako bi nastavnici stekli neposredno iskustvo najnovijih istraživanja i tehnologija te ih prenijeli u učionice širom Hrvatske.

Izdvojeni članak
Einstein

Zadatak dana: Čak i ako vam fizika baš i nije jača strana, na ovo pitanje morate znati odgovor

‘Nastavnici dobivaju materijale koje kasnije mogu koristiti u razredu’

Suradnja s uglednim hrvatskim znanstvenicima Ivicom Puljkom s FESB-a, Mirkom Planinićem s PMF-a, te Vukom Brigljevićem s IRB-a jamac je kvalitete provedbe ovog programa za nastavnike u Hrvatskoj. Nacionalni koordinator programa Planinić naglasio je da će nastavnici dobiti nastavne materijale na svom jeziku, korisne za unapređenje nastave.

– Osnovna ideja ovog programa je da nastavnici fizike provedu nekoliko dana u laboratoriju ispunjenih bogatim programom koji se sastoji od serije predavanja i laboratorijskih demonstracija iz fizike i tehnologije od strane znanstvenika iz njihove zemlje te posjete raznim laboratorijima u CERN-u. Nakon završenog programa, nastavnici dobiju nastavne materijale na svom jeziku, koje kasnije mogu koristiti u razredu, objašnjava dekan PMF-a Mirko Planinić, koji je ujedno i hrvatski predstavnik u CERN-ovu financijskom odboru.

Uspješnost ovog programa potvrđuje i činjenica da se održava od 2015. godine te je do sad obuhvatio brojne nastavnike iz svih krajeva Hrvatske. Od svog početka 2015. godine, program je doživio iznimne uspjehe, unatoč izazovima poput pandemije bolesti COVID-19. Kontinuirani razvoj i adaptacija omogućili su održivost i uspješan nastavak programa. Sve potrebne informacije o prijavama dostupne su na ovoj poveznici.