Pretraga

Dečko, kojeg su huligani napali letvama na gej partyju, priča za srednja.hr: Vikali su ‘pederčine odlazite’

‘Pederčine, odlazite iz našeg grada. Nećete mi se tu ljubit’. Nakon toga drvene letve, napadi, praćenje po gradu. Stravični su to prizori koji su se odvijali u noći s proteklog petka na subotu u i ispred poznatog splitskog kluba Kocka gdje se održavao LGBT party. Na tom su partyju i nakon njega fizički i verbalno napadnuta dvojica mladića. Huligane koji su ih napali ‘uzbudilo’ je to što su se poljubili. Jedan do napadnutih mladića za srednja.hr prepričava detalje te večeri.

nasilje

Ilustracija: Pexels

U noći s petka na subotu u poznatom splitskom klubu Kocka dogodio se napad kakav LGBT zajednica dugo ne pamti. Tamo se održavao Bitcherin, u zajednici popularan party, a na njega su se ušuljalo i nekoliko huligana kojima se nije svidjelo što su okruženi gej ljudima.

No, oni nisu znali, kao civilizirani ljudi, otići s mjesta koje im se ne sviđa. Ne, baš naprotiv. Oni su napali dvojicu mladića koji su – na gej partiju – plesali i ljubili se. Gurali su ih, dovikivali pogrdne izraze. ‘Neće se meni pederčine tu ljubit’ i ‘odjebite iz našeg grada’ su samo neki od njih.

Kad su izašli iz kluba, napali su ih i vani, na njih su nasrnuli letvama, zbog čega su mladići morali trčati nekoliko blokova ulica dalje. Jedan od njih završio je na hitnoj, a slučaj je prijavljen policiji koja trenutno provodi istragu. Napad je oštro osudio, a LGBT zajednicu podržao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Split Pride (@splitpride)

‘Neće se meni pederčine tu ljubit’

Jedan od napadnutih mladića, onaj koji je zbog porezotine na ruci završio na hitnoj iste večeri, odlučio je progovoriti za srednja.hr. Zamolio nas je, očekivano, za anonimnost. No, želi da se ovome priča jer šutjeti, jednostavno, ne može. To za njega nije opcija. Opisao nam je kako je tekla cijela večer i što je dovelo do mrziteljskog napada na njega i njegove prijatelje.

– Ja san doša na party negdi prid kraj, bilo je oko 3 manje deset. Krenia san plesat s likon, nisan ga zna otprije, tu smo se upoznali. Zabrijali smo (op. a. poljubili se). U nekon trenu su se upalila svitla, ka’ brzo je kraj. Tad su se neki likovi krenili derat, priča nam mladić.

Huligani koji su se ‘uzbudili’ na prizor dva dečka kako se ljube, bilo ih je možda petorica, šestorica, dovikivali su im razne pogrdne riječi.

– ‘Ajme vidi ovih jeben in mater’ reka je jedan, a drugi je reka ‘neće se meni pederčine tu ljubit’. Jedan se zabia u nas i krenia gurat momka s kojin san bia. Odgurnia san tog jednog lika koji je doša i reka mu da ga ne dira. Krenilo je naguravanje, navodi.

Dvojica ih ispred kluba dočekala letvama

Bila su tu još četvorica njegovih prijatelja i pozvali su zaštitare. Zaštitari su došli i izbacili nasilne dečke iz kluba, no dok su ih ispraćali van, dovikivali su našem sugovorniku i njegovoj ekipi razne prijetnje. ‘Vidit ćete vi boga svoga, namlatit ćemo vas vanka’ ili tako nešto, kaže mladić za srednja.hr. Ne sjeća se točno, ali bile su to prijetnje batinama.

– Nisan nikad ništa lože doživia prije toga, nisan razmišlja da će bit toliki problem pa smo se samo u nekon trenu skupili i išli doma. Razmišlja san na moment da pitamo ljude iz kluba da nas puste na stražnja vrata, ali nisan. Nisan računa da će nas netko stvarno čekat isprid, prepričava nam.

No, kad je izašao ispred kluba Kocka imao je što vidjeti. Dvojica, iz one ekipe koja ih je napala u klubu, imala su drvene letve u ruci.

– Jedan je bia glavni inicijator, a trojica su, amo reć, bili napadači. Ovi ostali iz te njihove ekipe su samo promatrali. Čin smo izašli odma su krenili na nas. Ima san praznu bocu piva u ruci, razbija san je, i reka san tom liku neka mi se samo proba približit. Bia mi je pun kurac svega, ali ne želin se tu potuć, pa nastradat zbog nekih budala, prepričava nam dramatične trenutke od ovoga vikenda.

‘Pederčine, odlazite iz našeg grada’

Još uvijek su stajali ispred ulaza, nisu došli ni do stepenica, a grupica nasilnika nije im dala da prođu. Stalno su im, kaže anonimni mladić, dovikivali pogrdne izraze – ‘pederčine, odlazite iz našeg grada’.

– To je i moj grad, reka san mu. Tu se prijateljica skroz stresla, rasplakala. Bacia san tu bocu na pod i krenili smo ća. Ti momci su nas pratili i u nekom trenu je samo taj momak s kojin san bia završia na podu i netko od njih ga je tuka. Odgurnia san tog lika, prošetali smo dalje, a onda smo počeli trčat, tamo negdi do one velike bile zgrade na Plokitama, priča za srednja.hr.

Izdvojeni članak
lgbt prosvjednici na ulici

Istraživanje: Gej i trans učenici još uvijek trpe nasilje, a neke su napali i djelatnici naših škola

Tad je shvatio da mu je ruka krvava pa je otišao na hitnu da mu to pogledaju.

– Nije ništa strašno, samo je jedan šav bia, od boce. Oni su tamo odma zvali policiju, ispričao nam je.

Policija se ozbiljno uhvatila posla

Policija je, kako nam priča napadnuti mladić, zaista ozbiljno shvatila cijelu situaciju i svemu su pristupili jako profesionalno. Na ispitivanje su pozvali njega, dečka s kojim je bio, četvoricu prijatelja iz ekipe, vlasnika kluba Kocka, prisutne zaštitare.

Njihove su se priče, u bitnome, poklopile i policija trenutno radi na tome da pronađe počinitelje. Hoće li ih pronaći, nitko ne zna. Bio je mrak i pitanje je hoće li se, ako dođu do snimki nadzornih kamera, moći prepoznati ti ljudi.

– Bilo me strah kad san zva policiju, kako će reagirat. Ali bili su stvarno maksimalno profesionalni i susretljivi. Policajac kojen san dava izjavu je sve mirno zapisiva, ja san prepriča svaki detalj kojeg se sićan, rekao nam je istaknuvši da je dečko s kojim se tu večer poljubio doživio napad panike i da se on ne sjeća tako jasno te večeri.

‘Ljubav nije i nikada ne smije biti razlog za mržnju i nasilje’

Napad je, ponovimo, oštro osudio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak poslavši poruku kako ljubav nikad ne smije biti razlog za mržnju te kako on, i njegovi suradnici, podržavaju ‘sve boje ljubavi’.

– Ljubav nije i nikada ne smije biti razlog za mržnju i nasilje. Žao mi je da su naši sugrađani izloženi bilo kakvom obliku agresije, netrpeljivosti ili omalovažavanja. Za to nema apsolutno nikakvog opravdanja i nadam se da će počinitelji biti adekvatno kažnjeni, istaknuo je Puljak.

Split je tolerantan i otvoren grad, a svi su njegovi građani jednaki, bez obzira na seksualno orijentaciju, naglasio je.

– Nikakvi ispadi huligana to ne mogu i neće umanjiti, odlučno tvrdi gradonačelnik Ivica Puljak.