Pretraga

Deset navika koje imaju uspješni studenti

A- A+

Dok ste u srednjoj školi gust raspored i profesori određuju vam termine učenja. No, dolaskom na fakultet, prepušteni ste sami sebi, a mnogi su skloni zapostaviti zadatke dok su lišeni pritiska. Kroz takav pristup nastao je termin ‘kampanjsko učenje’, koje zna biti jako stresno. Kako biste izbjegli rano dobivanje sijedih, nervozu zbog besanih noći te time uzrokovano ‘istresanje’ na ljude u svojoj okolini, evo 10 navika kojih se drže uspješni studenti.

Sjajno izgleda ideja oblikovanja vlastitog rasporeda učenja, ali prevelikim opuštanjem može biti kontraproduktivna. U srednjoj školi svakodnevni su usmeni i pismeni ispiti što nas tjera na redovno učenje, no po dolasku na fakultet, između prvog predavanja iz određenog kolegija i ispita zna proći i tri mjeseca.

Takve okolnost vrlo lako zavaraju i ostave dojam da imamo više vremena nego što je tomu uistinu tako. Ovakvim pristupom rođen je pojam ‘kampanjsko učenje’, koje je pak vrlo često nedostatno za polaganje ispita, a stvara i velike stresove. Želite li izbjeći ranu pojavu sijedih, zahladnjenje odnosa s bliskim ljudima koje proizlazi iz velikih i čestih živčanih ispada, prijemniispiti.com donose 10 navika uspješnih studenata.

Izdvojeni članak

Vještine koje jedino studenti posjeduju

Trude se da tijekom učenja ne prelaze veliko gradivo u jednom pokušaju

Ako pokušate učiti previše kako biste prošli što više gradiva, u jednom trenutku ćete se umoriti i vaše studiranje neće biti vrlo efikasno. Umjesto toga, podijelite gradivo na cjeline i prelazite ih u kraćim vremenskim periodima. Na taj način će vaše znanje biti potpunije i bit ćete u prilici zapamtiti više od onog gradiva koje ste do tada prošli. Kratke pauze će obnoviti vašu mentalnu energiju i bit ćete spremniji za svaku sljedeću fazu učenja.

Imaju točno određeno vrijeme učenja

Vrijeme učenja je bilo koje vrijeme koje je povezano s vašim studentskim aktivnostima. To može biti završetak čitanja određenog gradiva, pisanje seminarskog rada ili spremanje ispita. Napravite raspored utvrđenog vremena za učenje preko cijelog tjedna.

Uče u isto vrijeme svakog dana

Učenjem u isto vrijeme svakog dana, uspostavlja se rutina koja postaje sastavni dio vašeg života, baš kao što je ručanje i spavanje. Kada dođe trenutak tijekom dana predviđen za učenje, vi ćete biti i mentalno spremni da započnete taj period učenja.

Postavljaju konkretne ciljeve za svaki period učenja

Ciljevi će vam pomoći da ostanete fokusirani i da pratite vaš napredak. Makar i kad samo sjednete učiti i to ima neku malu vrijednost. Morate biti vrlo jasni oko toga što želite postići tijekom vremena predviđenog za učenje. Učinite to tako što ćete sebi zadati cilj da ćete na primjer, pročitati 100 stranica tog dana ili uraditi 20 zadataka.

Izdvojeni članak

Sposobnosti genija koje svatko može naučiti

Počinju sa učenjem u vremenu kada je to planirano

Možda odlažete početak učenja jer vam se ne sviđa gradivo ili mislite da su zadaci koje trebate uraditi previše teški. Odlaganje u učenju se zove “odugovlačenje” ili “kampanjsko učenje”. Ako odugovlačite iz bilo kojeg razloga, vremenom će vam postati teško uraditi i naučiti sve što je potrebno. Kasnije ćete žurbom pokušati nadoknaditi baš to vrijeme koje ste izgubili u odugovlačenju s početkom učenja, što će sigurno imati za rezultat posljedice u vidu nemarnog rada i grešaka.

Najteže zadatke prve rješavaju

Vaši najteži zadaci će sigurno zahtijevati i najviše truda. Počnite učenjem upravo njih, jer je početak učenja period kada imate najviše mentalne energije.

Pregledaju svoje bilješke prije početka bilo kakvog učenja

Razmatranje bilješki može vam pomoći da provjerite rješavate li pravilno konkretan zadatak ili ste ispravno shvatili lekciju koju učite. Također, bilješke mogu sadržavati i informacije koje će vam pomoći da završite zadatak ili riješite nedoumice oko nekih nejasnih stvari u gradivu.

Izdvojeni članak

Strategije učenja: Prestanite ‘štrebati’ i naučite stvarati znanje

Napomenu svojim prijateljima da ih ne zovu u periodu kada uče

Minimum dva problema mogu nastati ako vas vaši prijatelji pozovu baš kada učite. Prvo, vaš rad je tada prekinut. Nakon toga nije tako lako vratiti se onome što ste radili uz istu koncentraciju kao prije toga. Drugo, vaši prijatelji mogu govoriti o stvarima koje će vas odvratiti od onoga što morate uraditi. Najbolji savjet je da isključite svoj mobitel tijekom tog perioda.

Pozovu drugog studenta kada imaju zadatak koji ne mogu riješiti

Ovo je konkretan slučaj kada su “dvije glave pametnije od jedne.” Samostalno pronalaženje rješenja za neki problem vam jednostavno nekad može oduzeti previše vremena, a obično neko od kolega već ima odgovor na njega.

Pregledaju svoje studentske obaveze preko vikenda

Da, vikend treba da bude vrijeme opuštanja i zabave. No, sigurno ima vremena i za pregled nekih stvari kako bi se stvorila slika o onome što vas čeka sljedeći radni tjedan. Ovo će vam pomoći da svakog ponedjeljka budete spremni za nove aktivnosti na fakultetu.