Pretraga

Državne stipendije dodjeljivat će se i ove godine, Ministarstvo ima obavijest za sve koji se prijavljuju

A- A+

Prijašnjih godina Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivalo je nekoliko vrsta državnih stipendija: socio-ekonomske, STEM stipendije te stipendije za posebne skupine studenata. Još je prije nekoliko tjedana Ministarstvo objavilo popis studija čiji studenti ove godine konkuriraju za STEM stipendiju, a ovog četvrtka najavljen je i natječaj za državne socio-ekonomske stipendije.

Foto: Srednja.hr

– Drage studentice i studenti, obavještavamo vas da će natječaj za dodjelu državnih stipendija za akademsku godinu 2021./2022. biti raspisan do 15. listopada, najavili su danas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

15. listopada je krajnji rok za raspisivanje natječaja

Studente pozivaju da za sve dodatne informacije prate službene stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja, a studenti koji imaju pitanja oko stipendije Ministarstvu se mogu obratiti na mali [email protected] .

Inače, prema Pravilniku Ministarstva, 15. listopada krajnji je rok za raspisivanje natječaja za socio-ekonomsku državnu stipendiju. Studenti će se na natječaj, čiji rezultati obično stižu u prosincu, prijavljivati elektroničkim putem, a činom sklapanja ugovora smatra se online prihvaćanje uvjeta stipendiranja.

Na natječaj Ministarstva, prema trenutno važećem Pravilniku, mogu se prijaviti samo studenti koji su u prethodnoj godini stekli najmanje 45 ECTS-a i kojima ukupan broj ECTS bodova podijeljen s brojem upisanih prethodnih akademskih godina nije manji od 40. Taj se uvjet ne odnosi na studente prve godine.

Izdvojeni članak
novac kune

Objavljen popis: Studenti ovih studija mogu dobiti STEM stipendiju od 10.800 kuna

Ukupni iznos stipendije je 10.800 kuna

Najviše stipendija dosadašnjih godina dodjeljivalo se u E kategoriji socio-ekonomskih stipendija, a glavni uvjet su niski prihodi kućanstva te drugi socijalni uvjeti u kojima student živi. Ova stipendija dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine, isplaćuje se do 15. u mjesecu i iznosi 1.200 kuna mjesečno, odnosno 10.800 kuna godišnje.  Važno je naglasiti kako je dosadašnja praksa, barem u posljednjih nekoliko godina, bila takva da se prve tri rate isplaćuju u prosincu, a posljednja u lipnju.

Inače, Ministarstvo je nedavno objavilo i popis studija čiji studenti ove godine mogu konkurirati za STEM državnu stipendiju u istom iznosu, a lista se nalazi na ovom linku. Za tu stipendiju se ne raspisuje natječaj, nego Ministarstvo samo prepoznaje studente koji imaju pravo na nju te ih automatski, putem elektroničke pošte na adresu u sustavu [email protected], obavještava da oni svoje pravo mogu ostvariti.

stipendije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap