Pretraga

Dva sveučilišta održala studentske izbore, izlaznost je mizerno mala čak i tamo gdje su bili online

A- A+

Na dvama sveučilištima izabrani su novi studentski predstavnici, no izlaznost na izbore bila je uistinu mala. Tek deset posto studenata sudjelovalo je u biranju kandidata za novi studentski zbor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dok je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli nešto manje od 400 studenata dalo svoj glas na dopunskim izborima.

Studentski zbor

Studentski zbor | foto: Studentski zbor Sveučilišta Jurje Dobrila u Puli

Ovoga su tjedna održani izbori na dvama sveučilištima u Hrvatskoj, no u istome tonu kao i izbori za Europski parlament, izlaznost je bila mizerno mala. Samo deset posto studenata dalo je svoj glas za novi studentski zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a niska izlaznost bila je i na online dopunskim izborima za članove studentskog zbora na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Iako je mala izlaznost, samo je jedan listić proglašen nevažećim

Izbori za predstavnike u Studentski zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta održali su se ovog ponedjeljka, od osam do 20 sati. Birali su se predstavnici studenata za prijediplomsku i diplomsku razinu sveučilišnih studija komunikologije, povijesti, psihologije, sestrinstva i sociologije. Uz to, i za sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij Medicina. Za svaku navedenu razinu studija i svaki odjel te fakultet birao se po jedan predstavnik i zamjenik.

Članovi izbornog povjerenstva utvrdili su da je broj studenata koji je pristupio izborima 113, što iznosi 10,7 posto od ukupnog broja studenata koji su imali pravo glasovati na ovim izborima te je samo jedan listić proglašen nevažećim. Najmanje studenata biralo je svoje predstavnike na razini sveučilišnog diplomskog studija psihologije. Izašlo ih je svega troje, dok je najviše studenata, njih 22, izabralo novi Studentski zbor na razini sveučilišnog prijediplomskog studija povijesti. Izabrane predstavnike možete vidjeti u dokumentu na kraju članka.

Izdvojeni članak

Studentski izbori u ovom gradu bit će online: Studenti će dobiti poveznicu, kandidature još traju

Čak ni online izbori nisu motivirali sve studente da glasaju

Dopunski izbori članova Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održani su također početkom ovog tjedna. No, studentima je mogućnost glasanja bila olakšana jer su izbori održani online, putem studentskog intraneta Sveučilišta. Međutim, na razini Sveučilišta izborima je pristupilo 189 birača, a na fakultetima još njih 196. Inače, u Puli studira preko 3.000 studenata prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Birali su se predstavnici u četiri izborne jedinice, a u ostalim izbornim jedinicama gdje je broj kandidata jednak broju članova koji se biraju, izbori se nisu proveli već kandidat postaje članom Studentskom zbora objavom konačnih rang listi. Najmanje je studenata, s obzirom na broj onih koji upisuju po godini, dalo svoj glas za studentske predstavnike Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u Puli, a najviše za Fakultet informatike u Puli.

Sljedeći kandidati postali su studentskim predstavnicima u izbornim jedinicama gdje je broj kandidata jednak broju članova: Daria Franjković (predstavnica Medicinskog fakulteta u Puli), Vanja Turner (Muzička akademija u Puli), Mia Piškulić (Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti), Laria – Victora Diković (Filozofski fakultet u Puli) i Gabrijel Mijatović (predstavnik Tehničkog fakulteta u Puli).

Izabrana predstavnica u izbornoj jedinici Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u Puli je Antonija Filipović. Novi predstavnik Fakulteta informatike u Puli je Eric Ostoni, a predstavnica Fakulteta prirodnih znanosti je Dora Hodap. Predstavnici na razini Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli su: Ivan Nikola Jurić, Marija Jeromela, Zlatko Nikolić, Ivana Čorić i Dajana Lupić.

Popis izabranih članova Studentskog zbora Hrvatskog katoličkog sveučilišta pogledajte u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Dopuna teksta 18. lipnja 2024. u 16 sati

Hrvatsko katoličko sveučilište na svojoj je službenoj stranici objavilo da su izbori studentskih predstavnika za Studentski zbor poništeni. Na upit za srednja.hr odgovorili su da je pregledom dokumentacije o održavanju studentskih izbora utvrđeno kako je došlo do nenamjernog propusta u postupku raspisivanja izbora.

– Kako bi Hrvatsko katoličko sveučilište očuvalo akademsku čestitost, integritet Studentskog zbora HKS-a te postupilo sukladno normativnim aktima Sveučilišta i Studentskog zbora HKS-a, uprava Sveučilišta odlučila je poništiti rezultate izbora, navode iz Ureda za odnose s javnošću HKS-a.

Za novi saziv Studentskog zbora imat će se priliku natjecati svi studenti prije početka nove akademske godine 2024./2025. Obnašanje dužnosti Studentskog zbora HKS-a do izbora novog saziva ostaje na sadašnjem sastavu.