Pretraga

Evo zašto je Studentski dom Bruno Bušić prazan već godinu dana: Otkrivamo i kada će useliti prvi studenti

A- A+

Kada smo pisali o problemima ljetnog smještaja u Splitu, mnogi su studenti izrazili negodovanje zbog toga što je Studentski dom Bruno Bušić prazan već godinu dana. Kako su tada rekli, studenti su iseljeni zbog navodne renovacije, no nikakvi radovi još nisu počeli. Razgovarali smo s Frankom Babić sa Sveučilišta u Splitu koja nam je dala detaljno obrazloženje za dugotrajnost procesa. Dodatno nam je rekla i kako bi radovi trebali biti dovršeni tek u veljači 2020. godine, što znači da do tada u Bušiću neće biti studenata.

Studentski dom Bruno Bušić / izvor fotografije SC Split

Izdvojeni članak

Velika pobjeda za studente: Nakon našeg teksta, Studentski centar sezoncima omogućio smještaj u domu

U rujnu 2017. studenti Sveučilišta u Splitu ostali su bez 400 domskih kreveta kada je, zbog potrebe renovacije i adaptacije, zatvoren Studentski dom Bruno Bušić. Kada smo nedavno pisali o problemu ljetnog smještaja studenata u Splitu, neki od njih požalili su se na činjenicu da je Bušić van funkcije gotovo godinu dana, a radovi još nisu ni počeli.

– Popularni ‘BB’, svoja je vrata za studente zatvorio pod argumentom ‘velikog renoviranja’, čiji je početak grandiozno bio najavljen za siječanj 2018. Ipak, do dana današnjeg od renoviranja nemamo ni ‘r’, a dom ostaje zatvoren u jednakom stanju u kakvom je i bio – radovi nisu ni počeli, a studenti su izgubili na stotine kreveta, napisao je tada Studentski zbor u svojem priopćenju.

Završetak radova očekuje se 2020. godine

Razgovarali smo s Frankom Babić iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Splitu koja nam je rekla kako je u tijeku postupak javne nabave za izvođača radova, a sve se odvija u skladu s propisima o projektima financiranih iz sredstava Europske unije. Čim postupak javne nabave završi, kaže nam, što prije će se pristupiti radovima.

– Projekt je prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’ te su odobrena bespovratna sredstva po ugovoru iznose 32.550.000,00 kuna, a ukupna vrijednost projekta je 61.643.911,00 HRK. Uz bespovratna sredstva projekt će se financirati i uz sredstva Sveučilišta, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva znanosti i obrazovanja i vlastita sredstva partnera projekta Studentski centar Split, rekla nam je Frank Babić.

Cjelokupni radovi bit će obavljeni, kaže, u jednom građevinskom zahvatu kako bi se minimiziralo vrijeme u kojem studenti neće moći biti smješteni u Bušiću. Planirani rok za završetak radova je 1. veljače 2020. godine, datum do kojega nitko neće biti smješten u domu.

– Projekt rekonstrukcije i nadogradnje Studentskog doma Bruno Bušić u Splitu je iznimno važan infrastrukturni projekt kojim će se povećati kapacitet smještaja ovog Studentskog doma, a pri tome će porasti i studentski standard. Uz povećanje kapaciteta smještajnih jedinica za studente splitskog Sveučilišta, ovim projektom Studentski dom Bruno Bušić dobit će i četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, tvrdi Babić.

Dom nije obnavljan od Mediteranskih igara ’78.

Kako nam kaže Babić, Bruno Bušić nije zadovoljavao osnovne uvjete za građevinu propisane Zakonom o gradnji i posebnim propisima. To uopće nije čudno uzmemo li u obzir činjenicu da dom, otkako je stavljen u funkciju za potrebe Mediteranskih igara 1978., nije obnavljan ni adaptiran.

Izdvojeni članak

Studentski centar ne mari za studente koji rade da bi platili studij: Za njih preko ljeta nema mjesta u domovima

Brojni infrastrukturni i sigurnosni problemi koje navodi Babić, jasno su vidljivi i po rješenju Policijske uprave splitsko-dalmatinske još od 28. rujna 2017. U rješenju, koje možete pogledati na dnu teksta, između ostalog stoji da se zbog nedostataka objekta koji predstavljaju opasnost za živote i zdravlje ljudi, dom ne smije koristiti do otklanjanja nedostataka. Među spomenutim nedostacima su problemi s električnim instalacijama, sustavom za dojavu požara, gromobranskim sustavom, ali i s brojnim drugim sigurnosnim elementima.

Zbog toga svega i Sveučilište je izrazito ozbiljno shvatilo ovaj projekt, kaže nam Babić, pa je zbog kompleksnosti imenovano i posebno povjerenstvo koje se sastaje na tjednoj bazi i prati sve faze provedbe projekta. Imenovani članovi povjerenstva su: prof. dr. sc. Marko Rosić, prof. dr. sc. Boris Trogrlić, Aleksandra Banić, Smiljana Bezić, Lada Prkić, Katja Kovačić, Marijan Bašić i Matko Matković.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download