Pretraga

Na FER-u pokrenut novi studij, studenti će učiti o novim tehnologijama u jednoj važnoj industriji

A- A+

Industrija osiguranja razvija se sve brže, a u osigurateljnoj praksi koriste se sve naprednije nove tehnologije. Kako bi pratili taj trend, stručnjaci iz CROATIA osiguranja i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osmislili su i pokrenuli specijalistički studij Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju – INSURTECH. Zagreb time postaje jedno od regionalnih i europskih središta za edukaciju o naprednim trendovima i tehnologiji u osiguranju.

Foto: Antun Mezulić|srednja.hr

– Globalno tržište osiguranja doživljava ubrzanu transformaciju u smjeru digitalnih poslovnih modela i novih vrsta proizvoda, koji mogu ostvariti novu vrijednost mjerenu u milijardama dolara. Tehnologije kao što su telematika, internet stvari, big data, strojno učenje ili blockchain unapređuju odnos osiguravatelja prema korisnicima, povećavaju učinkovitost poslovnih procesa te omogućuju inovacije. Očekuje se da će tehnologija u osiguranju dovesti do potpuno novih poslovnih modela, veće profitabilnosti i smanjenih operativnih troškova, ističu iz CROATIA osiguranja.

Zajedno s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu pokrenuli su specijalistički studij Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju – INSURTECH, čiji je cilj obrazovati stručnjake koji će nositi daljnji razvoj industrije u Hrvatskoj i regiji.

– Fakultet elektrotehnike i računarstva polaznicima specijalističkog studija INSURTECH pruža mogućnost usvajanja analitičkih metoda, razumijevanja novih tehnologija te stjecanja upravljačkih vještina koje će im pomoći da postanu vodeći stručnjaci u području digitalnih inovacija i tehnologija u osiguranju. Stečena znanja i vještine usporediva su s međunarodno priznatim standardima u području digitalnih inovacija i tehnologija u osiguranju. Premda tehnologija često dominira procesom transformacije poslovnih modela, uspjeh u konačnici ovisi o ljudima. U suradnji s Prirodoslovno-matematičkim, Ekonomskim, Pravnim i Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, FER će studentima poslijediplomskog specijalističkog studija omogućiti da u svakodnevnom radu primjenjuju stečena znanja te kontinuirano unaprjeđuju cjelokupnu osigurateljnu industriju, istaknuo je dekan FER-a, Gordan Gledec.

Izdvojeni članak

Dva teška predmeta mature riješio bez greške: Vrh rang-liste FER-a na upisima zauzeo miočanin Luka

Iz CROATIA osiguranja ističu kako je ovo još jedan konkretan korak u ubrzavanju digitalizacije industrije.

– Naša je kompanija nedavno lansirala LAQO, prvo hrvatsko 100 posto digitalno osiguranje u čijem je razvoju primjena novih tehnologija omogućila da hrvatsko tržište dobije potpuno novo iskustvo osiguranja. Prve reakcije na proizvod su izvrsne te pokazuju želju hrvatskih potrošača za modernim proizvodima u osiguranju. Pokretanje ovog studija i suradnja s akademskom zajednicom pružit će nam nova znanja i kompetencije koji su temelj daljnjeg razvoja kompanije, ali i cijele industrije osiguranja, poručuje predsjednik Uprave CROATIA osiguranja, Davor Tomašković.