Pretraga

Filozofski fakultet ulazi u još jednu akademsku godinu bez redovnog dekana: Provjerili smo što se događa

A- A+

Filozofski fakultet ulazi u drugu akademsku godinu zaredom bez redovnog dekana. Trenutno su u tijeku, nakon tri neuspjela pokušaja, četvrti izbori za dekana. No, po svemu sudeći u još jednu nastavnu godinu FFZG će ući bez redovno izabranog dekana. Pričali smo s privremenim čelnikom Miljenkom Jurkovićem, a on nam je objasnio kako teče postupak i što će učiniti nakon što se izbori završe.

filozofski fakultet

Glavni ulaz u zgradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Filozofski fakultet u Zagrebu već više od godine dana nema redovno izabranog dekana, a kako se čini. neće ga imati još neko vrijeme

‘Odmah nakon izbora dat ću ostavku’

Programi dvojice dekanskih kandidata Domagoja Tončinića s odsjeka za arheologiju i Kruna Kardova s odsjeka za sociologiju nisu još prihvaćena na Senatu, vrhovnom upravljačkom tijelu zagrebačkog sveučilišta. Kako bi uopće moglo doći do glasanja na razini faksa, senatori trebaju prihvatiti barem jednu od dva programa kandidata, no to se nije dogodilo. Štoviše, njihovi programi uopće nisu došli na dnevni red. Naglasimo da je prije tri dana održana posljednja sjednica tog tijela u ovoj akademskoj godini, što znači da će u još jednu nastavnu godinu, počevši od 1. listopada, FFZG ući bez redovnog čelnika.

Potvrdio nam je to i trenutni obnašatelj dužnosti dekana te institucije Miljenko Jurković, rekavši da na faksu čekaju potvrdu programa kandidata na Senatu zagrebačkog sveučilišta. Nakon toga će, kazao nam je, odmah izvršiti izbor. Podsjetimo, prema članku 24. Statuta Filozofskog fakulteta, novoizabrani dekan na dužnost stupa prvog dana iduće akademske godine, u odnosu na onu u kojoj je izabran. Tako bi, prema pravilima, novi dekan FFZG-a koji će biti izabran u 2021./2022., na dužnost stupio tek za nešto više od godinu dana. No, privremeni dekan Jurković nam kaže da će on odmah po izboru redovnog čelnika – podnijeti ostavku.

– Po pravilima ste u pravu. No ja ću odmah nakon izbora dekana dati ostavku tako da će novi dekan morati moći nastupiti odmah, zaključuje profesor Jurković.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet zagreb

Nakon tri propala, Filozofski krenuo u četvrti pokušaj izbora dekana: Hoće li konačno uspjeti?

Drama traje godinu i pol

Filozofski se, podsjetimo, već otprilike godinu i pol dana nalazi u svojevrsnoj krizi upravljanja. Prvo je na proljeće prošle godine odbijen jedini kandidat za dekana, profesor Neven Jovanović. Zatim je u srpnju naprasno suspendirana pa smijenjena dekanica na odlasku Vesna Vlahović Štetić, sve na temelju kontroverzne presude Županijskog suda prema kojoj je kao čelnica FFZG-a mobingirala moćnog prorektora Čovića. Tom smo sudskom procesu, i u njemu uključenim ljudima posvetili nekoliko tekstova, a ekskluzivno smo otkrili poveznicu muža sutkinje koja potpisuje presudu i ‘pobjednika’ u procesu prorektora Čovića.

Istovremeno, na čelo Filozofskog dolazi Borasov prorektor s Veterine Miljenko Šimpraga. Do veljače, kada je podnio ostavku, članovi kolektiva Filozofskog faksa pružaju mu otpor i stvari ne funkcioniraju kako se to inače podrazumijeva u akademskoj zajednici. Kroz to vrijeme rektor Boras i senatori odbijaju još dvoje kandidata za dekana. Na čelo faksa nakon Šimprage dolazi profesor Miljenko Jurković i situacija se privremeno smiruje. Opet kreću izbori za dekana, prihvaćaju se programi isto dvoje odbačenih kandidata, no u završnici postupka kolektiv na Filozofskome ne uspijeva dovoljno glasova dati profesorici Renati Geld, pa izbor redovnog čelnika, opet, propada. Ovo je, dakle, četvrti pokušaj izbora redovnog dekana na FFZG-u.


Programe dekanskih kandidata možete vidjeti u dokumentima ispod. (Napomena: ako vam se dokumenti ne prikazuju, potrebno je osvježiti stranicu)

DOMAGOJ TONČINIĆ – program

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.90 MB]

KRUNO KARDOV – program

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [158.66 KB]