Pretraga

Foto: Samouka studentica sa Save stvara sjajne frizure za desetak minuta

A- A+

Studentica druge godine na Tehničkom veleučilištu Zagreb Ivana Roždijevac ima zanimljiv hobi putem kojeg uspije i zaraditi poneku kunu. Naime, ona pravi različite vrste pletenica u kosi, a za čitav niz njih treba joj svega desetak minuta. Ipak za one ‘sitnog veza’, karakterističnije tamnoputim djevojkama, treba puno više vremena pa za njih ima i kudikamo veću cijenu. Ovu frizersku aktivnost Ivana je naučila putem interneta, budući da je trebala pristustvovati posebnoj prilici za koju je željela imati pletenice u kosi. Do sada je napravila stotinjak ovakvih frizura, a iz dana u dan se brojka povećava.

Neki od Ivaninih uradaka

Ako za određenu priliku želite izgledati poput Julije Timošenko ili Alicie Keys, ne morate ići na skupi tretman u frizerski salon. Ivana Roždijevac iz Okučana, koja boravi u domu na Savi, a studira na graditeljskom odjelu Tehničkog veleučilišta Zagreb, u slobodno vrijeme se bavi pravljenjem pletenica u kosi, koje naplaćuje pristupačnih 20 kuna. Do sada je već izradila stotinjak ovakvih frizura, a broj se iz dana u dan povećava. Za većinu vrsta pletenica, treba joj svega desetak minuta, no one sitnog veza treba puno više vremena i truda pa ih naplaćuje kudikamo više. Kako je počela s pletenjem i druge detalje otkriva nam sama Ivana.

Sebi teže pravim pletenice nego drugima

Ivana se sama naučila plesti pletenice. Počelo je tako da je trebala frizuru za jednu posebnu priliku.

– Pronašla sam sliku na internetu i tako sam probala i naučila. Sreća što sam bila u učeničkom domu dok sam išla u srednju školu, pa sam tako uvježbala, prisjeća se Ivana.

Prema njenim riječima neke vrste pletenica su dosta složenije, dok su druge vrlo jednostavne. Međutim unatoč tome što ih je uvježbavala praviti na sebi, lakše joj je ide pletenje na čijoj drugoj glavi.

– Postoje obične pletenice s tri pramena kose, koje ne idu uz tjeme samo padaju niz leđa, s više pramenova primjerice četiri ili pet, ali za iste je potrebna duga kosa. Popularno zvana ‘riblja kost’ je pletenica uz glavu odnosno uz tjeme i kada je gotova izgleda kao riblja kost. Za pletenje ne trebam puno vremena. Ovisi što radim, ali za većinu pletenica potrebno mi je desetak minuta. Ipak samo drugima ih mogu napraviti, sebi jako teško, jer brzo ruke zabole, pojašnjava kroz smješak Ivana.

Cure oduševljene jer im frizura izdrži po nekoliko dana

Već je se nakupila pozamašna brojka cura, kojima je Ivana napravila pletenicu. Većina se cura i vrati nakon što jednom dođu na tretman.

– Do sad sam napravila više od stotinjak frizura u vremenu od četiri godine, ali sada se broj s danima povećava. Mnoge cure se vraćaju jer im se sviđa što mogu prespavati par noći, a da frizura ‘preživi, govori Ivana.

Pletenice se mogu nositi u različitim prilikama. Od svakodnevnih do malo svečanijih. Tako se i Ivani cure javljaju u različitim situacijama, a kada je riječ o pletenju, bolje da kosa nije baš svježe oprana.

– Dosta toga ovisi o tipu kose, ali da bi se pletenice održale više dana i noći, najprirodnije tretiranje pletenica je prljava kosa, jer ne bježi nikuda, lakše je napraviti pletenicu. Alternative su naravno lak i pjena za kosu.
Nošenje pletenica je po meni za svaki dan, nekakva opuštena, malo razbarušena kosa, ali i za svečane prigode. Prije koji dan je došla cura jer je išla na djevojačku večer, a kasnije cura koja pjeva u ženskoj klapi pa je imala nastup, prenosi nam iskustva Ivana.

Od drugih frizerskih aktivnosti – šiša mlađeg brata

No skroz sitne pletenice, poput onih Alicie Keys, Ivana ne prakticira često raditi budući da joj na to ode trećina dana. No, sve ima svoju cijenu pa želite li ovakve pletenice trebate izdvojiti 200 kuna.

– Za složenije pletenice koje su karakteristične za tamnopute djevojke trebalo bi mi oko osam sati, ovisno o duljini kose. Samo sam jednom to napravila, iskrena je Ivana.

Ipak druge frizerske zadaće ne izvršava. Točnije rijetko se upušta u njih.

– Osim što pletem pletenice, šišam samo mlađeg brata, jer je jedino on dovoljno hrabar da na to pristane, kroz smijeh zaključuje studentica TVZ-a.

Sitne pletenice, koje iziskuju puno truda i vremena