Pretraga

[FOTO+VIDEO] Najveći hrvatski fakultet proslavio 95. rođendan

A- A+

Ekonomski fakultet u Zagrebu po broju studenata daleko je najveći u Hrvatskoj. U prošloj godini ga je tako pohađao 11.181 student, više dakle nego što Knin ima stanovnika. Danas je ovaj fakultet proslavio 95. rođendan, uz nazočnost visokih uzvanika, na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom te rektorom Sveučilišta u Zagrebu Damirom Borasom. Od davne 1920. godine više od 77 tisuća ljudi je na njemu steklo kvalifikaciju, od čega je 777 doktora znanosti i preko 4.300 magistara znanosti.

Još 1920. godine otvoren je Ekonomski fakultet u Zagrebu, koji se isprva zvao Visoka škola za trgovinu i promet. Od 1940. godine djeluje na svojoj lokaciji na Kennedyevom trgu, a 1987. godine u doba priprema za Univerzijadu otvoren je novi dio te fakultetska knjižnica koju danas posjeti oko 2.000 studenata na dan.

Izdvojeni članak

Dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu: Diplomirani ekonomisti su motor svakog društva

Po broju studenata najveći fakultet u Hrvatskoj, koji je u prethodnoj godini pohađalo preko 11.100 studenata danas je proslavio svoj 95. rođendan, uz nazočnost uistinu mnoštva značajnih dužnosnika na čelu s predsjednicom Kolidnom Grabar Kitarović.

Uz nju su proslavi nazočili te držali govore i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras te čelnik Ekonomskog fakulteta Lajoš Žager.

Potonji je napomenuo kako je na ovom fakultetu kvalifikaciju kroz povijest steklo preko 77.000 ljudi, od čega je 777 doktora znanosti te više od 4.300 magistara znanosti.

Izdvojeni članak

Ovo je deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

Napomenuo je i da Ekonomski fakultet ima bilateralne ugovore sa 120 institucija te da mobilnost studenata stalno raste, iako to neki pokušavaju osporiti. U tom kontekstu je spomenuo i jednu anegdotu. 

– Imali smo na Ekonomskom fakultetu jedan skup. Bio nam je gost drugi čovjek Europe Jyrki Katainen te je držao jedno interesantno predavanje za naše studente, koje su oni doista jako dobro primili. I znate što je bio naintersantniji detalj. Odlazi, pratimo ga kad prilazi skupina studenata. I počinju razgovor s njim. Što mislite na kojem jeziku? Finskom – to u vrijeme kad su nam prigovarali da imamo problema s mobilnošću naših studenata. To je nešto što je njega jako iznenadilo i nešto što je jako pozdravio rekavši ‘nisam očekivao da će ovdje biti studenata iz moje zemlje’, naglasio je dekan Lajoš Žager.

Za kraj spomenimo da su događaju nazočili brojni čelnici i njihovi zamjenici srodnih fakulteta iz okruženja poput mariborskog, sarajevskog, podgoričkog, novosadskog, banjalučkog, kao i čelnici ostalih hrvatskih sveučilišta.