Pretraga

Gdje se zapošljavaju studenti Filozofskog nakon faksa? Pitali smo ih, evo što kažu

A- A+

‘Što ćeš s tim kad završiš faks?’ pitanje je s kojim se susreću svi, a posebno oni koji odaberu upisati neki od studija Filozofskog fakulteta. Kako bismo napokon odgovorili na ovo pitanje, razgovarali smo s bivšim studentima Filozofskog fakulteta u Osijeku. Neki od njih zaposlili su se na faksu i u školama, a neki i u širim područjima struke poput marketinga, IT-ja i ljudskih potencijala.

‘Što ćeš s tim Filozofskim?’ Donosimo odgovore na vječno pitanje | Foto: FFOS

Filozofski fakultet poznat je po mnoštvu studija humanističkog i društvenog smjera, a studijske su kombinacije slobodne. Iako studenti Filozofskog fakulteta nakon završenog studija mogu raditi u školama, znanstvenim institutima, lektorskim i prevoditeljskim agencijama, u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, u medijima, diplomaciji, turizmu, knjižnicama, arhivima, muzejima, galerijama, IT sektoru i mnoštvu drugih područja, gotovo svaki student Filozofskoga, neovisno o tome što studira, barem se jednom suočio s pitanjem ‘što ćeš s tim kad završiš fakultet?‘.

Kako bismo učenicima koji tek planiraju upisati ovaj faks pomogli odgovoriti na to pitanje, razgovarali smo s alumnijima, odnosno bivšim studentima, o tome gdje su se zaposlili i jesu li zadovoljni svojom karijerom. Svi s kojima smo razgovarali završili su studij na Filozofskom fakultetu u Osijeku (FFOS) i trenutačno se nalaze u radnom odnosu.

Filozofski fakultet smješten je u samom centru Osijeka, a trenutačno broji oko 1.400 studenata na svim razinama studija. Ponudu FFOS-a čine jednopredmetni i dvopredmetni studiji pa možete studirati jezike poput hrvatskog, engleskog, njemačkog ili mađarskog, ali i studije iz područja informacijskih znanosti (na prijediplomskoj razini Informatologiju, a na diplomskoj Nakladništvo i IT), Psihologiju, Pedagogiju, Povijest, Povijest umjetnosti, Sociologiju i Filozofiju. Velik broj i raznovrsnost nastavnih baza u kojima studenti odrađuju praksu uz vlastitu galeriju likovnih radova jamče njihovu izvrsnu pripremu za tržište rada.

Osim studiranja, postoje i brojne aktivnosti

Studijski programi na Fakultetu neprestano se usklađuju s novostima u znanosti i nastavnoj metodici, a velika je novina da će se od sljedeće akademske 2024./2025. godine otvoriti mogućnost kombiniranja svih dvopredmetnih studija bez obzira na znanstveno područje kojem pripadaju. Drugim riječima, maturanti koji sada prijavljuju dvopredmetne studijske programe na FFOS-u mogu ih kombinirati kako god žele.

Treba napomenuti kako na Filozofskom fakultetu u Osijeku studiraju i studenti iz Zagreba, Splita, Rijeke, odnosno iz gradova koji i sami imaju studije koje nudi FFOS. Razlog su tomu, kako nam oni kažu, kvalitetni programi, neposredan i podržavajući odnos prema studentima, potpora izvannastavnim aktivnostima, blizina svih studentskih, kulturnih i sportskih sadržaja, javnog prijevoza, blizina europskih središta te sigurnost grada koji je uistinu na svim razinama po mjeri studenta.

‘Što ćeš s tim Filozofskim?’ Donosimo odgovore na vječno pitanje | Foto: FFOS

Važno je naglasiti kako Fakultet jako brine o svojim studentima – uključuje ih u znanstveni i nastavni rad kroz plaćenu demonstraturu, podržava odlaske na ljetne škole u Hrvatskoj i inozemstvu i sudjelovanje u brojnim izvannastavnim aktivnostima. Studenti Filozofskog uključeni su i u rad fakultetskih tijela zbog čega mogu sudjelovati u odlučivanju o pitanjima koja se tiču njihova statusa i studentskog standarda. Također, Ured za psihološko savjetovanje studenata, kao i Povjerenstvo za studente s invaliditetom pružaju svakodnevnu potporu studentima koji njihovu pomoć trebaju.

Na ovom faksu djeluje i velik broj studentskih udruga kroz koje studenti mogu steći vrijedno iskustvo uredničkog rada, pisanja članaka, organiziranja događanja i tribina te studentskih konferencija. Često se iniciraju i različite humanitarne akcije kroz koje studenti imaju priliku izravno sudjelovati u radu civilnog društva.

‘Što uopće možeš s tim Filozofskim?’

S Fakulteta jamče svim studentima jedinstveno iskustvo studiranja u ugodnom i sigurnom okruženju, uz visoku razinu stečenih znanja, što mogu potvrditi i njihovi bivši studenti s kojima smo razgovarali. Naše tri sugovornice – Petra, Stjepanka i Danijela – diplomirale su studije jezika i odmah se zaposlile u struci.

Petra Lang Dumančić, koja je diplomirala nastavničke smjerove studija Engleskog i Njemačkog jezika i književnosti na FFOS-u, danas radi kao profesorica u jednoj osnovnoj školi. Istaknula je kako je taj studij za nju bio savršen odabir jer je spojio ljubav prema jezicima s učenjem i poučavanjem, a tijekom faksa iskoristila je i mogućnosti Erasmus+ programa te provela jedan semestar u Austriji.

– Zaposlila sam se odmah nakon završenog studija te sam dobila priliku predavati na oba jezika koje sam studirala, što mi je bilo izuzetno drago. Gledajući proteklih šest godina rada, studij na Filozofskom za mene je bio dobar odabir jer je spojio moju ljubav prema jezicima, putovanjima i različitim kulturama s učenjem i poučavanjem, rekla je Petra.

Petra Lang Dumančić | Foto: privatna arhiva

S Petrom se složila i Stjepanka Pranjković koja je diplomirala Hrvatski i Njemački jezik. Danas je vlasnica obrta za prevoditeljstvo i podučavanje jezika te radi kao književna, audiovizualna i usmena prevoditeljica.

– Iznimno sam zadovoljna jer sam ostvarila ono o čemu sam na studiju maštala. Prevoditeljstvo me odvelo i na brojna putovanja pa tako neprestano imam priliku upoznavati nove ljude i širiti svoja znanja, izjavila je Stjepanka.

Stjepanka Pranjković | Foto: privatna arhiva

Danijela Kelemen diplomirala je studije Engleskog i Mađarskog jezika i književnosti prije samo tri mjeseca, a već sada zaposlila se u poduzeću u kojem je obavljala praksu iz mađarskog jezika.

– S obzirom da sam se zaposlila odmah nakon završenog studija, i to na radnome mjestu na kojemu mogu primjenjivati znanje svoje struke, jako sam zadovoljna. Imam priliku prevoditi uz obavljanje administrativnih poslova te svakodnevno koristim jezike koje sam studirala, poručila je Danijela.

Možete se zaposliti na faksu, ali i u marketingu

Neki od naših sugovornika po završetku studija zaposlili su se i na matičnom fakultetu. Tako je Antonio Stuhli diplomirao Pedagogiju i Povijest, a radi kao vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

– Stekao sam iskustvo rada u tri srednje škole u Osijeku i tako si potvrdio da i u budućnosti želim raditi s mladim ljudima, prenositi im znanje i usmjeravati ih k pozitivnim životnim vrijednostima. Također, radeći kao vanjski suradnik na FFOS-u, nastojim sa studentima povezivati teoriju i praksu, odnosno učiti studente na što više primjera iz prakse, poručio nam je Antonio.

Antonio Stuhli | Foto: privatna arhiva

Marta Keglević također radi kao vanjska suradnica na faksu, a diplomirala je Sociologiju i Engleski jezik i književnost. Stečeno znanje iz struke imala je priliku primijeniti i u drugim područjima ne usko vezanim uz struku pa tako danas radi i u jednoj marketinškoj agenciji.

– Iako neki možda ne bi smatrali marketing izravno povezivim sa sociologijom, postoje mnogi dodiri između ovih dvaju područja, pogotovo kada je riječ o razumijevanju potrošačkog ponašanja i društvenih trendova. Zadovoljna sam svojom karijerom jer smatram da mi struka otvara prostor za napredak, a rad u marketinškoj agenciji pruža mi dinamično okruženje koje cijenim i u kojem uživam, rekla nam je Marta.

Marta Keglević | Foto: privatna arhiva

Filozofski i IT? Nije nemoguće

Iako Filozofski fakultet i IT sektor djeluju nespojivo, dvije naše sugovornice diplomirale su studije s Filozofskog i zaposlile se u IT tvrtkama. Istaknule su kako unutar STEM-ovskog okruženja redovno primjenjuju znanje koje su stekle na faksu.

Marija Milošević završila je studij Informatologije i Informacijskih tehnologija i danas radi na poziciji junior software engineera. Diplomirala je prošle godine, a posao je pronašla samo tjedan dana nakon diplome.

Marija Milošević | Foto: privatna arhiva

– Zadovoljno mogu reći kako danas radim u struci. Trenutno mi je sve još novo i navikavam se na koncept osmosatnog radnog vremena, no u firmi su svi prema meni dobronamjerni i imaju razumijevanja prema početnicima, kazala je Marija.

Studij Psihologije nešto je ranije završila Sara Delač Marković, no i ona danas radi u jednoj IT kompaniji na poziciji HR business partnera. Rekla nam je kako na poslu svakodnevno koristi znanja iz organizacijske psihologije, koja je stekla na faksu.

Sara Delač Marković | Foto: privatna arhiva

– Blisko surađujem s voditeljima timova i funkcija na međunarodnoj razini te im pružam podršku u upravljanju ljudskim potencijalima. Na ovoj poziciji ne samo da mogu koristiti znanja s faksa, nego i naučiti kako funkcionira biznis, zaključila je Sara.

Kako izgleda studentski život na FFOS-u, pogledajte u videu ispod.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku