Pretraga

HSS u urnebesnom dopisu napao Fuchsa: Predsjednik sad kaže da stranka ne stoji iza toga

A- A+

Urnebesni dopis Hrvatske seljačke stranke, u kojem optužuju ministra Radovana Fuchsa za uvlačenje politike u sustav sveučilišta, izgleda, uopće ne predstavlja stav te stranke. Potvrdio nam je to danas u telefonskom razgovoru Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, istaknuvši da se o dopisu nije ni raspravljalo. Mladog predsjednika Sveučilišne organizacije Bruna Šagija pitali smo da nam pojasni sve

kreso beljak radovan fuchs

Ilustracija: N1 screenshot | srednja.hr

Prošli smo petak na redakcijski mail dobili dosta urnebesno priopćenje. ‘HSS: Sveučilište treba biti ravnopravni partner u izradi novoga Zakona’, stajalo je u naslovu tog dopisa u kojem se u sitne detalje optuživalo trenutnu administraciju Ministarstva znanosti i obrazovanja na čelu s Radovanom Fuchsom. Meta kritika, točnije, bila je njegova najavljena reforma sustava znanosti i visokog obrazovanja, koja se velikim dijelom sastoji u donošenju novih zakona. Osim toga, HSS je tu spominjao i Hrvatski sveučilišni sindikat, opskurnu sindikalnu organizaciju blisku upravi zagrebačkog sveučilišta. Koristili su se istim terminima i dubioznim tvrdnjama, pa čak i jednom potpuno istom gramatičkom pogreškom. Dopis je u najmanju ruku, za sve dobre poznavatelje akademije, bio čudan.

‘To nije službeno stajalište stranke’

Budući da Hrvatsku seljačku stranku, iz koje je dopis stigao, u javnosti ne srećemo često, pogotovo ne u raspravama o stanju u akademiji, odlučili smo kontaktirati predsjednika Krešu Beljaka te ga upitati da nam pojasni kad su se i kako odlučili pozabaviti ovom tematikom. Kad smo prvi puta razgovarali nije znao točno o čemu se radi i obećao nas je nazvati natrag kad se informira. Nakon nekoliko minuta uistinu nas je i pozvao te otkrio da se o sadržaju dopisa i njegovu slanju nije raspravljalo ni odlučivalo u vrhu stranke.

– To nije službeno stajalište stranke jer se o tome nije raspravljalo na predsjedništvu i drugim tijelima. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali to je onda stajalište nekih članova HSS-a, ali ne i stranke. Govorili smo o školstvu, ali ne način da su donesena službena stajališta, rekao nam je Beljak.

Izdvojeni članak
radovan fuchs srednja.hr+ obrazovnih deset 5 (16)

Dobili smo urnebesan dopis od Hrvatske seljačke stranke: Optužuju ministra Fuchsa

Na našu primjedbu da je dopis bio nepotpisan, da je u njegovu naslovu jasno bio naznačen akronim HSS, kao i da je stigla sa službenog press maila stranke, Beljak je kazao da su se oni koji su sastavljali taj dopis trebali potpisati, a da je greškom poslan sa službenog maila.

Mladi predsjednik ne želi odgovoriti na pitanja

U tom anonimnom dopisu iza kojeg, po svemu sudeći, ne stoji ne samo cijela stranka, već ni njeno predsjedništvo, spominje se još jedan ogranak HSS-a. Naime, u samom zaključku tog teksta izrijekom se spominje Sveučilišna organizacija. Predsjednik je te organizacije Bruno Šagi, student povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te potpredsjednik ISHA Zagreb, kluba studenata povijesti. Kontaktirali smo ga putem društvenih mreža te ga pitali da se kratko čujemo telefonski kako bi nam pojasnio okolnosti sastavljanja i slanja spornog dopisa.

Kratko nam je rekao kako ‘su sve napisali u dopisu Sveučilišne organizacije HSS-a’, pritom jasno misleći na isti anonimni dopis koji je stigao sa službenog press maila stranke i u kojem nije jasno naznačeno da ga sastavlja i šalje upravo Sveučilišna organizacija. Osim toga, ponovimo, nije bilo ni potpisa, a očito ni dogovora s vrhom stranke. Zbog toga smo ga još jednom pitali da razmisli te da nam da izjavu i odgovori na pitanja. Ponovio je još jednom kako je sve napisano u dopisu te da se o tome prethodno raspravljalo na predsjedništvu Sveučilišne organizacije.

Na službenim internetskim stranicama navedeno je samo ime predsjednika, pa smo podatke o tome tko čini tu Sveučilišnu organizaciju potražili na društvenim mrežama. Uz Šagija koji je, kako smo već spomenuli, predsjednik, glavni tajnik tog akademskog ogranka je Vlatko Smiljanić, a potpredsjednici Stjepan Gašparović i Stefan Milanović. Smiljanić je, sjetimo se, povezan s predsjednicom opskurnog sindikata kojemu su stajali u obranu u dopisu, Vlatkom Vukelić. Oni, naime, dijele radno mjesto, radeći kao asistent i profesorica na Fakultetu hrvatskih studija, a osim toga zajedno uređuju i neke publikacije.

Sporni dopis oko kojeg se ovih dana stvorila prava drama možete pročitati na ovoj poveznici.