Pretraga

Dobili smo urnebesan dopis od Hrvatske seljačke stranke: Optužuju ministra Fuchsa

A- A+

Hrvatska seljačka stranka (HSS) poslala je dosta neobično priopćenje u kojem kritizira najavljene izmjene zakona o znanosti i visokom obrazovanju. Posebno je zanimljivo što se u dopisu koriste istom terminologijom kao Hrvatski sveučilišni sindikat, opskurna sindikalna organizacija bliska upravi zagrebačkog sveučilišta.

radovan fuchs srednja.hr+ obrazovnih deset 5 (16)

Radovan Fuchs na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto:srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za prvi je kvartal iduće godine najavilo nekoliko izmjena propisa u resoru, među kojima i novi zakon o znanosti i visokom obrazovanju. Obrise reforme visokoobrazovnog sustava ministar Radovan Fuchs javno je ocrtao na našoj konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset. Danima prije, doduše, već se našao metom kritika zagrebačkog rektora Damira Borasa. Sad se napadu na zakone, koji još ni u skicama ne postoje, pridružila i Hrvatska seljačka stranka.

Kritiziraju zakone koji još ne postoje

Na redakcijski smo mail dobili dosta neočekivano priopćenje HSS-a, stranke koju osim što rijetko viđamo u javnosti, još rjeđe susrećemo u kontekstu znanstveno-obrazovnog sustava. No, najavljene zakonske izmjene u resoru očito su ih zasmetale, pa su im posvetili čitav tekst kritike. Odmah na početku dopisa pišu da Sveučilište – ne naglašavajući neko specifično – treba biti ravnopravni partner u kreiranju novih zakonskih rješenja.

Fuchsovu zakonsku reformu, kojoj osim ideje programskog financiranja javnih sveučilišta ne znamo specifične detalje, nazivaju ‘revolucionarnom’, a njegove prijašnje pokušaje, tzv. Fuchsove zakone koji su planirani prije deset godina, ali nikada nisu doneseni – ‘izrazito loše pisanima’. Potom se nešto detaljnije osvrću i na jedan od tri nedonesena zakona, onaj o sveučilištu. Prema njihovu mišljenju taj je zakon trebao uvesti ‘potpunu etatizaciju sveučilišta i grubo kršenje Ustavom zajamčene sveučilišne autonomije’ pa bi time ‘apolitični bastion hrvatske pameti’, kako maštovito nazivaju sveučilište, postao ‘srušen i etatiziran’. Ministra Fuchsa eksplicitno optužuju da je svojim zakonima prije deset godina ‘pokušao uvući politiku u sustav sveučilišta’.

U nastavku priopćenja HSS se osvrće na današnju situaciju kada je Plenković, citiramo, ‘uskrsnuo’ starog ministra pa ovaj sad ispod tepiha pokušava progurati novi zakon o znanosti. Pitaju se, konkretno, tko danas sastavlja zakon pa rad Ministarstva ocjenjuju kao netransparentan. Navode i dosta dubioznu tezu da se radi o zakonu ‘za gotovo milijun ljudi’, među kojima se pobrojava 750.000 ‘ljudskih potencijala u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja’. Dosta oštro kažu da je po svemu sudeći cilj novih zakona ‘dezintegracija i uništenje četiri najveća i kontinuiranim djelovanjem najstarija sveučilišta’. U samoj završnici dopisa koji su uputili medijima, HSS-ovci se referiraju na nedavnu dramu u redakciji sveučilišnog pamfleta Universitas, u kojem se inače studente znalo prozivati za ‘džihad na rektorat’. Referiraju se tu i na Hrvatski sveučilišni sindikat, pa implicitno staju u obranu urednika koji je podnio ostavku jer mu nisu objavljeni tekstovi u kojima se ministra proziva za nezakonito djelovanje.

Izdvojeni članak

Drama u redakciji Universitasa, sveučilišnog pamfleta koji studente proziva za ‘džihad’

Dijele i pravopisne greške

Osim što je, kako smo napomenuli, neočekivano što iz HSS-a dolazi ovako specifično reagiranje na aktualnosti u znanosti i visokom obrazovanju, ovaj je dopis interesantan iz još barem nekoliko razloga. Hrvatska seljačka stranka, osim akronima, čini se, dijeli još koješta sa Hrvatskim sveučilišnim sindikatom, opskurnom, nereprezentativnom sindikalnom organizacijom bliskoj upravi zagrebačkog sveučilišta.

Sasvim je jasno, ove dvije organizacije dijele mišljenje o zakonima koje Ministarstvo, napomenimo, prema svim informacijama još nije ni skiciralo. Čak se i pozivaju na iste argumente, braneći se u prvom redu sveučilišnom autonomijom, a podcrtavaju i jako slične teze o broju ljudi na koji će novi zakoni, kada budu doneseni, utjecati. Štoviše, ponekad koriste i iste riječi; tako reformu sustava znanosti i obrazovanja nazivaju revolucionarnom, a osim toga, baš kao i sindikalisti, HSS-ovci ne znaju da se sintagma ‘zagrebačko sveučilište’ ne piše velikim početnim slovom. Sve smo to imali prilike čuti i pročitati u materijalima za posljednju pressicu Sindikata, održanoj baš zbog drame u redakciji Universitasa.

Zanimljive okolnosti ovdje, naglasimo, ne prestaju, a posebno valja naglasiti jednu političku. Na čelu Hrvatskog sveučilišnog sindikata kao predsjednica nalazi se Vlatka Vukelić, profesorica povijesti na Fakultetu hrvatskih studija i, za ovu priču daleko bitnije, nekadašnja dopredsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević. Prije tri godine izbačena je iz te stranke, a sisački je HSP AS – raspušten. Iako je vodstvo HSS-a u posljednjih nekoliko godina u javnosti percipirano kao dosta lijevo, pogotovo u odnosu na pravaše, ovoga su puta stali uz bok Sindikatu koji predvodi bivša predsjednica krajnje desne stranke. Jedina očita poveznica čini se Vlatko Smiljanić, jedan od potpredsjednika Hrvatske seljačke stranke, inače asistent na Fakultetu hrvatskih studija koji s profesoricom Vukelić zajedno uređuje neke publikacije.

Cijeli dopis Hrvatske seljačke stranke koji smo dobili na redakcijski mail možete vidjeti u dokumentu ispod. (Napomena: ako vam se ne prikazuje dokument, potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [145.69 KB]