Pretraga

Imamo dokaz: Ne plaćate porez nakon 5.050 kuna, jedini važeći limit je onaj od 15.000 kuna

A- A+

Prošli je tjedan u javnosti eksplodirala vijest o oporezivanju studentskog rada. Naime, prema novom Pravilniku o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu s novom godinom, studenti mogu zaraditi do 15.000 kuna, a na sve preko toga će im se obračunavati porez po stopi od 24 posto i prirez, ovisno o mjestu prebivališta. Sve ovo izazvalo je revolt studenata, koji su najavljivali i prosvjed, no isti dan Vlada RH najavila je donošenje novog Pravilnika. Danas će se, pak, studentski predstavnici iz Hrvatskog studentskog zbora i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, susresti s ministrom financija Zdravkom Marićem. Uz to, u posjedu smo studentskog ugovora iz kojeg je vidljivo – nema naplate poreza na iznose veće od 5.050 kuna. Jedini važeći limit za naplatu poreza jest onaj od 15.000 kuna.

Račun SC-a Zagreb (za uvećanje fotografije: desni klik -> pogledaj sliku)

Bez obzira na nastalu zbrku oko oporezivanja studentskog rada, studenti naravno nastavljaju raditi i zarađivati preko studentskih ugovora. Tako smo došli u posjed studentskog ugovora i potvrde o isplati u iznosu od 8.640 kuna. Kako je vidljivo iz računa dostavljenog iz zagrebačkog SC-a, na taj iznos nije naplaćen porez niti prirez. Još uvijek nema govora o mjesečnom obračunavanju poreza, što je bunilo mnoge studente pa su pitanjima zasuli i djelatnike na šalterima Student servisa.

Sudeći prema isplati većoj od spominjanih 5.050 kuna, mjesečnog obračuna poreza nema te do izmjene Pravilnika o porezu na dohodak (koju je Vlada najavila u roku od 90 dana) vrijedi granica od 15.000 kuna. Zarada studenata iznad 15.000 kuna oporezuje se, dakle, po stopi od 24 posto, uz prirez ovisno o mjestu prebivališta.

Iz ispostava karlovačkog SC-a u Zagrebu rekli su nam da normalno uplaćuju studentima iznose preko 5.050 kuna bez oporezivanja jer iz Porezne uprave nisu dobili nikakva uputstva. Isto su nam potvrdili na šalterima zagrebačkog SC-a.

Zahtjeve Hrvatskog studentskog zbora pred današnji sastanak s ministrom Marićem možete pročitati ovdje.