Pretraga

Imat ćemo liječnike bez dana odrađenog staža? Prema direktivi EU on im se ukida, većina studenata medicine protiv

A- A+

Nakon završenog Medicinskog fakulteta, doktori medicine više neće odrađivati pripravnički staž, već će direktno na specijalizaciju. Mladim se liječnicima mogućnost rada kao sekundarcima u obiteljskoj medicini ili na hitnoj također uskoro ukida. Posljedica je to donošenja direktive Europske unije koja nalaže uvjete za pristup specijalizacijama, a koja se odnosi na sve studente medicine upisane nakon 1. srpnja 2013. Uskoro će diplomirati prva generacija doktora medicine koju će ta promjena zahvatiti, a brojna su pitanja još neodgovorena. Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu proveo je anketu među više od 1.000 svojih studenata, a rezultati pokazuju da njih 91% nakon završetka studija želi pripravnički staž.

Liječnici u operacijskoj sali | Foto: Pixabay

Pri ulasku u Europsku uniju Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske donijelo je direktivu prema kojoj studenti medicine upisani nakon 1. srpnja 2013. po završetku studija neće morati odraditi pripravnički staž. Inače, do sada su ga odrađivali i to u trajanju od pet mjeseci nakon čega bi uslijedilo polaganje stručnog ispita. Potom bi dobili licencu za rad u području opće medicine što je i ‘ulaznica’ za daljnju specijalizaciju. No, prema Ministarstvu zdravstva i njihovom tumačenju direktive, staž i stručni ispit više neće biti potrebni. Umjesto toga, svi će diplomirani doktori medicine odmah dobiti licencu za rad i krenuti na specijalizaciju.

Zanimljivo je da ne postoji zakonska odredba koja izričito zabranjuje odrađivanje pripravničkog staža mladim liječnicima. Postoji samo direktiva koju Ministarstvo tumači na način da staž nije obavezan za dobivanje licence pa ga neće ni biti. Razvidno je to iz službenog odgovora Ministarstva na dopis studenta koji su o toj tematici dobili, a koji u cijelosti možete pročitati ispod.

[scribd id=375907386 key=key-SDoulSlE2LXKtPDlnIlR mode=scroll]

‘Problem je što smo mi ta pokusna generacija’

Pripravnički staž za diplomirane doktore medicine nekada je trajao 12 mjeseci. Za vrijeme tog staža budući liječnici prošli bi najvažnije rotacije na odjelima te naučili raditi samostalno. Staž se potom promijenio na pet mjeseci, a program stažiranja nije se mijenjao, već su stažisti u pet mjeseci trebali proći isto ono što su njihovi stariji kolege prošli u čitavoj godini. Ovo što se sad događa je potencijalno potpuno ukidanje staža, o čemu studenti nemaju najpozitivnije mišljenje.

– Ukidanje staža može se protumačiti na nekoliko načina. Kad završiš faks, realno, ne smatraš se kompetentnim za raditi samostalno kao liječnik jer se za takvo nešto ipak ne stigne odraditi dovoljno prakse za vrijeme studija. Nakon pet mjeseci staža, obično se od doktora očekuje da zna samostalno raditi svoj posao ili barem neke dijelove pa je možda i dobro ovo ukidanje jer od mladih liječnika onda neće imati velika očekivanja jer im nitko nije imao priliku pokazati kako se nešto radi, rekla nam je studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu koja je željela ostati anonimna.

Dodaje i da joj se kao najbolje rješenje čini uvođenje opcionalnog staža, u smislu da student nakon završetka studija medicine sam bira želi li odraditi tih pet mjeseci ili će direktno ići na specijalizaciju.

– Problem je što smo mi ta ‘pokusna generacija’ i ne zna se kako će se neke stvari organizirati. Spominje se i ta nulta godina specijalizacije, a nikome nije jasno kako će to funkcionirati. Hoće li to biti kao staž gdje će mladi liječnici proći rotacije ili će to biti produljivanje specijalizacije za godinu više, ne znamo, na fakultetu nam još ne daju konkretne informacije, zaključila je.

Anketa: Čak 91% studenata medicine želi imati pripravnički staž

Nakon što su dobili ove informacije, Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, zajedno sa zborovima ostalih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj odlučio je provesti anketu među studentima i tako im dati priliku da kažu što misle o ukidanju obveze stažiranja. U tjedan dana, koliko se održavala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, anketu je ispunilo preko 1.000 studenata, a rezultati pokazuju da njih čak 91% po završetku studija želi imati pripravnički staž. Svoju trenutnu kompetentnost za obavljanje posla u obiteljskoj ambulanti ili u hitnoj samo je 1,7% studenata ocijenilo ocjenom 5, dok je njih čak 69,3% svoju spremnost ocijenilo ocjenama 1 ili 2. Anketu koja je provedena među studentima zagrebačke medicine možete vidjeti na dnu teksta.

Organiziraju tribinu na temu staža doktora medicine
Studentska sekcija za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ i Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu organiziraju tribinu Staž doktora medicine koja će se pozabaviti tim vrlo aktualnim i vrućim pitanjem među studentskom populacijom i liječnicima. Tribina će se održati 18. travnja u Školi narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’, a među govornicima su se našli dekan zagrebačke medicine Marijan Klarica te Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Više informacija možete vidjeti ovdje.

Iz Studentskog zbora Medicinskog u Zagrebu kažu nam da ovaj problem nastoje riješiti sa svim nadležnim institucijama, a ishod trenutno još nitko ne zna.

– Ovaj problem nastojimo riješiti u suradnji s ostalim medicinskim fakultetima Republike Hrvatske, Hrvatskim društvom mladih liječnika, Liječničkom komorom i sa samim Ministarstvom zdravstva. Ministarstvo je u travnju prošle godine formiralo Radnu skupinu za uvođenje temeljne godine specijalističkog usavršavanja doktora medicine, međutim konkretnog rješenja još uvijek nema. Prošli mjesec su odustali od uvođenja temeljne/nulte godine specijalizacije, a nova ‘radna ideja’ je da svakom studentu odmah po završetku studija bude dodijeljena specijalizacija. Takvo rješenje za sobom vuče bezbroj pitanja, tako da vjerujemo da ni ono nije ostvarivo. Veliki problem u cijeloj priči je da u toj radnoj skupini nemamo niti jednog studentskog predstavnika. Na našu inicijativu da se u radnu skupinu uključi i predstavnik svih onih koje će se konačna odluka ticati, dobili smo odgovor da je pitanje staža problem mladih liječnika, a ne više studenata, rekli su nam iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Prema podacima iz srpnja prošle godine, na Medicni je studirala 1.941 osoba, a u nastavku možete vidjeti anketu na koju je odgovorilo više od njih pola.

[scribd id=375907369 key=key-qgN7MozRKdGUEQbl53KS mode=scroll]