Pretraga

Interes za zagrebački TTF pokazali i slovenski srednjoškolci

A- A+

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu jučer je održan je Dan otvorenih vrata, koji ima za cilj predstaviti srednjoškolcima ovu visokoobrazovnu ustanovu, smjerove i programe koje nudi, ali na jedan pristupačan i njima razumljiv način. Svi oni, kojima su prve asocijacije na TTF bile igla i konac, potpuno su se razuvjerili u to nakon ovog događaja. Laboratoriji, radionice, aparatura za svakojake tekstilne izračune, koja se koristi u mnogim znanostima i industrijama, a samo dostupna na ovom fakultetu, neke su od pojedinosti s kojima su se učenici mogli upoznati. Na Danu otvorenih vrata TTF-a susreli smo i dvoje srednjoškolca iz Slovenije. Jedna od njih podijelila je s nama impresije.

Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, jučer je organizirao Dan otvorenih vrata, gdje su se učenici mogli upoznati sa smjerovima, programima koje ova obrazovna ustanova nudi, ali i sudjelovati u zanimljivim radionicama, kroz koje se lakše bilo uputiti u pojedinosti tekstilne tehnologije i inženjerstva te modnog dizajna. Među velikim brojem zainteresiranih, prevladavale su učenice, a jedna od njih došla je čak iz Ljubljane. Učenicima je prikazana stručna aparatura, ali i primjerci odjeće iz doba Sulejmana Veličanstvenog.

Izdvojeni članak

Stroj za proizvodnju bure obilježio kreativnu Smotru Sveučilišta u Zagrebu

CSI radionica jako zainteresirala posjetitelje

Osim što se na TTF-u obrazuju modni dizajneri, koji su većini prva asocijacija na ovu ustanovu, postoje smjerovi naobrazbe na prediplomskoj i diplomskoj razini na kojima studiraju budući stručnjaci za tekstilno inženjerstvo, industrijski dizajn tekstila, odjevno inženjerstvo i drugi.

Kako se ispitivanjima tekstila i vlakana u svojim aktivnostima služi i forenzika, dva kolegija usko vezana za ovu oblast, izučavaju se na TTF-u.

Kroz praktičnu radionicu prigodnog naziva ‘CSI TTF otkriva sumnjivca’, u jednom od laboratorija učenike se na zanimljiv način nastojalo uputiti u interdisciplinarnost znanja i zvanja koje dobivaju upisom na neki od smjerova tekstilne tehnologije i inženjerstva.

Interes za ovu radionicu bio je toliki da su se učenici morali podijeliti u grupe, kako bi radionica doprijela do svakog od njih.

Veliku pozornost privukao je i laboratorij za restauraciju starih materijala, gdje su učenici mogli vidjeti primjerke tkanine iz 16. stoljeća.

Izdvojeni članak

Smotra Sveučilišta u Zagrebu: Besplatna pomoć maturantima da se odluče za fakultet

Tekstil je svuda oko nas pa postoji potreba za diplomiranim TTF-ovcima

Inače TTF je jedini fakultet ovakvog tipa u Hrvatskoj, a dobar glas o njegovoj kvaliteti, čuje se i van granica Lijepe naše.

– Profesorica iz moje škole je studirala na ovom fakultetu pa nam ga je preporučila. Iako imamo nešto slično, ja bih htjela malo otići od kuće i studirati ovdje, rekla nam je 18. godišnja Lara – Ula iz Ljubljane, koja je maturantica Srednje medijske i grafičke škole u svome gradu.

Oduševile su je prezentacije koje je vidjela na TTF-u, ali ipak još nije donijela svoju konačnu odluku o upisu na fakultet.

– Željela bih ovdje studirati modni dizajn, ali još imam dvojbu između toga i Akademije dramskih umjetnosti u Ljubljani. Drago mi je da sam danas naučila kako se oblikuje odjeća, govori Lara – Ula.

Kako slovenska učenica iz medijske i grafičke škole želi krenuti u tekstilne vode, zagrebačka maturantica iz Škole za modu i dizajn želi krenuti u obrnutom smjeru.

– Novo s čim sam s danas upoznala je inteligentna odjeća te sjajna aparatura, ali ne zanima me ipak ovaj fakultet nego bih htjela studirati novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti ili Hrvatskim studijima, govori nam Antica iz spomenute škole.

Inače TTF ima sveučilišne i stručne studije, s tim da se ovi potonji izučavaju u ispostavi u Varaždinu. Karakterizira ih omjer prakse i teorije u odnosu pola na prema pola. Na sveučilišnim studijskim smjerovima prevladava teorija, ali također uz brojne vježbe u laboratorijima i praktikumima.

– Postoje velike potrebe za inženjerima s našeg fakulteta, budući da je tekstil svuda oko nas. Od cestogradnje i brodogradnje, automobilske i novčarske industrije do forenzike i drugih. Ostvarujemo veliku suradnju s gospodarstvenicima te s fakultetima, ali i drugim znanstvenim institucijama, jer posjedujemo aparate i uređaje potrebne za ispitivanja i izračune u mnogim granama, a koji su rijetko ili nikako dostupni u Hrvatskoj, pojasnila nam je koordinatorica Dana otvorenih vrata te profesorica na TTF-u za skupinu kolegija o vlaknima Ružica Brunšek.

Nije krila niti oduševljenje velikim brojem pridošlih učenika, kao i njihovim interesom za pojedinosti koje se izučavaju na ovom fakultetu.