Pretraga

Iz masovne grobnice u dvorištu zagrebačkog fakulteta iskopani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba

A- A+

Sredinom srpnja građani Zagreba primijetili su u dvorištu Učiteljskog fakulteta bagere u pratnji policije i vojske. Ispostavilo se kako se ondje provode iskapanja vezana uz ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata. Kako javljaju iz Ministarstva branitelja, u prvoj su fazi ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba.

Foto: Ministarstvo branitelja

O sredine do kraja srpnja, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja koordinirala je i provela postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije u Gradu Zagrebu na lokaciji Savska 77 i to zbog saznanja da bi se na njoj mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Riječ je o dvorištu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prethodno provedena terenska istraživanja cadaver psima i georadarom pokazala su se točnima.

Izdvojeni članak

CSI prizori u dvorištu zagrebačkog fakulteta: Vojska, policija i bageri u potrazi za posmrtnim ostacima 300 osoba

– Imajući u vidu sve prethodno prikupljene podatke i saznanja te rezultate provedenih inicijalnih terenskih istraživanja kao i opsežnost i složenost obrade velike površine samog terena, predviđeno je nekoliko faza rada. Tijekom prve faze lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka u tri grobne jame. Zasad su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice. Pregledano je ukupno oko 2 800 metara kvadratnih terena, priopćili su iz Ministarstva branitelja.

Djelatnicima koji su radili na iskapanjima pomoć su nudili i građani koji su upoznati s događajima iz razdoblja Drugog svjetskog rata, a kako kažu iz Ministarstva, na taj su način također prikupljena vrijedna saznanja za daljnje aktivnosti.

– Posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop  posmrtnih ostataka, poručuju iz Ministarstva.

Terenska istraživanja na ovom području će se nastaviti, a sljedeća je faza u pripremi.