Pretraga

Izašla je nova rang-ljestvica izvrsnih sveučilišta, a na njoj je i jedno iz Hrvatske

A- A+

Times Higher Education, britanski magazin koji se bavi temama iz visokog školstva i rangira najbolja sveučilišta, ovog je puta objavio i rang ljestvicu najboljih mladih sveučilišta koja postoje 50 ili manje godina. Ukupno je ove godine rangirano njih 673. Na ljestvici se nalazi i jedno iz Hrvatske, Sveučilište u Splitu.

dvorana za predavanje na fakultetu

Ilustracija: Unsplash

Times Higher Education ponovno je rangirao najbolja sveučilišta svijeta. Ovoga puta riječ je o listi Young University Rankings, odnosno mladim sveučilištima koja postoje 50 ili manje godina.

Na ljestvici je iz Hrvatske samo Sveučilište u Splitu

Na njoj se našlo samo jedno hrvatsko sveučilište, a to je Sveučilište u Splitu koje baš ove godine obilježava 50. godišnjicu osnutka. Sveučilište u Splitu nalazi se na zbirnoj poziciji između 351. i 400. mjesta. Inače, ukupno je ove godine rangirano 637 sveučilišta.

Kada je riječ o sveučilištima u susjednim nam zemljama, najbolje je rangirano slovensko Sveučilište u Mariboru (zbirna pozicija 301. – 350.), dok su slovensko Sveučilište Primorska i Sveučilište u Kragujevcu u Srbiji na zbirnoj poziciji između 401. i 500. mjesta.

U statusu ‘prijavitelj’, dakle među 499 onih koji nisu zadovoljili kriterije za rangiranje, a prijavili su se, ostalo je bosanskohercegovačko Sveučilište u Mostaru i slovensko Sveučilište Nova Gorica.

Izdvojeni članak
sveučilište zgrada

Naša sveučilišta često se hvale da su među najboljima: Stručnjakinja pojašnjava problem s tim ljestvicama

Ocjenjivalo se pet područja

Indikatori prema kojima su sveučilišta rangirana na ovoj THE ljestvici su svrstani u pet područja: podučavanje, istraživačko okruženje, istraživačka izvrsnost, međunarodna perspektiva te industrijski utjecaj.

Prvo mjesto na ljestvici drugu godinu zaredom zauzelo je Tehnološko sveučilište Nanyang u Singapuru, drugo je PSL istraživačko sveučilište u Parizu u Francuskoj, a treće Sveučilište znanosti i tehnologije u Hong Kongu u Kini.