Pretraga

Jedan od najvećih fakulteta u državi poziva bivše studente da im se jave, imaju priliku postati mentori

A- A+

Posljednje tri godine Filozofski fakultet u Zagrebu provodi projekt čiji je cilj povećati važnost stručne prakse i učenja kroz rad. Kao jednu od posljednjih aktivnosti, kreiraju bazu alumnija – bivših studenata – koje pozivaju da im se jave. Oni imaju priliku biti mentori sadašnjim i budućim studentima FFZG-a.

dvorana za predavanje

Foto: Unsplash; Dom Fou

Filozofski fakultet u Zagrebu jedan je od najvećih u državi, a broji preko 6 tisuća studenata. Nemoguće je izbrojati koliko je studenata do sada obrazovao budući da se radi o visokoškolskoj instituciji s višestoljetnom tradicijom. Na tom faksu upravo sada pozivaju svoje bivše studente – alumne – da im se jave.

‘Vratite se u studentske klupe’

Prikupljaju, naime, bazu svojih bivših studenata koji su spremni biti mentori sadašnjim i budućim studentima i tako im pomoći u razvijanju stručnih vještina. Osim toga, traže i one koji su na neke druge načine spremni pomoći unaprjeđenju faksa. Sve to dio je projekta Učenje kroz rad i sustav upravljanja studentskim iskustvom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

– Dragi naši alumni, vratite se u studentske klupe i s mlađom generacijom podijelite svoja znanja i iskustva. Vaš doprinos nam je itekako potreban i cijenjen, zato pridružite se našoj bazi alumnija jer naši studenti vas čekaju, poručuju svojim bivšim kolegama.

Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodi se od ožujka 2020. do ožujka 2023. Ovo je jedna od, dakle, posljednjih aktivnosti u sklopu tog projekta.

Izdvojeni članak
Domagoj Tončinić, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Zašto su na čelu fakulteta ljudi koji nisu sposobni organizirati nastavu?

Projekt se provodi posljednje tri godine

Kako navode na službenim stranicama projekta, ovaj projekt FFZG-a ima tri cilja. Prvo, ojačati kapacitet i unaprijediti rad studentskih službi za potporu i učenje kroz rad. Drugo, osigurati kvalitetniju studentsku praksu za studente nastavničkih smjerova te povećati broj studenata nenastavničkih smjerova koji su sudjelovali u stručnoj praksi i učenju kroz rad. I treće, povećati broj obaveznih i izbornih kolegija koji uključuju različite oblike učenja kroz rad te educirati nastavnike o metodama provedbe i evaluacije ishoda koji se stječu učenjem kroz rad.

Neke od aktivnosti koje je Filozofski fakultet u Zagrebu realizirao kroz ovaj projekt su reorganizacija i podizanje kapaciteta studentskih službi, uspostava suradnje s mentorima i poslodavcima, sudjelovanje minimalno 500 studenata preddiplomskih i diplomskih studija u različitim oblicima stručne prakse. Za to su uveli stručnu praksu u ishode i aktivnosti na minimalno 15 obveznih i izbornih kolegija te educirali minimalno 70 djelatnika, što nastavnika, što nenastavnog osoblja da bi bili spremni provoditi i vrednovati stručnu praksu.

Među aktivnostima ovog projekta, koji se provodi posljednje tri godine, FFZG navodi i opremanje školske vježbaonice suvremenom didaktičkom opremom, uspostavljanje i opremanje laboratorija za prevođenje te uspostavu Klinike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Više informacija možete saznati na službenoj stranici projekta koji uključuje bivše studente Filozofskog.