Pretraga

Koje su fakseve upisali učenici koji su najbolje riješili maturu? Donosimo listu top 10 za 2023.

A- A+

Učenici koji žele upisati studij obavezno moraju položiti državnu maturu – osim školskog uspjeha, rezultati tih ispita važan su faktor na upisnim rang listama. Prema najnovijim podacima u Školskom e-Rudniku Ministarstva, učenici koji su imali najbolji prosjek upisali su Fakultet elektrotehnike i računarstva te Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu.

postani student_upisi na fakultete

Foto: Unsplash

U tijeku su prijave državne mature za 2024. godinu, a od 1. veljače ovogodišnji će maturanti moći prijavljivati studije u sustavu Postani student. Ključni elementi koji se boduju na upisu većine studija su ocjene iz srednje škole, kao i uspjeh na državnoj maturi. Ovih je dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo detaljnu statistiku uspjeha učenika na maturi u 2023., a time je u Školskom e-Rudniku postalo vidljivo i koje su fakultete upisali najuspješniji na tim ispitima.

Najuspješniji na maturi upisali FER i Farmaciju u Zagrebu

Na vrhu liste nalazi se Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, s prosječnom ocjenom učenika na maturi 4,22. Ti isti učenici u četvrtom srednje imali su opći uspjeh 4,75. Neznatno manju prosječnu ocjenu, 4,21, imali su na ispitima mature učenici koji su upisali Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu. Maturanti koji su upisali ovaj fakultet na kraju četvrtog srednje imali su prosječan opći uspjeh od čak 4,89. Treći je na ovoj listi Medicinski fakultet u Zagrebu, gdje su upisani učenici na maturi ostvarili prosječnu ocjenu 4,11. Školski prosjek na kraju četvrtog srednje im je bio 4,86.

Ako se izuzmu fakulteti koji su upisali manje od 20 maturanata, na popisu top 10 onih koje su upisali najbolji maturanti nalaze se još Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb, Medicinski fakultet Split, Arhitektonski fakultet Zagreb, Stomatološki fakultet Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb, Muzička akademija Zagreb te Filozofski fakultet Zagreb. Osim prosječne ocjene upisanih na maturi i u školi na razini čitavog fakulteta, u tablici ispod možete vidjeti i prosjeke na pojedinim studijima, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Fakulteti koje su u 2023. upisali maturanti s najbolje napisanom državnom maturom

Fakulteti koje su u 2023. upisali maturanti s najbolje napisanom državnom maturom | izvor: MZO; Školski e-Rudnik

Skoro 12 tisuća mjesta ostalo prazno

Podsjećamo, prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u ljetnom upisnom roku ponuđen je bio 921 studijski program. U ljetnom roku prijavilo se ukupno 30.753 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 25.441.

U jesenskom je upisnom roku ponuđeno bilo 794 studijska programa s ukupno 15.559 upisnih mjesta. Prijavilo se 5.973 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 3.886. Nakon provedena oba upisna roka nepopunjeno je ostalo 11.673 upisnih mjesta. S time da valja naglasiti da postoji mogućnost da je ta brojka veća jer su kandidati mogli odustati od upisa studija na kojem su ostvarili pravo upisa.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.