Pretraga

Koliki je bio bodovni prag za upis na fakultete u 2023.? Evo liste za sve studije

A- A+

Još do sredine veljače maturanti imaju rok za prijavu ispita državne mature, a od 1. veljače započinju prijave studijskih programa u sustavu Postani student. Jedno od čestih pitanja maturanata ovih dana je koji je bio minimalni prag bodovni prag za upis na fakultete u 2023. Podatke o tome zatražili smo od Središnjeg prijavnog ureda koji provodi upise na studije.

upis na fakultet_indeks_postani studet_studiranje

Indeks | foto: srednja.hr

Kako bi mogli upisati na željeni studij, maturanti moraju položiti državnu maturu. Uz obvezne ispite, fakultet može uvjetovati polaganje ili dodatno bodovati izborne predmete mature, a veliku ulogu u ostvarivanju bodova na upisnim rang listama igraju i školske ocjene. Za upis nekih studija dodatno se boduju, primjerice, postignuća na natjecanjima, državnim i međunarodnim, u pojedinim predmetima. Nemali broj studija svake godine provodi i dodatne provjere znanja ili vještina potrebnih za nastavak studija. To je, primjerice, uvjet za upis umjetničkih akademija, ali i studija poput logopedije, jezičnih studija ili pojedinih studija medicine.

Izdvojeni članak
postani student_upisi na fakultete

Kada počinju i dokad traju prijave fakulteta u 2024.? Izašli su važni datumi upisa na studije

Prijave studijskih programa za ovu godinu započet će 1. veljače godine u 9:00 sati, a kada izlaze prve i konačne rang-liste upisa na studije detaljno možete doznati ovdje. Kako su ranije izvijestili iz Središnjeg prijavnog ureda, svi podaci o uvjetima upisa u 2024. bit će dostupni kandidatima s datumom početka prijava studijskih programa.

Jedno od čestih pitanja maturanata ovih dana je koji je bio minimalni prag za upis pojedinog studija. Odgovor na to pitanje potražili smo od Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koji provodi upise. U nastavku možete vidjeti popis studija i minimalni broj bodova koji je 2023. bio potreban za upise. Napomena: ako vam tablica u nastavku nije vidljiva, osvježite stranicu ili je preuzmite na ovoj poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.