Pretraga

Komora tvrdi: Logopedi školovani u Međugorju nisu kompetentni za poslove s djecom

A- A+

Studij logopedije u Zagrebu godišnje upisuje tek 55 studenata, a budući da se radi o području koje interesira velik broj mladih, mnogi se školuju na Fakultetu društvenih znanosti dr. Milenka Brkića u Međugorju. Međutim, Komora edukacijskih rehabilitatora tvrdi kako oni koji tamo steknu diplomu logopeda imaju problem s priznavanjem stručnosti.

Fakultet društvenih znanosti dr. Milenka Brkića nudi preddiplomske, magistarske i doktorske studije iz područja odgojnih i humanističkih te društvenih znanosti. Na istoj instituciji tako se može steći diploma iz komunikologije, sociologije, turizma i ekologije, pa čak i turizma i rekreacije te rehabilitacijskih struka (socijalne pedagogije, defektologije i logopedije), piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: ‘Socijalna pedagogija je dinamičan poziv, ali u popravnom domu susrećem se i s opasnim situacijama

Komora edukacijskih rehabilitatore ne priznaje im stručnost

Upravo navedene rehabilitacijske struke dosta su popularne među studentima u Hrvatskoj, no budući da se u Zagrebu upisuje njih tek 55, mnogi po svoju diplomu odlaze u Međugorje. Također se zapošljavaju u brojnim hrvatskim školama, no stručnjaci upozoravaju – iako oni imaju diplomu, nisu kompetentni za osjetljiv posao s djecom.

Priznavanje stručnosti može im svojim članstvom dati samo Komora edukacijskih rehabilitatora.

– Ni jedan logoped s međugorskom diplomom nije i neće postati naš član jer, jednostavno, nije kompetentan za rad, odlučno tvrdi predsjednica Ana Marija Žic Ralić, predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja Komore te dodaje kako njihova stečena diploma nije sporna, no kako oni nikada neće položiti stručni ispit. Razlog za to je, tvrdi Žic Ralić, činjenica da praktične nastave u Međugorju nema.

Bez obzira na to logopedi koji se školuju u Međugorju zapošljavaju se po osnovnim školama. Jedna od takvih je i u Kaštelima, čiji ravnatelj koji se također doškolavao u Međugorju nije htio da ga se imenuje, kao niti njegovu kolegicu logopeda.

Izdvojeni članak

Roditelji podnijeli pritužbu MZOS-u koji ne priznaje učenicima bodove te su ostali bez prava upisa XV. gimnazije

‘Ne može se usporediti diploma stečena u Međugorju i ona u Zagrebu’

Logopedi koji su se školovali u Zagrebu tvrde kako se te dvije diplome ne može niti usporediti.

– Bez uvrede, ali ne možete mi reći da je uopće usporediva diploma nekoga tko se dvije godine školovao za logopeda i onoga tko je znanje stjecao pet godina, i to s grupom medicinskih predmeta uključujući praktični rad. To u Međugorju je običan kurs prema zagrebačkom fakultetu, kazala je jedna logopetkinja iz Splita.

Još nitko u Dalmaciji nije zatražio polaganje stručnog ispita s diplomom iz Međugorja, no zna se da ih se sve više zapošljava u školama, tvrde u splitskoj Agenciji za odgoj i obrazovanja.

Logopedi u sivoj zoni trebali bi postati stvar prošlosti, ukoliko prijedlog Komore edukacijskih rehabilitatora uspije.

– Upravo predlažemo da ti ljudi na našem fakultetu polažu jedan opsežan i cjelovit ispit kojim bi stekli kompetencije, rekla je Žic Ralić.