Pretraga

Roditelji podnijeli pritužbu MZOS-u koji ne priznaje učenicima bodove te su ostali bez prava upisa XV. gimnazije

A- A+

IB Middle Years program je kojeg zagrebačka XV. gimnazija provodi posljednjih desetak godina, a nastava se u cijelosti provodi na engleskom jeziku. Do ove godine prilikom upisa učenika u IB praksa je bila da polažu prijemni ispit kroz koji se provjeravalo njihovo znanje iz engleskog jezika i matematike. Budući da je bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović u travnju donio Odluku kojom se gimnazijama zabranjuje provođenje prijemnih ispita, dio učenika ostao je bez prava upisa tog programa u MIOC-u.

Foto: srednja.hr

Zagrebačka XV. gimnazija od 1991. godine provodi IB Diploma program koji obuhvaća učenike trećeg i četvrtog razreda, a nastava se u cijelosti odvija na engleskom jeziku. Isti taj program od 1996. godine MIOC je uveo i za prve dvije godine, odnosno IB Middle Years program. Da bi učenici upisali IB sve do ove godine morali su proći prijemni ispit iz engleskog jezika i matematike.

Izdvojeni članak

Ravnatelj XV. gimnazije otkrio tajna uspjeha Miočana na maturi

No, bivši ministar Željko Jovanović u travnju je donio Odluku kojom je svim gimnazijama zabranjeno provođenje prijemnih ispita. Shodno takvoj odluci, od prijavljenih 70 kandidata, dio njih je ove godine ostao bez potrebnih bodova te izgubilo pravo upisa na engleski program po čijem završetku učenici dobivaju međunarodnu diplomu te ne moraju polagati državnu maturu, piše Jutarnji list.

Dio učenika ostao bez bodova dobivenih intervjuom

S obzirom na Jovanovićevu odluku, XV. gimnazija je ove godine izmijenila kriterije upisa. Prema novim pravilima, učenici su na osnovu ocjena mogli ostvariti 40 bodova, a preko intervjua još dodatnih 60. Sa svih 70 učenika koji su htjeli upisati IB program intervju je uredno odrađen te su kandidati informirani o ostvarenim rezultatima.

Izdvojeni članak

MZOS donio nejasna ograničenja za upise učenika s poteškoćama u razvoju u srednje škole

Međutim, kad je škola dostavila rezultate kandidata u bazu MZOS-a dobili su povratnu informaciju da se intervjui ne mogu bodovati. Stoga je dio učenika ostao zakinut za veći dio bodova zbog kojih neće moći upisati željeni program.

Roditelji podnijeli pritužbu MZOS-u

Uz razočarane i zbunjene učenike, njihovi roditelji su odlučili reagirati na ‘mijenjanje upisnih kriterija usred upisa’. – Smatramo da je ovakvim iznenadnim promjenama natječaja usred provođenja natječaja došlo do povreda zakonskih propisa, mišljenje je roditelja koji su preko odvjetničkog ureda podnijeli pritužbu MZOS-u zbog nezakonite odluke.

Iz resornog Ministarstva objašnjavaju kako je Odluka o elementima i kriterijima upisa bila na javnoj raspravi i da je ista donesena u travnju kojoj je prethodila javna rasprava. U spornoj Odluci predviđeno je da samo strukovne i umjetničke škole mogu provoditi prijemne ispite kako bi provjerili imaju li kandidati potrebne sposobnosti potrebne za pohađanje njihovih programa. No kako je riječ o XV. gimnaziji, tvrde da se provjera ne može provoditi kao što ističu i da je zagrebački MIOC na vrijeme bio upoznat s novim pravilima.

Više o samom IB programu možete pročitati na sljedećem linku gdje nam je ravnatelj MIOC-a Josip Harcet podrobnije objasnio program na engleskom jeziku kojeg nude učenicima kao i načinu rada u istome.

Roditelji podnijeli pritužbu MZOS-u koji ne priznaje učenicima bodove te su ostali bez prava upisa XV. gimnazije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap