Pretraga

Krstičević planira pokretanje studija domovinske sigurnosti: Ovako je objasnio tu svoju namjeru

A- A+

Damir Krstičević, ministar obrane i potpredsjednik Vlade, nedavno je najavio održavanje konferencije „Sustav domovinske sigurnosti i krizno upravljanje”. Ona će se održati u Zagrebu, 17. rujna, a među sudionicima će se naći i predstavnici NATO-a i Europske unije. Krstičević je rekao da je cilj konferencije unaprjeđivanje trenutno postojećeg sustava domovinske sigurnosti. Jedno od sredstava postizanja ovog cilja je i osnivanje novog studija. Radi se o studiju domovinske sigurnosti, kojeg se planira povezati sa sličnim američkim i izraelskim studijima, piše N1.

Screenshot: Index vijesti

Krstičević je istaknuo kako se konferencijom želi doći do poboljšanja trenutnog sustava domovinske sigurnosti, a unutar kojeg se nalazi i protupožarni angažman. O ovoj je temi pričao u Divuljama, mjestu u kojem se nalazi i Operativno vatrogasno zapovjedništvo, koje je tom prilikom i posjetio.

– Jako je bitno da podijelimo iskustva sami između sebe, a s druge strane da vidimo iskustva naših partnera u okviru Europske unije i NATO-a, izjavio je, referirajući se na konferenciju.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Studij iseljeništva Hrvatskih studija na tankom ledu: Ministrica još nije dala dozvolu za upis

No, protupožarni angažman nije jedino što ima u planu. Smatra da je potrebno i osnivanje studija domovinske sigurnosti, kojeg želi realizirati do jeseni 2020. ili tijekom 2021. godine. Osim toga, rekao je da bi se studij održavao na Sveučilištu za obranu i sigurnost dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

– Studij domovinske sigurnosti je potpuna novost. Taj studij želimo povezati s takvim i sličnim studijima u Americi i Izraelu da bismo edukacijom širili znanje i u Sustavu domovinske sigurnosti bili još spremniji i sposobniji, kazao je Krstičević.

Krstičević smatra kako trenutno postoji potreba za ovim studijem. Osim toga, smatra da je specifičnost trenutne vlade to što se sustavno bavi sigurnošću. Radi toga je, njegovim riječima „brend ove vlade” upravo sustav domovinske sigurnosti.

– Takav studijski program je potreban da se može bolje i kvalitetnije nositi sa sigurnosnim ugrozama i rizicima, izjavio je.