Pretraga

Studij iseljeništva Hrvatskih studija na tankom ledu: Ministrica još nije dala dozvolu za upis

A- A+

Hrvatski studiji planirali su od jesenskih rokova početi upisivati studente na studij demografije i hrvatskog iseljeništva. Međutim, moguće je da im se ovaj plan neće uskoro ostvariti. Kako piše Jutarnji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja još uvijek nije poduzelo potrebne korake kojima bi se upis omogućio. Predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa, Stjepan Asić, poslao je pismo Plenkoviću. U pismu je istaknuto da se postupak odugovlači, te da bi se s odobrenjem trebalo požuriti. Osim toga, Plenkoviću je rečeno kako ‘daljnje odgađanje može samo i nepotrebno štetiti Premijeru i stranci’.

foto: srednja.hr

Na službenim stranicama Hrvatskih studija već je objavljen izvedbeni plan studija. Navedeno je 69 kolegija, od kojih je 50 obaveznih, a 19 izbornih.

Moguće je da upis neće biti odobren do jeseni

Kako bi se upisi mogli otvoriti, potrebno je studij uvrstiti u upisnik studijskih programa. Prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Hruškar, objasnila je zašto procedura sporo teče.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Priča o Hrvatskim studijima postaje ful urnebesna: Hip-hop pjesmom dobrodošlice pokušavaju privući nove studente

– Sveučilište u Zagrebu ima sigurno najkompliciraniju i najdetaljniju proceduru vrednovanja novih studijskih programa. Bila bih sretna da takvu proceduru imaju i druga sveučilišta u Hrvatskoj. Teško je procijeniti hoće li se stići do jeseni, rekla je Hruškar, a piše Jutarnji.

Studij je do sada pozitivno ocijenili Senat, Nacionalno vijeće za znanost i Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Osim toga, dobio je i tri međunarodne recenzije. Pri tome su, da bi ih AZVO pozitivno ocijenio, trebali zadovoljiti 19 kriterija. Od tih 19, ključno je bilo zadovoljavanje 4 kriterija, koje ističe Jutarnji: opterećenost nastavnika, omjer broja studenata i nastavnika, pokrivenost nastave vlastitim kadrom, te prostor po studentu.

Iako Hruškar smatra da je sporost opravdana, Stjepan Asić se protivi ideji dodatnog odgađanja odobrenja upisa studenata, te ističe kako je Ministarstvo znanosti odgovorno za ovo odugovlačenje.

Ministarstvo odbacuje Asićeve insinuacije

Jutarnji navodi kako u Ministarstvu odbacuju navedene insinuacije. Kažu da će mišljenje koje se od njih traži dostaviti ministrici kad to bude moguće.

Izdvojeni članak

HRVATSKI STUDIJI POSTAJU FAKULTET: Kontekst ovog akademskog trilera je, naravno, ekstra zanimljiv!

– Budući da je Sveučilište u Zagrebu, kao tijelo koje jamči za sadržaj studija, ovaj tjedan dostavilo dodatna pojašnjenja koja smo zatražili, nadležna će tijela analizirati odgovor i dostaviti mišljenje ministrici u što kraćem roku, rekli su iz Ministarstva.

U pismu tvrde da je studij demografije potrebno odobriti čim prije

Pismo je poslao Stjepan Asić, predstavnik Hrvatskog svjetskog kongresa, a njime je zastupljeno mišljenje hrvatske emigracije o ovome pitanju, piše 7dnevno. Osim što je navedeno da MZO nepotrebno odugovlači, upozoreno je i na moguće posljedice daljnje odgode upisa.

– Situacija je ozbiljna. Samo Premijer može osigurati odgovornost sudionika postupka s Vladine strane. Nepokretanje studijskoga programa ove godine može izazvati samo loše razvojne, akademske, društvene i političke posljedice. Daljnje odgađanje može samo i nepotrebno štetiti Premijeru i stranci. Postupanje je neodgodivo zbog pravodobnoga upisa studenata, napisano je u pismu.

Cijelo pismo preuzeli smo sa 7dnevno:

Ministrica Divjak poslala je na Sveučilište dopis od 31.7.2019. kojim je pokušala vratiti na početak već provedeni postupak.

Sveučilište je 9. kolovoza detaljno odgovorilo na sve objekcije. Razvidno je kako su svi prigovori MZO-a arbitrarni i nepotrebno se i birokratsko udaljavaju od važnosti ovoga studija za hrvatsku budućnost.

Međutim, MZO i dalje odugovlači s upisom u Upisnik studijskih programa i na taj način sprječava maturante da ga izaberu na jesenskom upisnom roku te da on krene od ove jeseni.

Svjesno problema i važnosti proučavanja, poučavanja i spoznavanja demografije i hrvatskoga iseljeništva, više od četrdeset znanstvenika i nastavnika udružilo je svoje znanje, sposobnosti i entuzijazam kako bi napravili studijski program. On je prošao strogu proceduru akreditacije i međunarodnoga vrjednovanja, Senat ga je donio, dobio je odobrenje Nacionalnoga vijeća za znanost i pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje (sve u privitku).

To je prvi studij demografije u Hrvatskoj i prvi studij hrvatskoga iseljeništva u svijetu. Za njim postoji iznimna znanstvena, društvena, gospodarska, kulturna i nacionalna potreba. To je strateški prevažan projekt Sveučilišta u Zagrebu, kruna 350. obljetnice njegova postojanja, ali i Vlade RH i zato ga je sam Predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković najavio na sjednici Vladina savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Vukovaru već 18. prosinca 2017. godine (https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-odlucni-smo-i-angazirani-na-kljucnim-pitanjima-za-hrvate-koji-zive-izvan-hrvatske/23073).

Hrvatski svjetski kongres također ju je prepoznao i dao studijskomu programu demografije i hrvatskoga iseljeništva izrazitu potporu u Priopćenju od 19. srpnja 2019. i u točki 8. Izjave Godišnje skupštine u Mostaru 28. srpnja 2019. (http://hsk.hr/2019/07/29/izjava-javnost-redovna-godisnja-skupstina-hsk-26-srpnja-28-srpnja-2019-mostaru/).

Potvrda važnosti demografske problematike za Europu i Hrvatsku jesu izgovorene riječi i najave Predsjednika Vlade RH 30. srpnja 2019. u prigodi posjeta novoizabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj, kako će demografska problematika biti ključni fokus djelovanja tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom.

Situacija je ozbiljna. Samo Premijer može osigurati odgovornost sudionika postupka s Vladine strane. Nepokretanje studijskoga programa ove godine može izazvati samo loše razvojne, akademske, društvene i političke posljedice. Daljnje odgađanje može samo i nepotrebno štetiti Premijeru i stranci. Postupanje je neodgodivo zbog pravodobnoga upisa studenata.

Potrebno je samo u jedno računalo u Ministarstvu znanosti unijeti podatke u nekoliko rubrika u Upisnik studijskih programa: Demografija i hrvatsko iseljeništvo (dvopredmetni, sveučilišni, integrirani), nositelj Sveučilište u Zagrebu, izvođač Hrvatski studiji, trajanje 5 godina, 150 bodova po ECTS-u, polje 5.11. Društvene znanosti / Demografija, akademski naziv magistar/magistra demografije i hrvatskoga iseljeništva, klasični način izvođenja, jezik izvođenja: hrvatski.

Poštovani predsjedniče,
Obračam Vam se po ovom važnom pitanju, naime o odugovlačenju s upisom u Upisnik studijskih programa Studija demografije i hrvatskog iseljeništva od strane MZO koji na taj način onemogućuje maturantima izbor na jesenskom upisnom roku. Ustvari onemogućuje se početak cijelog ovog projekta koji je prošao strogu proceduru akreditacije od Senata sveučilista, Nacionalnog vijeća za znanost i dobio pozitivno mišljenje Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Studij demografije i hrvatskog iseljeništva suglasan je s Vašim stavom, stavom Vlade RH, kako ste sami najavili na otvorenju Konstituirajuće sjednice 2. Saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske na 18. prosinca 2017. u Vukovaru gdje ste još jednom istakli važnost pozitivnog uključenja hrvatskih državljanina, neovisno gdje oni življeli, u politički i društveni život zemlje. Ovaj studij je korak naprijed u tom međusobnom povezivanju, boljem upoznavanju iseljeničke demografije i iseljeništva opčenito. To je strateški važan projekt Sveučilista u Zagrebu, kruna 350. obljetnice njegovog postojanja. Važnije ustanove od Hrvatskog sveučilsta nemamo koja bi se bavila problematikom hrvatskog iseljeništva.

Demografska problematika je isto tako jedan od ključnih djelovanja buduće evropske politike EU i zemalja članica, kojoj će Hrvatska slijedeće godine biti predsjedatelj. Sve u svemu radi se o jednom važnom projektu koji uza sve dozvole i podrške nažalost još jedino čeka zeleno svijetlo ministrice znanosti i obrazovanja? Stoga apeliramo na Vas, poštovani predsjeniče Vlade Republike Hrvatske, da projekt Studij demografije i hrvatskog iseljeništva bude u naznačenom roku prihvaćen i čim prije uključen u Upisnik studijiskih programa Sveučlišta u Zagrebu. Unaprijed hvala.