Pretraga

Maturanti ovu priliku ne smiju propustiti: U tri dana doznajte što sve nude studiji u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske

A- A+

Smotra Sveučilišta u Zagrebu, koja ima nakanu maturantima i ostalim potencijalnim upisnicima približiti sve sastavnice najvećeg hrvatskog sveučilišta, danas je otvorena po 23. put, a trajat će sve do subote.

Kao i obično fakulteti su izvadili svu svoju ‘artiljeriju’ pa i više od toga, kako bi na što plastičniji i zabavniji način prije svega privukli maturante na svoje štandove, a onda ih možda i zainteresirali za svoje područje.

Izdvojeni članak

[FOTO] Bolidi, kosturi, roboti i štošta drugo privukli brojne zainteresirane na Smotru Sveučilišta u zagrebački SC

Tako smo na štandu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta imali priliku vidjeti neodoljivu fontanu od čokolade, u koju smo poželjeli gurnuti prste, ali smo se na kraju jedva oduprijeli tom incidentnom naumu. Na kartu gastronomske ponude igrali su i na štandu Studentskog centra, gdje su se dijelile velike količine kolačića.

S jakim adutima su se na Smotri pojavili tehnički fakulteti pa su tako FSB-ovci pod šator dovukli bolid, dok su FER-ovci ponovno ‘doveli’ humanoidnog robota Peppera, koji je plesao uz glazbu, ponašajući se na momente toliko ljudski da nas je uspio i prestrašiti. Uz to su FER-ovci predstavili i robota – šahovskog velemajstora, koji se zainteresiranim posjetiteljima nadmetao u ovoj misaonoj igri.

Kao velika atrakcija se pokazala simulacija sudara automobila, koju su u dvorištu SC-a pripremili predstavnici Fakulteta prometnih znanosti.

Zdravstveni fakulteti su se također pokazali atraktivnima za brojne delegacije maturanata, koje su došle iz Zagreba, ali i drugih mjesta u Hrvatskoj. Tako ste mogli dobiti poduku o oživljavanju, pregled vida ili mjerenje tlaka.

Štand Metalurškog fakulteta se nametnuo kao frekventno odredište, a razlog je arhaični stroj za kovanje novca, na kojemu je svaki posjetitelj mogao sebi iskovati pokoju kovanicu. Pitali smo prezentere (na samo), možemo li si otiskati nekih 50-100 kuna, na što su sa smješkom odgovorili da nemaju takve kalupe pa smo se morali zadovoljiti otiskom loga Metalurškog fakulteta.

Nakon dulje šetnje unutar šatora pokraj glavne zgrade Studentskog centra, u kojem su se nalazile sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, napravili smo krug i unutar izložbenog prostora, u kojemu su bili smještena ostala hrvatska sveučilišta, privatni fakulteti i privatna te javna veleučilišta.

U tom prostoru je potpuni show ukrala Aspira, koja je jednim potezom ‘udarala’ na sva osjetila posjetitelja. S obzirom da su svoj gastronomski smjer predstavljali kuhanjem ‘u živo’, njihov je štand privlačio mirisom i okusom, što je doista na kraju i dovelo veliki broj posjetitelja na njihov izložbeni prostor.

Uz sve ove dovitljive prezentacije, maturanti se na Smotri mogu informirati o svemu što nude sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, ali i drugi navedeni visokoobrazovni subjekti. Od sadržaja koji se na pojedinim visokoškolskim ustanovama uče, znanstvenih djelatnosti fakulteta, nastavnih planova pa i mogućnostima zapošljavanja po završetku studija.

Ove godine se na Smotri kao posebni gosti predstavljaju i fakulteti iz Slovenije, o kojima se možete informirati na štandu u glavnoj zgradi.

Smotra je za posjetitelje otvorena danas do 18 sati, sutra od 10 do 18 sati te u subotu od 10 do 15 sati. Cijelu galeriju s događaja možete pogledati na našem Facebooku.

https://www.facebook.com/srednja.hr/posts/1835827153133007