Pretraga

Medicinski fakultet do daljnjega ide online: Poznato kako će točno izgledati vježbe

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu upravo je donio odluku da će nastava na svim studijima do daljnjega biti online. Jedino što će se održavati uživo su kliničke vježbe, a svaka grupa brojit će po maksimalno dva studenta uz strogo pridržavanje protokola i epidemioloških preporuka.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Zagrebačka je medicina još prije desetak dana donijela odluku da će sva nastava ići online. Mjera je trebala trajati dva tjedna, no dekan Marijan Klarica upravo je odlučio da će s online radom nastaviti – do daljnjega.

Kliničke vježbe bit će uživo

Predavanja, seminari i vježbe na pretklinici, odnosno na prve tri godine studija medicine u Zagrebu izvodit će se online. Kod nekih temeljnih medicinskih predmeta vježbe će se moći održavati kontaktno ako to bude moguće s obzirom na infrastrukturne i epidemiološke uvjete.

Izdvojeni članak

Osim Medicine, još dva zagrebačka fakulteta prešla na online nastavu

Jedini vid nastave koji će se u potpunosti odvijati uživo jesu kliničke vježbe, no po strogo određenim preporukama i protokolu. Kako stoji u odluci dekana Klarice, vježbe će se shodno dogovoru s katedrama i upravama kliničkih baza, uključujući i onu na Rebru, održavati u svim ustanovama osim u KB Dubrava. Pri organizaciji vježbi, navodi, treba uzeti u obzir prostorne kapacitete na pojedinim odjelima sukladno epidemiološkim mjerama.

Pročelnicima katedre sugerira se da izmjene nastavni plan vježbi uzimajući epidemiološku i kadrovsku situaciju na klinikama u obzir. Pri tome se, piše dalje u odluci, treba rukovoditi idejom da je bolje studente uključili u neki konkretan zadatak kroz više sati tijekom manje dana, u smislu da je bolje jedan dan 6 sati rada, nego li tri dana po 2 sata, ili ih uključiti u rad u ambulantama. Što se tiče konkretnih zadataka na odjelima, to se odnosi na uzimanje anamneze, status, mjerenje tlakova, uzimanje krvi, dijeljenje terapije, sortiranje nalaza. Epidemiološki, ističe dekan, nije poželjno da se održavaju demonstracijska vođenja grupa po odjelima, a ulazak studenata u operacijske sale ionako nije dozvoljen.

Obavljanje kontaktne nastave katedre i klinike trebaju planirati po tjednima, a o planu nastave krajem svakog tjedna, najkasnije u petak, referent treba obavijestiti prodekana za nastavu Svena Seiwertha i Josipu Radoš, voditeljicu Odsjeka za diplomsku nastavu.

Ispiti kao i na ljeto

U nastavku odluke, koju potpisuju dekan Klarica i prodekan Seiwerth, razlažu se principi po kojima se mogu održavati pismeni i usmeni ispiti. Nastavnicima je odobreno da ispite vode kao i na ljetnom ispitnom roku. Pismeni se ispit tako može izvoditi kontaktno u grupama do 30 studenata, isključivo u dvoranama Čačković, Botteri ili Velika dvorana (Fakultet filozofije i religijskih znanosti). Na daljinu se, pak, pismeni ispiti mogu održavati pod nadzorom ili bez nadzora, prema naputcima s LMS-a.

Izdvojeni članak
koronaškola

Zbog korone još dva faksa zagrebačkog sveučilišta prelaze na online nastavu

Usmeni se ispiti kontaktno održavaju s dva studenta po ispitivaču u odgovarajuće velikim prostorima i obvezno nošenje maski. Online putem usmeni se ispiti održavaju preko alata BigBlueButton, isto prema naputcima koji su nastavnicima dostupni preko LMS-a. O svakoj promjene ili situaciji koja u pitanje dovodi održavanje nastave ili zdravlje studenata i osoblja potrebno je izvijestiti referenta koji potom obavještava prodekana za nastavu i voditeljicu Radoš. Ako se pak radi o slučaju ugroze zdravlja, referent obavještava i zdravstvene ustanove. Cijelu odluku Medicinskog fakultet možete vidjeti na ovom linku.

Podsjetimo, osim Medicinskog fakultet odluku o prelasku na online nastavu donijelo je još nekoliko sastavnica zagrebačkog sveučilišta. Radi se o Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Kineziološkom fakultetu, Građevinskom fakultetu i Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.