Pretraga

Ministar Šustar prihvatio prijedlog novih cijena za smještaj u studentskim domovima

A- A+

Nakon što je Sanacijsko vijeće SC-a prošli četvrtak dalo uvjetnu suglasnost na još jednu promjenu cijena za smještaj u studentskim domovima, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar danas je prihvatio novi prijedlog cijena, koji su izradili predstavnici Studentskog centra, MZOS-a i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

www.srednja.hr

Studentski centar je 21. prosinca 2015. objavio novi cjenik smještaja u zagrebačkim domovima. Na poskupljenje od 100 posto oštro su reagirali iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu (SZZG), a stanari Lašćine, Cvjetnog, Šare i Save odlučili su pokazati nezadovoljstvo ‘tihim prosvjedom’, odnosno, neplaćanjem smještaja.

Nakon dugotrajnih pregovora dogovoreno je da će se formirati Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), SC-a i SZZG-a, a 11. veljače Zbor objavljuje priopćenje u kojem ističu da su uspjeli izboriti niže cijene.

Njihov prijedlog prošli četvrtak potvrdilo je Sanacijsko vijeće SC-a (SV), a danas je ministar Predrag Šustar i službeno potvrdio novi cjenik za zagrebačke studentske domove.

Izdvojeni članak

Studentski zbor objavio nove cijene smještaja u domovima

MZOS i Sanacijsko vijeće SC-a pristali na korekciju uz uvjet evaluacije

– S obzirom na Odluku o sanaciji Studentskog centra u Zagrebu, koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 24. siječnja 2013. godine, a u kojoj se u točki 1. navodi da se sanacija provodi, između ostalog, i ocjenom budućih potencijalnih gubitaka nastalih poslovanjem Studentskog centra i donošenjem pojedinačnih i općih akata u cilju njihovog sprječavanja, Ministarstvo izdaje suglasnost na predloženu korekciju cijena smještaja uz uvjet da se nakon šest mjeseci napravi evaluacija opravdanosti korekcije cijene smještaja, piše u suglasnosti iz MZOS-a, koju potpisuje ministar Šustar.

U odluci koju je Sanacijsko vijeće SC-a poslalo prošli četvrtak stoji kako SV očekuje daljnje korekcije cijena s obzirom na eventualnu ekonomsku opravdanost ili zbog rezultata analize koje će se provesti nakon šest mjeseci i godinu dana.

– Pri tome, Sanacijsko vijeće smatra kako treba uzeti u obzir financijsko-organizacijsku održivost cjelokupnog poslovanja Studentskog centra, posebice u djelatnostima prehrane i kulture, koje godinama bilježe znatne viškove rashoda u odnosu na prihode, a SV je zaduženo upravo za cjelokupno poslovanje SC-a u procesu sanacije, stoji u suglasnosti Sanacijskog vijeća SC-a.

Izdvojeni članak

Studentica ožalošćena svojim predstavnicima: Zašto je Studentski zbor uvijek bio i bit će glas SC-a

Nisu se razmatrali troškovi prehrane i kulture ili prihodi student servisa

U računici za cijene u studentskim domovima analizirali su se isključivo prihodi i rashodi sektora smještaja, a nisu se razmatrali troškovi ostalih djelatnosti SC-a.

– To smo dobili nakon što smo izračunali prihode i rashode SC-ovog sektora za smještaj. Naša analiza bazirala se isključivo na sektoru smještaja jer su rektor Boras i sanacijski upravitelj SC-a Pavlović za dobivanje sredstava od EU potpisali izjavu o fiskalnoj odgovoronosti s kojom su se obvezali da će taj sektor samostalno biti održiv i osigurati dovoljno prihoda za održavanje novih i nerekonstruiranih kapaciteta, objasnio nam je predsjednik Studentskog zbora Petar Labrović zašto u računicu nisu ušli sektori za prehranu i kulturu, koji već godinama stvaraju minuse, ali ni student servis, kroz koji SC ostvaruje dobit od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Kroz sada već više od dva mjeseca pregovora, studenti su sve ove informacije dobivali na kapaljku. Zbog netransparentne komunikacije svih sudionika, počeli su se pojavljivati brojni negativni komentari i transparenti na račun Zbora. Stanari zagrebačkih domova podijeljeni su i oko cijena domova pa su neki odlučili nastaviti prosvjed unatoč novoj korekciji, koja od današnje potvrde ministra i službeno stupa na snagu.

Izdvojeni članak

Studenti podijeljeni oko cijena domova zbog kojih neki nastavljaju prosvjed

‘Skupština Zbora smatra da netko mora preuzeti odgovornost za sve ovo’

Veliko nezadovoljstvo među studentima nastalo je i nakon što je SZZG odustao od obećanog objavljivanja službenih dokumenata koje su tražili pa djelomično i dobili od Studentskog centra. Nakon pritiska kolega koje predstavljaju, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu prošli petak odlučio je od ministra i Vlade zatražiti i smjenu sanacijskog upravitelja te cijelog Sanacijskog vijeća SC-a.

– Vrlo je jednostavno. Gospodin Pavlović je 10.12. je rekao da su to realne i potrebne cijene. Skupština Zbora smatra da netko mora preuzeti odgovornost za sve ovo, a na kraju krajeva smatramo da bi Pavlović to trebao shvatiti i kao osobni poraz, jer je tvrdio da smještaj ne može biti jeftiniji od onoga što su oni tražili krajem prošle godine, objasnio nam je Petar Labrović zašto su zatražili smjenu, unatoč tome što su se kroz rad u Povjerenstvu uspjeli međusobno dogovoriti oko nove promjene.

Prema objavi u današnjem tiskanom izdanu Jutarnjeg lista, upravitelj SC-a Pejo Pavlović je rekao kako ga je taj novi zahtjev studenata neugodno iznenadio jer smatra da je sa sanacijskim vijećem napravio dobar posao. Tvrdi da su u samo tri godine riješili minus od 150 milijuna kuna, do kojeg je došlo zbog nerealne cijene smještaja.

Osim toga, pozvao je studente da pogledaju rezultate njegovog rada pa sami utvrde treba li zaista podnijeti ostavku, prenosimo iz JL, jer na pitanja koja smo poslali upravitelju SC-a do objavljivanja članka nismo dobili.