Pretraga

Ministarstvo izmijenilo kriterije za dodjelu STEM stipendije i to nakon što su objavljeni dobitnici

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je još 16. studenog dobitnike STEM stipendije u ovoj akademskog godini. Studenti su imali pet dana da prihvate stipendiju, no neki dobitnici nenadano su nestali s liste i prije no što su uspjeli potvrditi uvjete stipendiranja, što bi se smatralo činom sklapanja ugovora. Razlog: s liste su uklonjeni jer je Ministarstvo izmijenilo kriterije za dodjelu stipendije.

stem stipendija

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

I ove godine, Ministarstvo obrazovanja dodjeljuje 3.400 stipendija studentima čiji se studiji nalaze u STEM područjima. Stipendija se ne dodjeljuje putem natječaja, nego Ministarstvo podatke o uspjehu studenta prikuplja iz sustava visokih učilišta i rangira dobitnike temeljem tih podataka.

Nova pravila na webu MZO-a objavljena četiri dana nakon rang-liste dobitnika

Stipendija se dodjeljuje putem Pravilnika iz kolovoza 2018., koji nije mijenjan od tada. Ovogodišnje rang-liste dobitnika Ministarstvo je objavilo 16. studenog, ali neki dobitnici naknadno su ili će tek biti – uklonjeni s liste.

Četiri dana nakon odluke o dodjeli stipendije, Ministarstvo je, naime, izmijenilo kriterije za studente koji su tijekom studija ponavljali godinu i za one koji su mijenjali studij. Odluka o dodatnim kriterijima za ostvarivanje prava na STEM stipendiju na stranicama Ministarstva objavljena je 20. studenog.

Snimka zaslona web stranice Ministarstva obrazovanja (23.11.2020.)

Dio studenata više nema pravo na ovu stipendiju

Prema navedenoj odluci dodatni kriteriji za stipendiranje primjenjuju se na studente koji su u tekućoj ili prethodnim akademskim godinama promijenili studijski program (1.) ili su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija ponovno upisali istu godinu u statusu ponavljača (2.).

Obje vrste studenata po novom ne mogu konkurirati dodjeli državnih STEM stipendija, kako piše u odluci Ministarstva, jer ‘im prosjek ocjena stečen na prethodnom studijskom programu nije usporediv s prosjekom ocjena studijskog programa na koji je student upisan u godini dodjele stipendija’.

– Studenti iz stavka 1. i 2. ne mogu konkurirati dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti s obzirom na to da je cilj projekta Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM) doprinijeti povećanju završnosti u visokom obrazovanju u STEM područjima izravnom financijskom potporom državnim stipendijama za studente na studijskim programima u STEM područjima, navodi se u novoj odluci Ministarstva.

Izdvojeni članak

Objavljene rang-liste dobitnika državne STEM stipendije za 2020./2021. godinu

Podsjetimo, STEM stipendija prvi put je dodijeljena 2017., kada je i određen cilj dodjele te vrste državnih stipendija. To znači da su poviše spomenute skupine studenata ove godine po prvi puta ostale bez mogućnosti dobitka stipendije, a prijašnjih godina ponavljači, kao i oni koji su mijenjali studije, mogli su dobiti STEM stipendiju u ukupnom godišnjem iznosu od 10.800 kuna. Drugim riječima, ista pravila nisu vrijedila za sve korisnike projekta kroz koji se dodjeljuju stipendije (2017.-2022.), a koji je u 85-postotnom iznosu financiran sredstvima Europske unije i čija je vrijednost 543 milijuna kuna.

U nastavku se nalazi odluka o dodatnim kriterijima za STEM stipendiju koja je na stranicama Ministarstva objavljena nakon rang-liste dobitnika stipendije. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Download [87.66 KB]

Ministarstvo izmijenilo kriterije za dodjelu STEM stipendije i to nakon što su objavljeni dobitnici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap