Pretraga

Mislili smo da se zezaju, ali ovo je ozbiljno: U Hrvatskoj se pokreće studij medicine na njemačkom jeziku

A- A+

Skoro da smo pomislili da se radi o Sprdexu ili Newsbaru vidjevši vijest da Medicinski fakultet u Osijeku pokreće studij medicine na njemačkom jeziku! Dakle, odljev mozgova iz Hrvatske, napose iz Slavonije, nije dovoljan u ovom trenutku pa će se liječnici odmah obrazovati da budu spremni otići u Njemačku/Austriju/Švicarsku, čim im diploma dospije u ruke. Upis prvih studenata počinje već iduće godine.

Da ovo nije neka uobičajena situacija, nego strogi raritet potvrđuje Radio Osijek, koji piše da Medicinski fakultet u Osijeku postaje tek treći fakultet izvan njemačkog govornog prostora, koji je pokrenuo studij medicine na njemačkom jeziku.

Druga dva su u ni manje ni više u Mađarskoj, zemlji koja je s austrijskim carstvom bila u dvojnoj monarhiji više od pola stoljeća, uključujući i Prvi svjetski rat pa tako ima i više nego duboke veze s tom zemljom njemačkog govornog područja.

Dakako proces internacionalizacije studija jedan je progresivan korak, no u situaciji gdje liječnike sve teže zadržavamo u zemlji i gdje je još početkom ove godine objavljeno kako su u teškoj nestašici liječničkog kadra čak četiri slavonske bolnice (u Pakracu, Požegi, Vinkovcima i Vukovaru), čini nam se da ovakav korak samo pospješuje i ubrzava postupak odlaska visokoobrazovnog stanovništva iz zemlje.

Izdvojeni članak

U gradu nadomak Zagreba pokreće se jedan od najpopularnijih studija među maturantima: Prvi studenti upisuju se već najesen

Projekt je već počeo edukacijom iz njemačkog jezika za 110 nastavnika i suradnika a od iduće studijske godine počet će upis studenata, prve godine njih 30 a kasnije 60 studenata za svaku sljedeću godinu-najavio je koordinator projekta internacionalizacije Medicinskog fakulteta Ivan Miškulin, piše navedeni izvor.

Inače pokretanje studija medicine na njemačkom jeziku je projekt, koji osječki Medicinski fakultet provodi u partnerstvu s Filozofskim fakultetom u Osijeku pod nazivom Razvoj i osnivanje integriranog studijskog programa “Medicina na njemačkom jeziku”.

Uloga Filozofskog fakulteta je, pojasnio je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta Željko Pavić, da sudjeluje u razvoju studijskog programa na njemačkom jeziku, jezičnih kompetencija za nastavnike Medicinskog fakulteta, odnosno njihovo obučavanje da mogu držati nastavu na njemačkom jeziku.

Dekan medicinskog fakulteta Jure Murat istaknuo je da je internacionalnizacija na njemačkom, a ne samo engleskom poput drugih hrvatskih fakulteta, specifičnost osječkog Medicinskog fakulteta ‘čime i odgovaraju na potrebe tržišta!’

Samo se pitamo čijega – domaćeg ili inozemnog?

Kao kontraargument pokretanju jednog ovakvog studija, moglo bi se istaknuti da se upravo sve brojniji odlazak liječnika iz Hrvatske, želi nadomjestiti privlačenjem stranih studenata u Osijek. Međutim teško je povjerovati da će netko tko nije upao na glasovita sveučilišta s jakom medicinom u Heidelbergu ili Tübingenu, odabrati Osijek kao studijsku alternativu. A još je manje vjerojatno da bi takav student nakon završetka fakulteta, odlučio svoju karijeru graditi u Hrvatskoj, po dvostruko ili trostruko slabijim uvjetima, nego li što su u njegovoj matičnoj zemlji ili zemljama istog govornog područja, a sličnog standarda, kakve su Austrija ili Švicarska.

Inače, projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda s oko milijun i 780 tisuća kuna.