Pretraga

Mostarski fakultet kopirao studijski program osječkog Odjela za matematiku, a da u Osijeku ništa nisu znali

A- A+

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru je nedavno najavio novi preddiplomski studij Matematike i informatike čija su kompetencije u Hrvatskoj i šire izrazito tražene na tržištu rada. Ali nakon kratkog uvida u prezentirane kolegije, uočava se velika sličnost s dvije godine starim programom iz Osijeka, a najzanimljivije je da autore programa – Odjel za matematiku – uopće nisu kontaktirali. Iako su u Mostaru cijeli program prepisali od riječi do riječi, u Osijeku na sve gledaju vrlo pozitivno te su otvoreni za suradnju.

Izvor: Facebook stranica FPMOZ-a

Odjel za matematiku je prije nešto više od dvije godine predstavio svoj novi sveučilišni preddiplomski studij Matematika i računarstvo. Prema navodima Odjela, radi se o “najkompletnijoj implementaciji preddiplomskog studija računalnih znanosti u Hrvatskoj”, a uzimajući u obzir da su takvi studiji kod nas češći na diplomskoj nego na preddiplomskoj razini, radi se o skoro pa jedinstvenom pothvatu.

Novi studijski program je izrađen po uzoru na slične programe računalnih znanosti Sveučilišta Saarland, Saarbruecken, te Sveučilišta Stuttgart, gdje su neki od predavača na Odjelu za matematiku stekli potrebno znanje za vođenje novih kolegija. Osječki Odjel je svoju prvu generaciju brucoša po novom programu primio u jesen 2017. godine, a kvota za upis se od tada povećala na 50 studenata.

Kopirali program, a nisu obavijestili autore

No, osječki matematičari nisu ni razmišljali da bi njihov jedinstven program mogao poslužiti kao motivacija nekom drugom fakultetu u Hrvatskoj ili regiji, a kamoli da će ga doslovno prepisati. Kako doznaje Glas SlavonijeFakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru od iduće jeseni pokreće novi smjer Matematike i informatika čiji je predstavljeni studijski program identičan onom s Odjela za matematiku.

Oba programa se podudaraju u nazivima obaveznih i izbornih kolegija te predviđenom broju predavanja po semestru, pa time i broju ECTS bodova. Sami sadržaji kolegija još uvijek nisu dostupni, no pretpostavljamo da bi pratili slijed identičan onome s osječkog Odjela. Zanimljivo je za primijetiti da se sam preddiplomski studij Matematike na FPMOZ-u znatno razlikuje od onoga s Odjela za matematiku, kao i sama ponuda diplomskih studija na spomenutim fakultetima.

Kako je navedeno u promotivnom letku novog studijskog programa Matematike i informatike, FPMOZ budućim studentima nudi mogućnost da studiraju po uzoru na programe već spomenutih njemačkih sveučilišta. Nadalje, spominje se da je “studij napravljen po uzoru na referentne studijske programe u Republici Hrvatskoj”, no o kojim se studijima konkretno radi, nije rečeno. Na službenim stranicama mostarskog fakulteta tek je naknadno objavljena informacija da je “studijski program napravljen po uzoru na program preddiplomskog studija Matematika i računarstvo Odjela za matematiku Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku”, ali samom Odjelu ništa nije javljeno.

Pročelnik Odjela i rektor Sveučilišta na sve gledaju pozitivno

Pročelnik Odjela za matematiku, Kristian Sabo, je na upit Glasa Slavonije po pitanju iskopiranog studijskog programa odgovorio u pozitivnog tonu:

– Očito je da su prepoznali vrijednost našeg preddiplomskog studija Matematika i računarstvo. No sigurno bi nam bilo draže da su s nama to i iskomunicirali, izjavljuje pročelnik.

Sličnog mišljenja je i rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Vlado Guberac. Rektor smatra da bi bilo dobro da Sveučilište u Mostaru, s kojim Osijek ima razvijenu međunarodnu suradnju, surađuje s nastavnim kadrom iz Osijeka, barem u prvim godinama studija.

– Nećemo praviti problem oko toga, otvoreni smo za suradnju. To je svojevrsno priznanje nastavnom planu i programu Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku. U tom pogledu pozdravljamo program, koji je sigurno i ondje tržištu rada zanimljiv, kao i kod nas, poručuje rektor.