Pretraga

Na veliki zagrebački faks doslovno se možete upisati – iz kreveta: Maturanti će dobiti personalizirane upute

A- A+

Iako su ispite mature natpisali, sve obaveze za maturante još uvijek nisu završene. Preostaje im dočekati rezultate mature, a nakon što ‘upadnu’ na neki od željenih studija, moraju se i službeno upisati na fakultet. Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu objavio je da će ih i ove godine provoditi online.

Ilustracija: Pixabay

Pandemija i lockdown pokazali su da se značajan dio administrativnih poslova može bez ikakvih problema i poteškoća vrlo jednostavno obaviti i online putem. Među takvim je poslovima i procedura upisa na fakultete, zadnji korak koji maturanti trebaju obaviti nakon što na željenom studiju ostvare pravo upisa putem sustava Postani student. I dok na većinu fakulteta moraju fizički doći i predati potrebnu papirologiju, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER) priopćeno je da će se ondje i ove godine upisi provoditi online putem.

– I ove godine predvidjeli smo online upis u 1. godinu preddiplomskog studija čime pojednostavljujemo i ubrzavamo upis za 650 naših brucoša. Udaljeni upisi u 1. godinu preddiplomskog studija bit će 21. i 22. srpnja 2022. godine. Svi maturanti koji su stekli uvjete upisa će nakon objave konačne upisne rang liste, a najkasnije do roka za udaljeni upis, putem elektroničke pošte dobiti detaljne personalizirane upute za upis. Maturantima će biti osigurana i online podrška, priopćeno je s FER-a.

Izdvojeni članak

Pazite da ih ne propustite: Objavljeni svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2022.

Podsjetimo, prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni 11. srpnja, a toga dana maturantima će biti vidljive i prijevremene rang-liste za upise na studije. Do 13. srpnja maturanti mogu ulagati žalbu na ocjene ispita mature, a konačni rezultati mature izlaze 18. srpnja.

Do 18. srpnja u 13:59 sati maturanti mogu mijenjati svoju listu studija, s nje brisati ili dodavati studije, a iznimka su visoka učilišta koja su odredila ranije rokove prijava, što su obično ona koja provode dodatne prijemne ispite. Konačne rang-liste upisa na studijske programe bit će vidljive u sustavu Postani student 18. srpnja iza 15 sati. Sve važne datume ovogodišnjih upisa na fakultete možete vidjeti ovdje.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.