Pretraga

Nacionalna zaklada koja je primamljivim iznosima stipendirala više od 4.400 studenata odlazi u povijest

A- A+

Vlada ima plan racionalizirati državnu upravu pa je tako donijela Prijedlog zaključka o smanjenju broja agencija, zaklada, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Riječ je o 54 tijela koja bi se trebala ukinuti ili spojiti s drugim tijelima, a na popisu se našla i zaklada koja stipendira studente – Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu.

foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Kako piše Slobodna Dalmacija, 11 godina nakon osnutka ukida se Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS), čije bi poslove trebalo preuzeti Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

Nitko ne zna što je sa Zakladom koja iz proračuna dobiva 4 milijuna kuna

NZPUSS, koji se dijelom financira iz državnog proračuna, a dijelom od donacija partnera poput HRT-a, PBZ-a, HPB-a i Agrokora, u dosadašnjem je djelovanju dodijelio stipendije za 4.400 studenata i tridesetak učenika. Stipendije su se dodjeljivale u više kategorija, između ostalog, za deficitarna zanimanja, studentima s invaliditetom i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine, studentima bez roditelja i studentima koji su roditelji. Iznosi stipendija bili su nemalih 1.000 kuna mjesečno.

– Analizom postojećeg stanja utvrđeno je da dolazi do preklapanja u poslovima Zaklade i Ministarstva. Zaklada dodjeljuje godišnje oko 400 stipendija za koje se sredstva osiguravaju u državnom proračunu, a Ministarstvo dodjeljuje 13.400 stipendija te je utvrđeno kako bi preuzimanje nadležnosti Zaklade od strane Ministarstva pridonijelo učinkovitosti sustava, kazali su iz MZO-a za Slobodnu Dalmaciju.

U broj stipendija koje Ministarstvo spominje ulaže socio-ekonomske i državne STEM stipendije, a u te kategorije ne pripadaju sva deficitarna zanimanja, kao niti sve poviše spomenute skupine kojima je stipendije dodjeljivao NZPUSS. Po tom su pitanju iz Ministarstva za Slobodnu rekli tek kako su ‘sigurni da će i ubuduće studenti deficitarnih studija, posebice nastavničkih, zatim studenti roditelji i ostali, biti posebno apostrofirani’. Uostalom, a kako smo spomenuli, veliki dio sredstava Zaklada je dobivala putem donacija, a iz odgovora Ministarstva nejasno je hoće li ih prikupljati i MZO.

Posljednji natječaj, piše Slobodna Dalmacija, bit će raspisan ove godine, a njime će biti dodijeljeno oko 400 stipendija. Iz Ministarstva kažu kako očekuju da će prve rate stipendija NZPUSS-a za ovu godinu biti isplaćene do kraja 2018. godine, odnosno prema dinamici kao i ostale stipendije koje isplaćuje MZO.

Nacionalna zaklada koja je primamljivim iznosima stipendirala više od 4.400 studenata odlazi u povijest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap