Pretraga

Nitko ne zna što je sa Zakladom koja iz proračuna dobiva 4 milijuna kuna

A- A+

Ovogodišnjim je proračunom Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu dodijeljeno 4 milijuna kuna, kao i prethodne godine. Zaklada je dosadašnjih godina stipendirala petstotinjak studenata, a budući da su joj ista sredstva dodijeljena i ove, pretpostavljalo se da će stipendiranje nastaviti. Međutim, od natječaja za stipendiju ni traga ni glasa, a web stranica, telefonski broj i mail Zaklade više ne postoje. Niti jedno nadležno tijelo za njen rad ne zna što je sa Zakladom.

Foto: Martina Gelenčir|Srednja.hr

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu osnovana je još 2007. godine, a posebnim Zakonom o Zakladi (NN 111/207) utvrđen je njen rad. U članku 3. toga Zakona stoji sljedeće:

– Zaklada se osniva sa svrhom pružanja potpore i podizanja razine učeničkog i studentskog standarda, što posebice podrazumijeva isplatu državnih stipendija, nagrada nadarenim učenicima i studentima te financiranje posebnih programa koji pridonosi podizanju razine životnog i kulturnog standarda učenika i studenata. Pored ostvarivanja svoje osnovne zakladne svrhe Zaklada može, sukladno svom Statutu, isplaćivati potpore za potrebe prijevoza, smještaja, prehrane i ostalih segmenata učeničkog i studentskog standarda, stoji u Zakonu o NZPUSS-u.

Proračun 2016

Izdvojeni članak

Vlada smanjila proračun za sufinanciranje prijevoza učenika!

Zakladi dodijeljeno 4 milijuna kuna, a natječaja za stipendije nigdje na vidiku

Sukladno tome, do ove je godine Zaklada dodjeljivala petstotinjak stipendija u sljedećim kategorijama: za deficitarna zanimanja, za osobito uspješne studente i učenike, za osobe s invaliditetom, za pripadnike romske nacionalne manjine, za aktivne kategorizirane sportaše, za osobe koje su do punoljetnosti bile smještene u domove socijalne skrbi te za nadarene mlade umjetnike.

Prije dva smo tjedna primili upit studenta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji je do sada bio dobitnik ove stipendije.

– Glavni kriterij za stipendiju je bio uspjeh na studiju te je bio neki gornji prag za primanja po članu kućanstva. Iznos stipendije je bio 10.000 kuna, isplaćivano je odjednom 8.000, i dvije rate po 1.000 kuna. Za Rome je stipendija bila 17.000 kuna, objasnio nam je Marko.

Na njegovo neugodno iznenađenje, natječaj ove godine nije bio raspisivan u vrijeme kada je obično prijašnjih godina bio, u veljači. Sumnjivo mu je bilo što je Zakladi i ove godine proračunom dodijeljeno četiri milijuna.

Zaklada se prema Zakonu financira još i iz prihoda od osnovne imovine, darovnica i drugih prihoda.
Članove upravnog odbora ove Zaklade Vlada imenuje na prijedlog ministra nadležnog za poslove obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za znanost i visoko obrazovanje te na prijedlog Donatorske skupštine Zaklade.

Izdvojeni članak

Domagoj Hajduković: Želimo EU novac, a smanjujemo Sveučilištima proračune za projekte

Niti jedno nadležno tijelo ne zna što se događa s radom Zaklade

Budući da internetska stranica NZPUSS-a više ne postoji, telefonski broj je postao nepostojeći, a e-mail adresa također više nije ispravna, o daljnjem smo radu Zaklade odlučili upitati sve tri agencije za obrazovanje koje Zakonom predlažu članove upravnog odbora. Iz sve tri smo upućeni da se obratimo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a neke su čak tvrdile da sa Zakladom nemaju ništa, iako u Zakonu stoji drugačije.

Ministarstvu smo se, naravno, obratili istovremeno s upitom o radu Zaklade, a jedini odgovor koji smo nakon dugotrajnog inzistiranja dobili jest da ‘se još ništa ne zna’ i da ‘nam ništa ne znaju reći što je s tim’.

Uspjeli smo doći do kontakta predsjednice upravnog odbora NZPUSS-a, Lidije Gašparović, s kojom smo u kontaktiramo već tjedan dana. Ona nam je rekla kako ćemo odgovor dobiti nakon što se čuje i dogovori s nadležnim Ministarstvom oko rada Zaklade, a prilikom posljednjeg kontaktiranja objašnjava kako sve teče usporeno jer je vlast još ‘nova’.

– Kako bih Vam uputila potpuni odgovor, moram uspješno završiti započete radne aktivnosti s resornim ministarstvom nadležnim za rad Zaklade (MZOS) koje su u tijeku, a teku usporeno zbog aktualnih situacija vezanih uz dužnosti novo imenovanog ministra. To je razlog zbog kojeg još jednom molim Vaše razumijevanje za okolnosti. U idućih nekoliko dana očekujem da ću obaviti poslove važne za daljnji uspješan rad Nacionalne zaklade u skladu sa stavovima i odlukama resornog ministarstva, te ću Vas o tome detaljno izvijestiti, piše nam Gašparović.

Dodajmo ovome i kako je prema Zakonu o Zakladi Upravni odbor Zaklade obavezan do 15. u mjesecu dostavljati Donatorskoj skupštini i MZOS-u izvješće o radu Zaklade za prethodni mjesec, kao i financijsko izvješće na kraju svakog kvartala. A što su u tim izvješćima mogli napisati, nije nam najjasnije.

Izdvojeni članak

Objavljene privremene rang liste dobitnika stipendija Sveučilišta u Zagrebu

Predsjednik Vlade nema konkretne odgovore

Na današnjoj je sjednici Sabora zastupnik Veljko Kajtazi upitao je premjera Oreškovića što se događa sa stipendijama za Rome, budući da mnogim stipendistima daljnje obrazovanje ovisi o tim sredstvima.

– Natječaj za ovu akademsku godinu još uvijek nije raspisan. Od nadležnog ministarstva pokušao sam dobiti odgovor. Bezuspješno, požalio se Kajtazi.

Premijer je uputio kritiku bivšoj Vladi, ali kako i sva ostala nadležna tijela nadležna za rad Zaklade, nije dao nikakav konkretan odgovor.

– Kad je riječ o ovom specifičnom slučaju, prošle godine ravnatelj Zaklade za te stipendije dao je ostavku ili u sedmom ili osmom mjesecu. Pozicija je bila otvorena, ali, nažalost, bivša Vlada tu poziciju nije promijenila, pa se u principu ništa nije događalo. Situacija je takva kakva je, studenti nisu dobili stipendije, tako da od ove Vlade možete očekivati da ćemo što prije pokrenuti proceduru, odgovorio je Orešković i dodao kako će se stipendije isplatiti u što kraćem roku, a ako rješenja ne bude, da ga se slobodno može kontaktirati.

Četiri milijuna kuna država izdvaja za rad Zaklade kojoj nema ni traga ni glasa. Brojni studenti kojima egzistencija ovisi o ovoj stipendiji, ne znaju hoće li im se ove godine uopće dodjeljivati sredstva. Neisplatom ovih stipendija nekima je od njih daljnje obrazovanje upitno.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap