Pretraga

Nakon drame na Ekonomiji, konačno proglašeni pobjednici studentskih izbora: Sad se čeka dekanica

A- A+

Studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu dobili su svoje studentske predstavnike. Lista Jagode Antunović, kako je objavljeno na stranicama faksa, pobjedila je na izborima. Suparnička lista očekuje nove izbore, iako je proglašena nepravovaljanom navodno zbog toga što su se na njoj nalazili doktorandi koji na faksu rade kao asistenti.

Foto: Pixabay

Studentski izbori na Ekonomiji u Splitu zasigurno su među dramatičnijima u povijesti. Već su jednom poništeni, a u drugom valu održavanja optužbe su pljuštale na sve strane. Jedna lista, ona koju nosi student Bruno Galić, među doktorandima je navodno brojila nekoliko zaposlenika fakulteta, asistenata koji sudjeluju u nastavi i predaju drugim studentima, a u fakultetskim tijelima već predstavljaju zaposlenike.

Nakon drame proglašeni pobjednici

Tu je listu iz istog razloga izborno povjerenstvo proglasilo nepravovaljanom. Izbori su potom održani 30. studenog, a sudjelovala je samo jedna lista, ona Jagode Antunović. Osvojili su glasove, izašli su rezultati, a 8. prosinca službeno su, nakon roka za prigovore i žalbe, proglašeni pobjednicima.

LISTA VEĆ JEDNOM IZBAČENA

Listu sa zaposlenicima faksa izborno je povjerenstvo na prethodnim studentskim izborima već proglasilo nepravovaljanom, no žalbeno je povjerenstvo tu odluku poništilo. Ovoga puta u odluci izbornog povjerenstva o pobjedničkoj listi stoji da je protiv nje „moguće podnijeti upravni spor u roku od 30 dana od dostave iste“, što u principu znači da nema mogućnosti žalbe, osim pred upravnim sudom.

Podsjetimo, na toj se listi našao i student Tomislav Milošević koji je nedavno na Ekonomiji pokrenuo peticiju protiv odluke uprave da se unutar jednog tjedna održe svi kolokviji, i to uživo, a u epilogu te priče završio je na informativnom razgovoru u policiji. Kontaktirali smo tada dekanicu faksa Maju Fredotović te ju upitali da nam pojasni je li prijavila svojeg studenta policiji te je li iz tog razloga i pozvan na informativni razgovor. Nismo dobili konkretan odgovor. Dekanica nam je poručila da su kontaktirali „nadležne institucije“ i tražili upute kako postupati, a da nikoga poimence nisu spominjali. Jesu li nadležne institucije policija, epidemiološka služba, civilna zaštita ili netko četvrti – i dalje ostaje visjeti u zraku.

Sad je sve na dekanici

Valja napomenuti da pobjedom liste na studentskim izborima još uvijek ne postoji Studentski zbor. Studentski zbor po važećim se propisima mora konstituirati. Konstituirajuću sjednicu saziva dekanica faksa na kojem se formira Zbor, u ovom slučaju je to profesorica Fredotović, i to najkasnije 15 dana od dana objave rezultata studentskih izbora.

Izdvojeni članak

Dekanica Ekonomskog nam odgovorila na pitanje je li prijavila svog studenta policiji

Ako 8. prosinca, kada je izborno povjerenstvo, nakon roka za prigovore i žalbe proglasilo jednu listu pobjedničkom, kao rok objave rezultata, to znači da bi dekanica Fredotović najkasnije do početka božićnih praznika trebala sazvati i održati konstituirajuću sjednicu novog Studentskog zbora.

Copy link
Powered by Social Snap