Pretraga

Studenti se pobunili zbog asistenata na listi za studentske izbore: ‘To su zaposlenici koji predaju studentima’

A- A+

Studentski zbor splitskog sveučilišta pobunio se zbog studentskih izbora na Ekonomskom fakultetu. Na jednoj listi, tvrde, za studentske predstavnike kandidiraju se doktorski studenti koji su ujedno i zaposlenici faksa te drugim studentima drže dio nastave. U međuvremenu je stigao i oštar odgovor druge strane koja tvrdi da je na studentski izborima, koji su jednom već neuspješno organizirani, bilo dosta problema s transparentnošću i procedurom.

Ekonomski fakultet u Splitu
Foto: efst.unist.hr

Nakon drame u kojoj je student Ekonomskog fakulteta u Splitu, navodno zbog pokrenute peticije protiv odluke uprave faksa, završio na razgovoru u policiji, organiziraju se studentski izbor za taj faks. Studentski zbor splitskog sveučilišta pobunio se zbog jedne liste kandidata na tim izborima.

Izdvojeni članak

Dekanica Ekonomskog nam odgovorila na pitanje je li prijavila svog studenta policiji

‘Studenti, a ne kriminalci’

Na studentskim izborima uz listu koja je činila bivši Studentski zbor pojavila se i lista, ističe Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, na kojoj se nalaze “tri nastavnika fakulteta i nekoliko demonstratora koje fakultet plaća”.

“Na jednoj listi su studenti, a na drugoj listi su studenti-asistenti koji im predaju, primaju plaću i sada bi htjeli još sve studente predstavljati među tijelima fakulteta. Ne predaju jedan predmet nego preko sedam različitih kolegija: Financijske institucije i tržišta, Upravljanje rizicima, Bankarstvo i osiguranje, Ekonomika osiguranja, Statistička analiza, Statistika, Statističke metode… Je li postoji student kojem oni neće predavati?? Da stvar bude još zanimljivija ti isti nastavnici već sjede u nekim tijelima fakulteta i predstavljaju zaposlenike. Očito je da dva glasa vrijede više nego jedan pa se lakše može napredovat. Ionako su primljeni samo na određeno i trebaju doktorirati u određenom roku kako bi konkurirali na mjesto docenta”, napisali su na društvenim mrežama

Nakon provedenih izbora na kojima je izborno povjerenstvo jednoglasno odbilo listu sa studentima koji su ujedno zaposlenici faksa, i to, ističe sveučilišni Zbor, s jasnim obrazloženjem.

“Zaposlenici nemaju pravo predstavljati studente jer su oni na plaći fakulteta evo novog obrata. POVJERENSTVO ZA PRIGOVORE u kojem većinu glasova nose opet zaposlenici fakulteta, samo malo stariji i iskusniji, poništava odluku izbornog povjerenstva kako bi u utrku vratilo svoje mlade kolege – karijerne kamikaze. Povjerenstvo kaže nema diskriminacije prema studentima asistentima. Da, imaju i pravo. Ovako neće trebat nikoga prijavljivat policiji i eto mira u kući. Bljak”, napisao je Sveučilišni zbor.

Javila se i druga strana

Dan nakon javila se i druga strana, točnije Bruno Galić, nositelj liste za studentske izbore na Ekonomskom koju osporavaju predstavnici sveučilišnog Zbora. U svojem dopisu, koji u cijelosti možete pročitati ovdje, kažu da su studentski izbori već jednom neuspješno organizirani, a da je problema s procedurom bilo napretek. Osim toga, članovima bivšeg Studentskog zbora postavljaju pitanja o peticiji protiv tjedna kolokvija.

“Jesu li predstavnici studenata, članovi studentskog zbora, sudjelovali u radu sjednice Fakultetskog vijeća na kojoj se odlučivalo o modelu izvođenja nastave i provjera znanja? Ako su na navedenoj sjednici sudjelovali, kako su glasali po prijedlogu odluke da se provjere znanja održavaju u 8. i 15. tjednu semestra i k tome u klasičnom (fizičkom) obliku? Ako su smatrali da je to značajno ugrožavanje studentskih prava, zašto nisu iskoristili svoje pravo ulaganja suspenzivnog veta, čime bi se ta točka uklonila s dnevnog reda sjednice Fakultetskog vijeća? Zašto su čekali više od mjesec dana od sjednice da neslaganje s odlukom izraze javnosti?”, pita se u dopisu Galić.

Osvrnuli su se i na druge studentske izbore koji su raspisani 30. studenog ove godine, a u kojima je opet došlo do nekih problema.

“Još jednom proglašavaju našu listu nepravovaljanom, ali bez ikakvog obrazloženja zašto je tako odlučeno. Da stvar bude još gora na izbore se pušta sporna lista, iako bi neki članovi te liste imali treći uzastopni mandat što nije u skladu sa Statutom studentskog zbora, a osim toga kandidatura jedne studentice nema pravilne i istinite podatke. Drugi izbori se provode samo s jednom, prethodno spomenutom, listom i rezultat je poznat. Slijedi Prigovor koji ide Povjerenstvu za prigovore, a treba se podnijeti unutar 24h od rezultata izbora. Sve je uredno napravljeno i Prigovor je poslan. Na sastanku, Povjerenstvo odlučuje kako je naša lista bez pravnog razloga poništena. Naime, lista je poništena jer su na listi studenti poslijediplomskih studija koji su ujedno i asistenti na našem fakultetu što je direktna diskriminacija po osnovi zaposlenja. Po Ustavu RH, jedno od temeljnih prava je “birati i biti biran“. Nama protivnička lista je proglašena nepravovaljanom iz ranije navedenih razloga” navodi Galić.

Na kraju ističe kako sve ovo očito vodi trećim izborima te se pita zašto Studentski zbor već nije oformljen budući da se, kaže, to već dvaput moglo dogoditi.