Pretraga

Nakon nepravilnosti na izborima za Studentski zbor, na tri fakulteta održani ponovljeni

A- A+

Na redovnim izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, koji su se održali potkraj ožujka, na nekolicini fakulteta je došlo do nepravilnosti, pa je odlučeno da će na tri morati biti ponovljeni. Riječ je o Muzičkoj akademiji, Građevinskom fakultetu, te Hrvatskim studijima, na kojima se ponovno glasalo 14. i 15. listopada. Rok za eventualne žalbe je osam dana, a onda postignuti rezultati stupaju na snagu.

Redovne izbore za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu potkraj ožujka, obilježilo je niz propusta i nepravilnosti, što je uvjetovalo činjenicu da se na tri fakulteta izbori moraju ponoviti. Tako se 14. i 15 listopada na Građevinskom fakultetu, Hrvatskim studijima i Muzičkoj akademiji ponovno glasalo, a ne bude li žalbe u roku osam dana, napokon će biti poznati svi predstavnici Studentskog zbora.

Izdvojeni članak

Studentski izbori u Zagrebu: Kaos, prijevare i kršenje izborne šutnje

Vrlo praktična pitanja u fokusu interesa buduće članice Studentskog zbora

Na Građevinskom su fakultetu ponovljeni izbori iz razloga što je bilo više listića, nego glasača, a uz to su sudionici glasovanja dobili liste samo s kandidatima sa svoje godine studija, iako izborna pravila dopuštaju glasanje za bilo kojeg kandidata za Zbor. Ponovljeni izbori su najviše donijeli Anamariji Perić koja je osvojila 32 glasa više od prve pratnje.

– Sama sam iznenađena ovako dobrim rezultatom, budući da sam samo 50-ak ljudi rekla da sam se kandidirala. Namjeravam osluškivati želje studenata kao predstavnica u Studentskom zboru, a konkretno utjecati da se ne smanje kvote za diplomski studij na našem fakultetu, kratko je prokomentirala Anamarija izborne rezultate.

Izdvojeni članak

‘Nered’ na studentskim izborima: Na Ekonomiji intervenirala policija

Na Muzičkoj akademiji redovni izbori nisu ni održani

Kruna konfuzije na izborima u ožujku bila je činjenica da izbori za Studentski zbor pri Muzičkoj akademiji nisu uopće održani, tako da se pri ovoj instituciji zapravo nema što ponavljati. Vodeća je prema privremenim rezultatima Eva Cigić.

Na Hrvatskim studijima je pak došlo do narušavanja izborne šutnje, što je bio dovoljan razlog da se rezultati redovnih izbora ne usvoje. Na ponovljenim je najviše glasova dobio Davor Dubravić.

U razgovoru sa stručnom suradnicom pri zagrebačkom Studentskim zborom smo doznali da rektor donosi odluku o terminu ponavljanja izbora, a razlog što se oni održavaju gotovo sedam mjeseci poslije redovnih su poštivanje žalbenih rokova, te ulazak u ljetne mjesece kada bi odaziv studenata, bio kudikamo manji.

Rezultate koji su za sada privremeni, budući da žalbeni rok traje osam dana, možete pogledati na sljedećim linkovima: