Pretraga

Nakon pritiska studenata, Hrvatski studiji odlučili da ipak prelaze na online nastavu

A- A+

Nakon višednevne drame i peticije studenata Fakulteta hrvatskih studija kojom su tražili prelazak na online nastavu, uprava faksa odlučila je udovoljiti njihovim zahtjevima. Od ponedjeljka će se nastava na svim studijima tog fakulteta održavati na daljinu.

Fakultet hrvatskih studija
Foto: srednja.hr

Čini se da se drami koju studenti Fakulteta hrvatskih studija proživljavaju posljednjih nekoliko dana ipak nazire kraj.

Online nastava do siječnja

Kako su nam još jutros javljali studenti, dekan Barišić je studentima na predavanju iz svog kolegija najavio da je uprava imala sastanak te da je odlučeno da se s nastavom, od ponedjeljka pa minimalno do božićnih praznika, sukladno preporukama struke, ide online.

Sad je došla i službena odluka Dekanskog kolegija. Hrvatski studiji su, ističe se, prihvatili prijedlog predstavnice Studentskog zbora da se “zbog pogoršanih javnozdravstvenih okolnosti” nastava odvija na daljinu. Odluka stupa na snagu od ponedjeljka, 7. prosinca i trajat će do 10. siječnja 2021. Iznimka su praktična, laboratorijska i terenska nastava te studentske vježbe, budući da bi nastava na daljinu “u velikoj mjeri narušila ishode obrazovanja”. To je, podsjetimo,  dio upute HZJZ-a i Ministarstva obrazovanja od prošlog petka.

Izdvojeni članak

Zagrebački faks objavio meme koji se ruga online nastavi pa ga obrisali nakon reakcija studenata

“Prigodom održavanja onih oblika nastave koji se moraju provoditi u živo potrebno je primjenjivati propisane protuepidemijske mjere. Nastavnici će studentima, predstojnicima odsjeka i rasporedaru nastave javiti na kojoj će internetskoj platformi izvoditi nastavu. Nastava će se u pravilu odvijati u terminima koji su bili predviđeni ovosemestarskim rasporedom nastave”, ističu s Fakulteta hrvatskih studija.

Dodatno pozivaju nastavnike da studentima “učine dostupnim digitalizirane nastavne materijale najmanje sedam dana od održavanja nastave te da u izvođenju na daljinu osiguraju primjerenu kvalitetu nastave koja se ne smije svesti na slanje oskudnih prezentacija ili zadavanje zadaća neplaniranih silabom predmeta”.

Studentski trud se isplatio

Ovih dana detaljno smo izvještavali o situaciji na Fakultetu hrvatskih studija. Uprava faksa, na čelu s bivšim ministrom Barišićem, u ponedjeljak je odlučila da će faks i dalje raditi pretežito uživo. Ta odluka došla je nakon i unatoč preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojoj se tražilo da fakulteti, izuzev laboratorijskih i praktičnih vježbi, u potpunosti prijeđu na podučavanje na daljinu.

Izdvojeni članak

Studenti Hrvatskih studija pokrenuli peticiju kojom traže prelazak na online nastavu

Studentima se to nije svidjelo. Pokazali su snažan revolt prema odluci dekana koji je rezultirao pokretanjem peticije kojom se traži prelazak na online nastavu. Njihov trud i preko 300 potpisa u toj peticiji očito se isplatio pa je došlo do promjene mišljenja unutar upravljačkog vodstva faksa i nastava će se ipak održavati online.

Copy link
Powered by Social Snap