Pretraga

Nakon pritiska studenata, Pravni fakultet odlučio da se ispiti drže online: No, što je s nastavom?

A- A+

Pravni fakultet u Zagrebu upravo je odlučio da će se oba jesenska ispitna roka uslijed epidemiološke situacije održati online. Ova, doduše polovična odluka, dolazi nakon dopisa Studentskog zbora i oštrog odgovora Uprave Fakulteta. Naime, još uvijek nema informacija o tome hoće li se nastava u zimskom semestru održavati online, a studentima to predstavlja izniman problem zbog povratka u Zagreb i organizacije smještaja u studentskim domovima ili stanovima.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu | Foto: srednja.hr

– Poštovane kolegice i kolege, zbog trenutačne epidemiološke situacije, oba jesenska ispitna roka bit će održana online, stoj u objavi Pravnog fakulteta na njihovom Instagram profilu.

Studenti traže smještaj, a još ne znaju hoće li nastava biti uživo

Studentski zbor u ponedjeljak je uputio dopis Vijeću Pravnog fakulteta u Zagrebu. Budući da se približava jesenski ispitni rok, a nedugo nakon toga i početak akademske godine, zanimalo ih je kako će to biti organizirano. Kako nisu dobili nikakve informacije iz dekanata, odlučili su se obratiti upravljačkom tijelu Fakulteta – Fakultetskom vijeću.

– Točno su dva tjedna do početka jesenskog ispitnog roka i malo je više od mjesec dana do početka nastave u zimskom semestru, ali još uvijek ne postoji odluka u kojem će se obliku održati jesenski ispitni rok i zimski semestar. Mnogi studenti koji nisu iz Zagreba trenutno traže smještaj, ali suočeni su s problemom da ne znaju trebaju li ga uzimati ako ne znaju u kakvom će se obliku odvijati ispiti i nastava. Najveći i najočitiji problem je kod studenata u studentskim domovima. Danas su objavljeni privremeni rezultati natječaja Studentskog centra u Zagrebu za dodjelu mjesta u studentskim domovima i studentima će biti ostavljen kratki rok da odluče prihvaćaju li mjesto, odnosno hoće li se useliti početkom rujna ili listopada, stoji u dijelu pismu koje potpisuje predsjednik Zbora Boris Rajić.

U sličnom su položaju, dalje ističe, i studenti koji traže privatni smještaj.

– Takvi studenti su stavljeni u nemoguću situaciju da će morati ili uzeti smještaj ‘na slijepo’ i nadati se da ne plaćaju uzalud ako nastava bude online ili odustati od svog mjesta/ne tražiti privatni smještaj te biti prisiljeni uzeti alternativni i vjerojatno nepovoljniji smještaj ako nastava bude uživo. Ne moramo ni isticati koliko bi takve situacije bile apsolutno neprihvatljive studentima i pogubne za ugled Fakulteta te se nadamo da se svi slažemo da ih je potrebno izbjeći, ističe Rajić.

U dopisu dodaje i da je s ispitima, koji se trebaju održati za manje od dva tjedna, isti problem, a brojnim je studentima neprihvatljivo da informacije o tome dobiju ovako kasno.

‘Uprava nam 17 dana ne odgovara na mailove’

Kako predsjednik Zbora ističe u pismu, ono je naslovljeno na članove Vijeća jer od Uprave nisu dobili nikakav odgovor od 31. srpnja. Od tada pa do ovog ponedjeljka poslali su ukupno tri maila, a ni na jedan nisu dobili odgovor.

– Smatramo da je neprihvatljivo da je Uprava odsutna u trenutku kad je potrebno donositi ključne i žurne odluke o kojima ovisi na tisuće studenata Fakulteta, ali još više nam je neprihvatljivo da je Uprava odsutna bez bilo kakve obavijesti i bez bilo kakve naznake kad će se vratiti, tj. kad možemo očekivati odgovor i odluku, stoji u pismu.

Dalje se ističe kako od početka krize uzrokovane pandemijom koronavirusa studenti upozoravaju na isti problem komunikacije Fakulteta prema studentima.

– Često smo se susretali s manjkavim informacijama koje su bile objavljene prekasno uz objašnjenje da će sve relevantne informacije biti objavljene pravovremeno. Sada, kao i ranije, jasno je da Uprava ne dijeli naše shvaćanje tog pojma. Posljedica je da je nezadovoljstvo među studentima veliko, ali razočaranje još veće jer znamo da Pravni fakultet u Zagrebu može bolje. Naša poruka je jasna: držimo Upravo odgovornom za svoje postupke te želimo i zahtijevamo bolje, počevši od komunikacije koja mora biti kvalitetnija, češća i prije svega ažurnija. U informacijskom društvu u kakvom danas živimo, vjerujemo da je to temelj na kojem počiva svaki daljnji napredak Fakulteta, istaknuo je Rajić u pismu te pozvao dekana Igora Glihu da ponudi Vijeću objašnjenje šutnje Uprave.

Isto tako, pozvao je Vijeće da intervenira ako dekan propusti donijeti odluke u narednih nekoliko dana kako bi se, piše, spriječio nastanak nepotrebne štete za studente.

Uprava dopis doživjela kao ‘pretjerani aktivizam osnovan na mladalačkim osobnim ambicijama’

Nedugo nakon što je u javnosti počeo kružiti dopis koji je Studentski zbor uputio Vijeću Fakulteta, oglasila se Uprava. Dosta oštro su reagirali na primjedbe studenata nazvavši ih pretjeranim aktivizmom.

– Na mrežnim stranicama Fakulteta su već dulje vrijeme sve aktualne obavijesti o planiranom održavanju ispita i nastave. Drugih odluka nema, a one u ovom trenutku nisu ni potrebne niti moguće. Vaše inzistiranje, premda se može činiti da je rezultat nepoznavanja stvarnog stanja, ipak doživljavamo samo kao pretjerani aktivizam osnovan na mladalačkim osobnim ambicijama. Slijedom, na Vaše mailove uistinu nismo odgovorili, a da smo i htjeli odgovoriti ne bismo imali ništa novo u odnosu na sve ono što Vam je poznato već dulje vrijeme, istaknuli su iz Uprave.

Dodatno su u mailu istaknuli kako odluka o načinu održavanja nastave ne ovisi o Fakultetu, već o državnim tijelima.

– Slobodni smo vjerovati da pratite rasprave oko načina održavanja nastave u školama na svim razinama, pa i to da će se konačna odluka donijeti tek tjedan dana prije početka školske godine. Do naših je ispita još dva tjedna, a do početka nastave više od mjesec dana. Kako i sami naglašavate, način održavanja ni ispita ni nastave u konačnici uopće ne ovisi o nama, nego o odlukama državnih tijela. Ne bude li drugih uputa, sve ranije odlučeno i objavljeno, a što bi Vam trebalo biti poznato, ostaje na snazi. Svjesni smo poteškoća oko smještaja za studente, ali ne možemo kazati koja je varijanta održavanja nastave izvjesna te u tome smislu nismo odgovorni za upute i odluke drugih tijela. Ali, što bi se moglo očekivati od uprave da učini odnosno odluči sada, kada je sve neizvjesno, a donesene odluke su na snazi do daljnjega? Vjerujemo da bi svatko dobronamjeran to morao razumjeti, piše u odgovoru Studentskom zboru u čijem potpisu stoji ‘Uprava’.

Studenti odgovorili Upravi: ‘Takvo ponašanje smatramo neakademskim i nekolegijalnim’

Polemika se nastavila pa je predsjednik Studentskog zbora Boris Rajić uputio još jedan mail Upravi Fakulteta prozivajući ih za kontradiktornosti te nelogičnosti iz njihovog odgovora studentima.

– Vaša usporedba stanja na Pravnom fakultetu sa školama je u potpunosti neprimjerena jer je glavni problem na koji se pozivamo problem smještaja studenata. Postoji bitna razlika između učenika koji pohađaju školu u blizini svojih domova i studenata koji traže smještaj u drugom gradu. Ta razlika naravno utječe i na potrebu objavljivanja pravovremenih obavijesti kako studenti ne bi bili prisiljeni tražiti smještaj tjedan dana prije početka nastave, istaknuo je Rajić.

Na kraju se osvrnuo i na, kako ističe u dopisu, priznanje Uprave da je namjerno ignorirala mailove studenata, nazvavši ga neakademskim i nekolegijalnim.

– Na kraju bi se ipak htjeli osvrnuti na Vaše priznanje da ste namjerno ignorirali naše mailove. Nadali smo se da se ipak radi o nekoj greški ili nesporazumu tako da nas je sve to saznanje neugodno iznenadilo. Takvo ponašanje smatramo neakademskim i prije svega nekolegijalnim. Dopustite da dodatno naglasimo činjenicu kako se radi o mailovima poslanim od strane studentskih predstavnika; dakle, pitanja koja smo Vam postavili nisu osobni kurioziteti, nego pitanja na koje tisuće studenata očekuje odgovor, ističe Rajić u pismu koje u cijelosti možete vidjeti ispod.