Pretraga

Nakon šest i pol sati završila je sjednica Sveučilišnog savjeta: Ovo su zaključci koje su donijeli

A- A+

Dok je još trajala sjednica Sveučilišnog savjeta, objavili smo neslužbene informacije. Nakon završetka medijima se obratio Luka Burilović i rekao kako je bilo pet točaka, a prisutnih je osam članova Savjeta sve osim jedne točke izglasalo jednoglasno.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Nakon što mu je početkom tjedna propalo treće po redu produljenje ugovora o radu, a njegov slučaj završio i na državnoj inspekciji rada, čini se da je zaista gotovo za moćnog prorektora Antu Čovića. Kako smo ranije neslužbeno doznali, Sveučilišni savjet na današnjoj je sjednici, koja je u tom trenutku još trajala, većinom glasova zaključio da profesori nakon 70. godine života moraju u mirovinu; po tome, u mirovinu bi morao i prorektor Čović.

Osim toga zaključeno je i da Borasov privremeni dekan na čelu Filozofskog mora otići s te pozicije, doznaje Telegram, a ako se utvrdi da je bilo seksualnog uznemiravanja, prijavljeni professor emeritus koji je nekoć radio na Filozofskom ostat će bez te počasne titule. Kako prenose 24 sata, iz prostorije u kojoj se održavala sjednica savjeta u nekom se trenutku čula snažna vika.

– Ne može to tako, ovo je moje Sveučilište, orilo se hodnicima.

Zaključeno je i da bi profesori iznad 70. godine života, neslužbeno je doznao Telegram, iznimno mogli raditi na Sveučilištu, ali uz jasno pojašnjenje njihovog radnog statusa. Ako rade na određenim projektima, tad bi mogli raditi i nakon sedamdesete. Na jednoj od idućih sjednica Savjeta Sveučilišta naći će se i točka o srozavanju ugleda i stanja na Sveučilištu te točka o perspektivama razvoja Sveučilišta.

Dopuna tekstu 12.2.2021. u 20:33 sati

Nakon što je završila sjednica Savjeta prisutnim se novinarima obratio predsjednik Luka Burilović. Demantirao je da je bilo vike te kaže da nije čuo da je itko rekao “ovo je moje sveučilište”.

– Dnevni red se sastojao od pet točaka. Bilo je osam članova Savjeta, odnosno devet, ali predstavnik studenata još nije verificiran od strane Senata pa nije mogao glasati. Odluke je donijelo osam članova. Sve točke su osim jedne, donesene jednoglasno. Nakon rasprave smo došli do zajedničkih zaključaka, rekao je novinarima Burilović.

Pod drugom točkom bilo je stanje na Filozofskom fakultetu. Stanje ondje nije dobro, istaknuo je i dodao da ga treba popraviti i učiniti neke korake. Po tom je pitanju Savjet donio nekoliko zaključaka, prenosi N1.

– Rektor Damir Boras prihvatio je neopozivu ostavku Miljenka Šimprage na funkciju v.d. dekana Filozofskog fakulteta. Nadalje, očekujemo od Damira Borasa da u što skorijem vrijeme predloži novog v.d. dekana FF-a. I od novoimenovanog dekana u propisanom roku očekujemo postupak izbora dekana Filozofskog fakulteta. Pod trećom točkom bila je tema vezano uz prijave za seksualno zlostavljanje. Raspravljalo se o najnovijim prijavama na Sveučilištu. Svako seksualno uznemiravanje je ljudski, etički i moralno neprihvatljivo. Sveučilišni Savjet izražava žaljenje i poporu žrtvama, istaknuo je Burilović.

Pod točkom razno Savjet je tražio od rektora Borasa da sazove sjednicu Senata u roku od 30 dana na kojoj će se raspravljati o stanju na Sveučilištu. Istaknuo je i da se, što se tiče seksualnog uznemiravanja, nije bilo spominjanja imena niti konkretnih slučajeva, nego se razgovaralo generalno o mehanizmima borbe protiv tog problema.

– U zaključku smo rekli da će se bilo koji oblik seksualnog zlostavljanja da će se razmotriti status pojedinih profesora i njihovo poništenje. Ako dođe do sudskih epiloga, Senat će razmotriti status ne samo emeritusa, nego i svih zvanja. Tražili smo da nam se na iduću sjednicu dostavi popis svih osoba rođenih do 30. 9. 1950. i prije, da vidimo njihov radno-pravni status. Ne znamo koliko ih je. Nakon što dobijemo spisak, pravna služba će pojasniti točno koji je njihov status i da se dalje provode postupci, poručio je Burilović.

Na pitanje smatra li on da Damir Boras mora otići, rekao je da “postupci moraju krenuti od sastavnica”.

– Traži se od uprave i Senata da se osnuje posebno tijelo Sveučilišta koje će pomagati stručnom dijelu vezano uz etički kodeks i koje će biti stalno tijelo Sveučilišta. Donijeli smo zaključke i pravila kako u budućnosti to spriječiti. Odgovornost postoji na mnogim sastavnicama i na drugim tijelima, a kolika je odgovornost, o tome odlučuje Senat. Mi smo dužni podnijeti izvješće Ministarstvu obrazovanja, to ćemo učiniti, rekao je novinarima, piše N1.

U nastavku pročitajte čitavo priopćenje Sveučilišnog savjeta, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [813.19 KB]