Pretraga

Nakon ukidanja kolegija iz radija, studenti FPZG-a pišu peticiju: Upravo skupljaju potpise, imaju tri zahtjeva

A- A+

Nakon što su ukinuta dva izborna kolegija i time smjer Radijsko novinarstvo, studenti zagrebačkog FPZG-a puni su kritika prema upravi na čelu s dekanom Andrijom Henjakom. Pokrenuli su i peticiju s tri zahtjeva. Žele hitno s njim razgovarati, traže da se zaposli jedan nastavnik koji će predavati zamrznute kolegije te, na koncu, povratak kolegija iz radija. Trenutno skupljaju potpise, a upravu faksa kritiziraju za nemar prema studentima.

fakultet političkih znanosti

Fakultet Političkih Znanosti
Foto: Ivan Klindić (www.ivanklindic.info)

Privremeno se ukida smjer Radijsko novinarstvo na studiju novinarstva pri zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Vijest je to koja je odjeknula u javnosti prije mjesec dana. Studenti su od saznanja iznimno nezadovoljni, a dekan Andrija Henjak kazao je kako je u donošenju takve odluke presudila težnja da se osigura kvaliteta studija.

Kadrovski problemi na novinarstvu postoje, kazao je, a dva izborna kolegija na smjeru Radijsko novinarstvo predavao je vanjski suradnik koji, kako je rekao dekan, nastavu nije izvodio na adekvatan način. Studenti će i dalje, naglasio je Henjak, slušati obvezne kolegije iz radijskog novinarstva. Osim toga, najavio je kako faks uskoro ide u reformiranje studija novinarstva prilikom čega bi naglasak trebao biti na konvergiranju medija i multimedijalnosti. No, studenti su i dalje nezadovoljni. Imaju pitanja na koja nisu dobili odgovore, a način komunikacije uprave FPZG-a smatraju neprimjerenim. Oglasili su se sada i iz Kluba studenata FPZG-a.

– Ovdje se postavlja pitanje – zašto uprava nije pravovremeno reagirala na (ranije poznat) problem u vidu nastavničkog kadra? Zašto se nije poduzelo apsolutno ništa kako bi se osigurala kvaliteta nastave i kako bi se zaštitio interes studenata? Pronalazak zamjenskog nastavnika koji bi vodio taj smjer trebao je biti prioritet – a ne zadnja stvar na dnevnom redu pred ljetne praznike, pitaju se na društvenim mrežama.

‘Ovo djeluje kao puki nemar za studente’

Imajući na umu da problem kadroviranja postoji godinama, dodaju, opravdanje uprave da je nemoguće pronaći nekog u tako kratkom roku djeluje kao puki nemar za studente.

– Ovom narativu pridonosi i činjenica da je odluka iskomunicirana putem platforme Microsoft Teams (i to na inicijativu studenata), što smatramo potpuno neprimjerenim. Ukidanje radijskog novinarstva će značajno utjecati na studente i ostaviti dugotrajne posljedice – diskusija o istom ne može se svoditi na internetsku prepirku i dociranje, napisali su u objavi iz KSFPZG-a.

Izdvojeni članak
Andrija Henjak, dekan FPZG-a, u pozadini zgrada u obnovi u Lepušićevoj

Svi pišu da je ukinuto radijsko novinarstvo na FPZG-u: Evo što se stvarno tamo događa

Ova odluka po njihovu mišljenju, osim što pokazuje nekvalitetno upravljanje u fakultetskim strukturama, oduzima, kažu, studentima novinarstva da se adekvatno educiraju u polju radijskog novinarstva. Sada se studentima neće, impliciraju iz KSFPZG-a, uopće pružiti prilika da im se ta grana struke približi i da ih zainteresira. Nekoliko generacija bit će, tvrde, zakinuto za znanja koja će im sutra biti potrebna na tržištu rada.

– Odluka o ukidanju zaista je razočaravajuća i to ne samo zbog poruke koju šalje budućim novinarima, već i zbog ozbiljnih posljedica koje nosi za one studente koji su se upisali na FPZG isključivo zbog radijskog novinarstva. Potez uprave u ovom trenutku bi se mogao opisati kao svojevrsna prevara studenata koji su fakultet izabrali zbog svojih specifičnih novinarskih interesa i ambicija.

‘Uprava je trebala surađivati sa studentima’

Umjesto ukidanja smjera Radijsko novinarstvo, navode iz Kluba studenata FPZG-a, uprava je trebala prepoznati važnost očuvanja raznovrsnosti novinarske struke te aktivno raditi na rješavanju problema. Tu su trebali, kažu, surađivati sa studentima.

– ‘Nadamo se da ćete imati ugodno ljeto, iznijeli smo argumente koje smo imali. Vi ih sad možete procijeniti koliko su Vam valjani’. Direktan je to citat dekana Henjaka kojim je zaključio raspravu na Teamsima i jasno dao do znanja studentima koliko je bitan njihov glas i interesi, na koncu su se osvrnuli i na komunikaciju dekana Henjaka.

Dok čekaju povratak na faks i sastanak s dekanatom oko najavljenih promjena, studenti su sastavili obrazac sa zahtjevima i krenuli skupljati potpise studenata. Svi koji potpišu moraju dati svoje ime i prezime i JMBAG kako bi se osiguralo da su studenti (FPZG-a).

Njihovi su zahtjevi vrlo jednostavni. U prvom redu traže razgovor s dekanom, a pristaju i na videopoziv ako dekan nije u mogućnosti fizički prisustvovati. U drugom redu traže raspisivanje natječaja za docenta za tiskano novinarstvo koji bu predavao ‘zamrznute’ kolegije kao što su Sportsko novinarstvo, Poslovno novinarstvo i Menadžment medija. Na koncu, u trećem redu, traže povrata smjera Radijsko novinarstvo.